ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΥΡΥΤΕΡΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ
Η ανάγκη για τη δημιουργία της Κίνησης
Συμπολίτισσες, συμπολίτες
Οι δημοτικές εκλογές πραγματοποιούνται σε μια περίοδο γενικευμένης επίθεσης από την τρόικα και τις πολιτικές δυνάμεις που την υπηρετούν ενάντια στο περιβάλλον, στα βασικά δικαιώματα και τις στοιχειώδεις ανάγκες των πολιτών. Η επίθεση αυτή ανάμεσα στα άλλα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε καίριους τομείς για την υπόσταση και τη λειτουργία και του δήμου μας και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς:
-Χρόνια τώρα διάφορα οικονομικά συμφέροντα έχουν οδηγήσει την περιοχή μας σε περιβαλλοντική υποβάθμιση. Την έντονη βιομηχανική δραστηριότητα του παρελθόντος ακολούθησε η αποβιομηχάνιση, η ακόμη πιο μεγάλη υποβάθμιση, η εγκατάλειψη. Σήμερα ζούμε σε μια απ τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας με συγκεκριμένα και πολύ σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας του ατμοηλεκτρικού σταθμού Αγ. Γεωργίου της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, του ΚΕΛ Ψυττάλειας, της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, η παραλία της πρώην βιομηχανικής περιοχής λιπασμάτων της Δραπετσώνας, η χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων απ το πρώην εργοστάσιο λιπασμάτων στη Δραπετσώνα στα Λακκώματα Σχιστού Περάματος Κερατσινίου, η έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, η μη ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα είναι τα σημαντικότερα απ αυτά.
(Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ)
-Τα καταστήματα της πόλης μας κλείνουν το ένα μετά το άλλο, δημιουργώντας εικόνα εγκατάλειψης ενώ ο καιάδας της ανεργίας καταβροχθίζει συνεχώς μεγαλύτερο μέρος των πιο παραγωγικών ηλικιών και κάνει άπιαστο όνειρο την εργασία για τους νέους.
- Το δημόσιο σύστημα υγείας καταρρέει με αποτέλεσμα όλες οι δομές υγείας στην πόλη μας να υποστελεχώνονται, να συρρικνώνονται και φυσικά να υπολειτουργούν.
-Η μόρφωση από δημόσιο αγαθό γίνεται εμπόρευμα που θα το αγοράζουν όσοι έχουν χρήματα και οι εκπαιδευτικοί – όσοι απομείνουν- θα κληθούν από λειτουργοί να γίνουν πλασιέ του εμπορεύματος
Εμείς οι πολίτες που για χρόνια συμμετέχουμε σε συλλόγους και κινήματα θεωρούμε ότι για τη σημερινή κακοδαιμονία εκτός των άλλων, αποφασιστικό ρόλο διαδραματίζει το έλλειμμα συλλογικότητας και προθυμίας των πολιτών να συμμετέχουν στα κοινά.
Η μικρή συμμετοχή των πολιτών στις συλλογικές υποθέσεις επιτρέπει στους εκλεγμένους εκπροσώπους μας να διαχειρίζονται εν λευκώ τις δημόσιες υποθέσεις, χωρίς τον απαραίτητο σε μια πραγματική δημοκρατία έλεγχο των πολιτών. Παράλληλα η έλλειψη δυναμικών συλλογικοτήτων που θα μπορούσαν να ασκήσουν τον έλεγχο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα και την αδυναμία ανάπτυξης σημαντικών κοινωνικών διεκδικήσεων και αντιστάσεων
Η ενεργοποίηση των πολιτών του δήμου ανεξάρτητα από τις κομματικές τους επιλογές στα πλαίσια μιας ανοιχτής δημοτικής κίνησης που θα λειτουργεί με άμεση δημοκρατία και σε πνεύμα αλληλεγγύης θεωρούμε ότι αποτελεί τον απαραίτητο όρο για μια δυναμική διέξοδο από την συλλογική δυσπραγία που μας χαρακτηρίζει σήμερα. Η υπεύθυνη, επώνυμη πρωτοβουλία μιας ομάδας πολιτών για την παρέμβαση τους, ως συλλογικότητας, στα κοινά του δήμου μπορεί να είναι το πρώτο βήμα αυτής της διαδικασίας. Η πρωτοβουλία βέβαια αυτή πρέπει να στηρίζεται σε ένα προγραμματικό πλαίσιο, το οποίο δημόσια θα συνδιαμορφώσουμε και θα καταθέσουμε στην κοινωνία.
Επισημαίνουμε λοιπόν την ανάγκη μιας συλλογικότητας, που θα προκύπτει ως έκφραση του κοινωνικού κινήματος του δήμου και όχι ως συνέπεια της συνηθισμένης τακτικής, εν όψει μάλιστα των δημοτικών εκλογών, των οποιονδήποτε κομμάτων αλλά και των φιλοδοξιών διαφόρων προσώπων. Η λύση της εναπόθεσης των συλλογικών μας υποθέσεων αποκλειστικά στα κόμματα, ή σε μεμονωμένα άτομα που εμφανίζονται ως σωτήρες, πιστεύουμε ότι έχει εξαντλήσει τα όρια της αξιοπιστίας της.
Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια διαφορετική, κινηματική σχέση με τους πολίτες. Μια σχέση που πρέπει να κρίνεται κύρια από τις συλλογικές δράσεις και όχι τις οποιεσδήποτε προεκλογικές διακηρύξεις. Μια σχέση που θα στηρίζει τον πολίτη να αποκτήσει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και στις δυνάμεις της κοινωνίας απορρίπτοντας τη λογική των κυρίαρχων σήμερα πολιτικών δυνάμεων που θέλουν τους πολίτες αδύναμους και αποξενωμένους από τα συλλογικά θέματα, φορείς και μόνο της ψήφου τους,.
Ο δρόμος που προτείνουμε , αυτός της υπεύθυνης συμμετοχής των πολιτών, είναι ένας δύσκολος δρόμος και είμαστε σίγουροι ότι σε πολλούς που έχουν εθισθεί στην ιδέα της εκπροσώπησης θα ακουστούν περίεργα και ουτοπικά όσα διατυπώνουμε. Αποτελούν όμως για εμάς τον απαραίτητο όρο για μια διαφορετική πορεία του δήμου. Μόνο οι ίδιοι οι πολίτες του δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα με την ενεργό συμμετοχή τους και την αντίστασή τους στην καταστροφική για το περιβάλλον και την κοινωνική πολιτική. Δε μας λείπουν οι υποψήφιοι. Οι ενεργοί πολίτες λείπουν, που αποκτώντας την απαραίτητη ενημέρωση συμμετέχουν, δημιουργούν, αλλά και αντιστέκονται σε όσα γίνονται γι’ αυτούς, χωρίς αυτούς.
Για τους λόγους αυτούς, αλλά και άλλους πολλούς είμαστε ριζικά αντίθετοι με το νόμο, που είναι γνωστός ως Καλλικράτης, γιατί αποθαρρύνει κάθε συμμετοχή των πολιτών, ενώ αντίθετα ενθαρρύνει το συγκεντρωτισμό. Ταυτόχρονα αποτελεί συστατικό στοιχείο της γενικότερης επίθεσης ενάντια στην κοινωνία που αναφέρουμε πιο πάνω.
Ένα επίσης σημαντικό θέμα για μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση της κίνησης που προτείνουμε, εκτός από την συλλογικότητα και τη διαφορετική κινηματική σχέση με τους πολίτες, είναι αυτό της αναγκαιότητας συγκρότησης οραματικών στόχων για την κοινωνικοοικονομική εξέλιξη του δήμου με στήριξη σε δημόσιους πόρους. Και μάλιστα σε μία περίοδο που η μείωση των οικονομικών των δήμων οδηγεί είτε στη συρρίκνωση των υπηρεσιών και των έργων τους, είτε στην εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίησή τους, είτε στην άσκηση φορομπηχτικής πολιτικής, πρακτικές με τις οποίες είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι.
Παράλληλα το ζήτημα του μοντέλου της κοινωνικοοικονομικής προόδου και της σχέσης με το φυσικό περιβάλλον που αυτό συνεπάγεται είναι σίγουρα πρωταρχικό για τη συγκρότηση αυτού του οράματος. Οι εξελίξεις μέχρι σήμερα δείχνουν ότι μια πολιτική στο Δήμο που εξαντλείται και μόνο στα πλαίσια της διαχείρισης και εξυπηρέτησης των ισχυρών συμφερόντων, μια πολιτική χωρίς όραμα, δεν μπορεί να παράγει ένα διαφορετικό ποιοτικό αποτέλεσμα για τους πολίτες. Είναι μια αδιέξοδη πολιτική. Πολύ περισσότερο που στις συνθήκες της κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και της τρόικα όλο και περισσότεροι πολίτες θα στρέφονται προς το δήμο για να ζητήσουν τη στήριξή του, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο με δεδομένα τα οικονομικά προβλήματα των δήμων. Εκτός των άλλων λοιπόν, είναι ανάγκη να στραφούμε και προς την αυτοδιαχειριζόμενη και αλληλέγγυα οικονομία.
Η διαδικασία βέβαια πραγμάτωσης των οποιωνδήποτε οραματικών στόχων προϋποθέτει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συμφωνία. Θα είναι μια δύσκολη διαδρομή που είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει αντιπαραθέσεις με οργανωμένα συμφέροντα. Στην προσπάθειά μας όμως για ένα καλλίτερο δήμο που θα αξίζει στα παιδιά μας δεν πρέπει να φοβόμαστε την αντιπαράθεση με τα όποια συμφέροντα. Αρκεί το δικό μας μέτωπο να είναι ισχυρό και να έχουμε τη στήριξη από την πλειοψηφία των πολιτών.
Αυτονόητο είναι τέλος ότι σε μία διαφορετική, πραγματικά συλλογική και αμεσοδημοκρατική κίνηση, απαραίτητο είναι το στοιχείο της ανοιχτής, ισότιμης, δημοκρατικής σχέσης με όλους τους πολίτες. Συνεχόμενη ενημέρωση με δημοσιοποίηση όλων των αποφάσεων και στοιχείων αλλά και διάλογος μέσα από ανοιχτές, δημόσιες συνελεύσεις, είναι απαραίτητα στοιχεία για την υπέρβαση της σημερινής καχυποψίας που υπάρχει στη σχέση του Δήμου με τους πολίτες. Αν δεν λειτουργήσει αυτή η διαδικασία που θα φέρει το δήμο δίπλα στους πολίτες καμία ουσιαστική πρόοδος δεν μπορεί να γίνει. Τέλος μία ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος είναι ότι η κίνησή μας όχι μόνο δεν πρέπει να αποδυναμώσει τις οποιεσδήποτε κινηματικές, συλλογικές εκφράσεις που υπάρχουν, αλλά αντίθετα να τις στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις..
Βέβαια η συγκρότηση μιας Κίνησης Πολιτών για την Άμεση Δημοκρατία και η επιτυχία της πορείας της δεν είναι δεδομένες, ιδιαίτερα στις σημερινές πολιτικές συνθήκες που η λογική της ανάθεσης είναι κυρίαρχη. Αν παρ’ όλα αυτά όμως δεν θέλουμε την πολιτική που μιλάει στο όνομα των πολιτών χωρίς αυτούς, αξίζει να προσπαθήσουμε και να εμπνεύσουμε τους συμπολίτες μας. Να αποδείξουμε ότι η πολιτική δεν είναι ντροπή, όπως την έχει καταντήσει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών μας, αλλά ότι αντίθετα μπορεί να αποτελεί τιμή , όπως συνέβαινε στην εποχή της εκκλησίας του δήμου και της άμεσης δημοκρατίας.
Αξίζει λοιπόν εμπνεόμενοι από εκείνο το παρελθόν να ατενίσουμε με αισιοδοξία στο μέλλον..
Αρχές και αξίες της Δημοτικής Κίνησης
Οι αρχές και οι αξίες , στις οποίες θα στηρίζεται η δράση μας είναι:
Α Κοινωνικές αξίες
Η κοινωνική δικαιοσύνη και η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο
Η μη βία
Η άμεση και συμμετοχική δημοκρατία
Ο σεβασμός στην διαφορετικότητα
Η προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων (ορεινά και αστικά δάση, λίμνες, ποτάμια, ακτές κ.α) και των φυσικών πόρων (νερό, ενέργεια, κοιτάσματα στον υπόγειο και υποθαλάσσιο χώρο κ.α) που αποτελούν δημόσια περιουσία.
Η υπεράσπιση των δημοσίων υπηρεσιών (υγεία,παιδεία,πρόνοια, συγκοινωνίες κ.α
Η αειφορία, που προϋποθέτει την αρμονία και την ισορροπία με τη Μάνα Γη
Η ποιότητα ζωής
Η ατομική και κοινωνική ευθύνη
Η ισονομία
Β Οργανωτικές αρχές
Βασικές αρχές για την οργάνωση και λειτουργία της κίνησης είναι:
1) Η συναίνεση
Επιδίωξή μας είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται με συναίνεση. Και αυτό, γιατί πιστεύουμε ότι όταν εκφράζονται διαφορετικές απόψεις δεν είναι απαραίτητα η μία σωστή και οι υπόλοιπες λανθασμένες αλλά ότι όλες διαθέτουν στοιχεία από την αλήθεια. Η υποταγή της μειοψηφίας στην πλειοψηφία –με την υπερίσχυση μίας άποψης- προκαλεί συγκρούσεις ή διάσπαση ενώ η δημιουργική σύνθεση όλων των απόψεων συμβάλλει στην εξέλιξή τους. Οι συναινετικές αποφάσεις, καθώς είναι αποδεκτές από όλους και όλες, ενισχύουν την εσωτερική δημοκρατία και την ενότητα της κίνησης.
2) Οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες
Ο τρόπος που παίρνουμε αποφάσεις και λειτουργούμε στηρίζονται στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας. Οι θέσεις και οι πολιτικές μας συνδιαμορφώνονται από τα μέλη, με συνεχή και ανοιχτό διάλογο.
3) Εναλλαγή
Όσοι και όσες κατέχουν θέσεις σε θεσμικά όργανα του δήμου εναλλάσσονται στη διάρκεια της θητείας τους ενώ επιδιώκεται όλοι και όλες να συμμετέχουν σε θέσεις που συνεπάγονται ευθύνες.
4) Ανακλητότητα
Τα μέλη των οργάνων είναι ανακλητά ενώ οι εκπρόσωποι ανακαλούνται από τους εκπροσωπούμενους με συγκεκριμένες διαδικασίες.
5) Ο σεβασμός της διαφορετικότητας
Η διαφορετικότητα είναι η κινητήρια δύναμη της ζωής στον πλανήτη. Είναι επιδίωξή μας να αποτελεί τη βάση της δυναμικής της κίνησης μας και πρέπει να αντανακλάται σε όλες τις διαδικασίες του. Η οργανωτική δομή και οι εκπροσωπήσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στη
διαφορετικότητα της κοινωνίας στην οποία απευθύνονται και να διασφαλίζουν το σεβασμό και την απρόσκοπτη έκφραση κάθε ιδιαίτερης θέσης και άποψης.
6) Η αποκέντρωση
Οι διαδικασίες διαλόγου και λήψης αποφάσεων για ζητήματα που αφορούν μια τοπική ή κοινωνική ομάδα γίνονται από τα μέλη του φορέα, που ανήκουν στη συγκεκριμένη ομάδα ή από τα εξουσιοδοτημένα από αυτούς όργανα.
Τρόπος λειτουργίας της Κίνησης
Ανοιχτή Πανδημοτική Συνέλευση (ΑΠΣ)
Μοναδικό και κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων της Κίνησης είναι η Ανοιχτή Πανδημοτική Συνέλευση, (ΑΠΣ), η οποία συνέρχεται δύο φορές το μήνα και έχει τις εξής αρμοδιότητες
α) Αποφασίζει για όλα τα θέματα που συζητούνται στα δημοτικά συμβούλια.
β) Αποφασίζει για κάθε δική της δράση και εκδήλωση ή για συνεργασίες με άλλους φορείς.
γ) Εγκρίνει τον προϋπολογισμό και τον οικονομικό απολογισμό της κίνησης και ορίζει την οικονομική επιτροπή για τον έλεγχο των οικονομικών.
δ) Αποφασίζει για τις σχέσεις της κίνησης με άλλους φορείς, στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.
ε) Αποφασίζει για την έκδοση πληροφοριακού υλικού, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή καθώς και πιθανή έκδοση εφημερίδαςκαι για εφημερίδα.
στ) Ορίζει θεματικές ομάδες δουλειάς και την ομάδα εκπροσώπησης της Κίνησης
ζ) Ψηφίζει τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της, όπως και για τη της Εκτελεστικής Γραμματείας.
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Η Εκτελεστική Γραμματεία μπορεί να αποτελείται από τρία ή πέντε μέλη, που ορίζονται από την Συνέλευση και εναλλάσσονται ανά έτος και είναι υπεύθυνη για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των αποφάσεων της ΑΠΣ και προετοιμάζει καλά τις Συνελεύσεις.
Αρμοδιότητες της είναι
α) Η υλοποίηση των αποφάσεων της ΑΠΣ
β) Η προετοιμασία των συνελεύσεων της Κίνησης (ημερήσια διάταξη,
εισηγήσεις, κλπ).
γ) Ο συντονισμός των θεματικών ομάδων.
δ) Η ενημέρωση των μελών για τις δραστηριότητες της Κίνησης
ε) Η τήρηση αρχείου με τα πρακτικά, τα κείμενα και τα έγγραφα των Συνελεύσεων.
Η Γραμματεία συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, με τη δυνατότητα η συνεδρίαση να γίνεται και με τη χρήση μέσων τηλεπικοινωνίας.
Για τη λειτουργία της Ανοιχτής Πανδημοτικής Συνέλευσης και της Εκτελεστικής Γραμματείας θα ψηφισθεί ειδικός κανονισμός.
Προγραμματικοί στόχοι και το αναλυτικό πρόγραμμα της Κίνησης (Θα διαμορφωθεί σε ανοιχτή συνέλευση)
Θανάσης Καλογιαντσίδης
E-mail επικοινωνίας: kathan5@yahoo.gr