Στην είδηση ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος φοροδιέφευγε αναφέρεται δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Financial Times. Με έντονα αιχμηρό ύφος το δημοσίευμα αφήνει αιχμές για τον πρώην τσάρο της Οικονομίας ενώ δεν αφήνει στο απυρόβλητο και την κυβέρνηση για την «αποτελεσματικότητά» της στην πάταξη της φοροδιαφυγής...
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών που οδήγησε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη το 2000 αντιμετωπίζει πιθανές κατηγορίες φοροδιαφυγής που αφορούν τον ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό της συζύγου του μετά από έρευνα που διεξήχθη από την ελληνική αστυνομία οικονομικού εγκλήματος, κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας Αθηνών για την διαφθορά.

Η εισαγγελία δήλωσε χθες ότι Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Ρούλα Κουράκου παρέλειψαν να καταβάλουν φόρους ύψους 3 εκ. ευρώ μεταξύ 2000 και 2010.

Από τους επιφανείς Έλληνες που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, ο κ. Παπαντωνίου είναι ο πρώτος του οποίου η νομική υπόθεση δημοσιοποιείται, αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης. Ο ίδιος, αρνείται ότι έχει κάνει κάτι λάθος. Κάποιος εξοικειωμένος με το θέμα ανέφερε ότι επαναπάτρισε ποσά που βρίσκονταν στην HSBC της Αθήνας το 2010 και πλήρωσε φόρο 5% του συνολικού ποσού σύμφωνα με νόμο αμνηστίας που ενεργοποιήθηκε ώστε να προσελκύσει ξένες καταθέσεις πίσω στην Ελλάδα. Το ίδιο πρόσωπο ανέφερε, όπως λέει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του άρθρου, ότι το ζευγάρι, είχε αμφισβητήσει τα πορίσματα της εισαγγελίας και ανέμενε ότι το ζήτημα θα διευθετούνταν από τις φορολογικές αρχές και τα διοικητικά δικαστήρια.

Παράλληλα το δημοσίευμα αναφέρεται στην λίστα Λαγκάρντ. «Η λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνει πολιτικούς και μεγαλοεπιχειρηματίες οι οποίοι φέρονται να έχουν μετακινήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μέσω λογαριασμών τους στην HSBC, έχει γίνει σύμβολο της απροθυμίας των ελληνικών κυβερνήσεων να πατάξουν την φοροδιαφυγή της πλούσιας ελίτ της χώρας, παρά την πίεση των δανειστών και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέλος, οι Financial Times αναφέρονται και στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση Σαμαρά, επισημαίνοντας πως «οι επικριτές της κυβέρνησης, λένε πως η απόφαση να δημιουργηθούν ελληνικές εφορίες όπου καταχωρούνται οι κάτοχοι λογαριασμών για τους οποίους θα γίνει διερεύνηση, αντί να δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα, δείχνει πως ελάχιστοι φοροφυγάδες θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις».

makeleio.gr
 
Top