H αγιορείτικη κουζίνα βασίζεται στα λαχανικά, τα όσπρια και ότι προσφέρει η θάλασσα που περιβάλλει το Άγιο Όρος. Καθόλου κρέας όλο τον χρόνο, πολλά χορταρικά και...φρούτα.
Είναι μια λιτή, υγιεινή διατροφή χωρίς λιπαρά.Αυτό είναι το μυστικό που προστατεύει τους αγιορείτες μοναχούς από τον καρκίνο καθώς και από άλλες ασθένειες και τους προσφέρει μακροζωία.
Η νοστιμιά της είναι γνωστή σε όλους όσους είχαν την ευλογιά να βρεθούν στο «Περιβόλι της Παναγίας» και έχει σημασία να τονίσουμε ότι αυτή η νοστιμιά των γεύσεων δεν προκύπτει από τα πολλά καρυκεύματα ή τους περίτεχνους τρόπους μαγειρέματος. Εκεί εξάλλου δεν υπάρχουν σχολές μαγειρικής, υπάρχει η διακονία στο μαγειρείο κοντά σε έναν παλαιότερο μοναχό και αγάπη σ΄αυτό που κάνεις.Εκεί ο χρόνος του μαγειρέματος κυλάει με άλλους ρυθμούς.Όλα τα φαγητά θέλουν υπομονή και καρτερία... κι αυτό είναι που τους χαρίζει την ιδιαίτερη νοστιμιά.Όπως λέει και ένας Αγιορείτης γέροντας, και παλαιός μάγειρας «….το απαραίτητο συστατικό είναι η ‘’αγάπη’’. Αγάπη που νιώθουμε την ώρα που το μαγειρεύουμε... γι΄αυτούς στους οποίους θα το προσφέρουμε...»
Δείτε εδώ τις Αγιορείτικες- μοναστηριακές συνταγές. Καλή σας όρεξη....
www.monastiriaka.gr
Δείτε εδώ τις Αγιορείτικες- μοναστηριακές συνταγές. Καλή σας όρεξη....
www.monastiriaka.gr