Έως και εκνευρισμό προκαλούν πλέον στα στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου τα όσα κυκλοφορούν, χωρίς να προέρχονται από αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης, αναφορικά με το «πυροτέχνημα» του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περί προσφοράς δωρεάν WiFiinternet σε όλη τη χώρα.
Όπως επισημαίνεται από τους γνώστες του αντικειμένου, το WiFi είναι μια τεχνολογία, χρειάζεται σε κάποιους δημόσιους χώρους που συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι, δεν είναι όμως πανάκεια και δεν δύναται να επεκταθεί σε βαθμό που να καλύπτει μια χώρα. Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο.




Δεν γίνεται τεχνικά να καλυφθεί μια χώρα γιατί, μεταξύ άλλων, το κόστος θα είναι τεράστιο. Δεν γίνεται επίσης γιατί παράλληλα αναπτύσσονται οι υπόλοιπες ασύρματες τεχνολογίες, όπως είναι το 3G και το 4G, με σαφή υπεροχή έναντι του WiFi, για τις οποίες χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις και οι οποίες θα πρέπει να αποσβεστούν. Σε μια υποθετική περίπτωση γενικευμένης παροχής δωρεάν internet (κάτι ανέφικτο) κανείς δεν θα αγόραζε από τις εταιρείες, ενώ το κράτος θα έχανε μια σημαντική πηγή εσόδων από τους φόρους και την πώληση των συχνοτήτων.

Το όλο θέμα δεν αφορά μόνον τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που αναπτύσσουν τα 3G και 4G δίκτυα. Αφορά και τις εταιρείες σταθερής τηλεφωνίας (ΟΤΕ, Forthnet, Hellasonline και Cyta) οι οποίες παρέχουν την υπηρεσία WiFi με διάφορες μορφές. Π.χ. από τους παρόχους διατίθεται υπηρεσία WiFi σε καφετέριες όπου με τη σειρά τους οι ιδιοκτήτες τους την μεταπωλούν ή την δίνουν στους πελάτες τους δωρεάν ως κίνητρο για να προτιμούν το κατάστημά τους.

Σημειώνεται ότι επίσημα από τη γενική γραμματεία Επικοινωνιών του υπουργείου Υποδομών έχει λεχθεί ότι οι δράσεις που «κρύβονται» πίσω από την εξαγγελία του πρωθυπουργού αφορούν κυρίως την ενεργοποίηση υφιστάμενων συστημάτων WiFi στους δήμους (τα 606 σημεία) και τη δημιουργία νέων σε επιλεγμένα σημεία όπως είναι π.χ. τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, οι αρχαιολογικοί χώροι.

Το ΕΔΕΤ (Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας) ο φορέας που διασύνδεει όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, έχει αναλάβει την επέκταση του WiFi στα πανεπιστήμια, καθώς και τη δημιουργία WiFi σε περίπου 800 νοσοκομειακούς χώρους. Πιθανώς να αναλάβει και τους αρχαιολογικούς χώρους. Το ΕΔΕΤ δύναται να υποστηρίξει τη δράση γιατί διαθέτει το δίκτυο κορμού για να εξυπηρετήσει την κίνηση που θα προκύψει από την επέκταση δικτύων WiFi, ενώ τα έργα που «τρέχει» χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς). Αντίθετα υπό αμφισβήτηση τίθεται το κατά πόσον οι δήμοι μπορούν να υποστηρίξουν την υπηρεσία, όταν ακόμη και οι μεγαλύτεροι από αυτούς δεν διαθέτουν καν ένα στέλεχος πληροφορικής!


 
Top