Ο τραγικός απολογισμός κάνει λόγο, μάλιστα, και για τουλάχιστον έξι νεκρούς στη Βρετανία, την ώρα που εκατοντάδες οικογένειες έχουν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων.

Ένας άνδρας πνίγηκε στο Ντέβον της νοτιοδυτικής Αγγλίας όταν έπεσε στα νερά ενός ποταμού για να σώσει τον σκύλο του. Τη Δευτέρα είχαν βρεθεί πνιγμένοι ένας άνδρας και μια γυναίκα ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόνο σε ένα βράδυ, από Δευτέρα προς Τρίτη, η πυροσβεστική στη Βρετανία δέχθηκε πενταπλάσιο του συνηθισμένου αριθμού κλήσεων για παροχή βοήθειας.




Την ίδια ώρα μεγάλα είναι τα προβλήματα στις μετακινήσεις κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων που έφτασαν σε ταχύτητα τα 92 μίλια ανά ώρα, με τα κυριότερα να εντοπίζονται στα δρομολόγια των τρένων λόγω και της πτώσης μεγάλου αριθμού δέντρων στις σιδηροδρομικές γραμμές. Χαρακτηριστική είναι η ταλαιπωρία των επιβατών πλοίο με προορισμό το Μπιλμπάο της Ισπανίας και το οποίο μετά από 36 ώρες ταξιδιού - αρχής γενομένης από την Κυριακή - το μόνο που κατάφερε ήταν να φτάσει μέχρι τη βόρεια Γαλλία. 

Παράλληλα ξεπερνούν τα 150.000 τα νοικοκυριά στη νότια Αγγλία που δεν έχουν ρεύμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των μετεωρολόγων το χαμηλό βαρομετρικό που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας, αναμένεται να μετακινηθεί βορειότερα κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, ανήμερα Χριστούγεννα. 
http://www.protothema.gr
 
Top