Θα προστατεύονται κύριες κατοικίες αξίας λίγο κάτω από τις 300.000 ευρώ - Για τις μεγαλύτερης αξίας δεν θα υπάρχει προστασία - Επιχειρείται να εισαχθεί ο θεσμός του συνεργαζόμενου δανειολήπτη

Τους άξονες στους οποίους αναμένει να κινηθεί μια συμφωνία με τους δανειστές στο θέμα των πλειστηριασμών περιέγραψε σε συνέντευξή του στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Υπάρχουν δύο τάσεις που είναι και οι δύο εξίσου κακές. Η πρώτη να μην επιτρέπονται καθόλου οι πλειστηριασμοί και η άλλη, να υπάρξει από 1.1.2014 πλήρης απελευθέρωση» είπε.

Η «μέση λύση» που υποστηρίζει η ελληνική πλευρά προβλέπει:

- Κατάργηση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για όσους χρωστούν έως 200.000 ευρώ στην τράπεζα. Η ρήτρα αυτή δεν θα υπάρχει από την 1.1.2014.

- Διατήρηση και σταδιακή κατάργηση μετά την 1.1.2014 της προστασίας της α΄ κατοικίας, ανάλογα με την αξία της και τις δυνατότητες του δανειολήπτη να αποπληρώσει ή μη την οφειλή του.

Το ελληνικό σχέδιο προβλέπει ότι αρχικά θα προστατεύονται κύριες κατοικίες αξίας λίγο κάτω από τις 300.000 ευρώ. Για τις μεγαλύτερης αξίας δεν θα υπάρχει προστασία.

Για να τύχει της προστασίας ο οφειλέτης θα πρέπει να είναι «συνεργάσιμος» με την τράπεζα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να… «φορέσει τη γραβάτα του» και να δώσει το παρών στην τράπεζα, για να εξηγήσει γιατί δεν μπορεί να πληρώσει την οφειλή του. Τότε θα μπορεί να έρθει σε συμφωνία να πληρώνει μόνο ό,τι μπορεί στην τράπεζα για το δάνειό του και η τράπεζα να αποδεχτεί μία ελάχιστη καταβολή. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν πάντως ότι αυτό δεν σημαίνει «κούρεμα» του χρέος του οφειλέτη, αλλά επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

Σε επόμενη φάση, όσο θα διαρκεί το μεταβατικό καθεστώς προστασίας, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει και άλλους πιο ευέλικτους και σύγχρονους τρόπους διαχείρισης των προβληματικών δανείων, που θα λαμβάνουν υπόψη τα δεδομένα της κτηματαγοράς και των δανειοληπτών.

Τόνισε δε ότι επιχειρείται να εισαχθεί ο θεσμός του συνεργαζόμενου δανειολήπτη.

Εξηγώντας το ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων είπε πως η ελληνική πλευρά δίνει περισσότερη σημασία στην αξία του ακινήτου παρά στο οικογενειακό εισόδημα και πρόσθεσε ότι αναμένεται η απάντηση της τρόικας.

Ο κ. Στουρνάρας αποκάλυψε επίσης ότι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιέζει για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. «Μου είπε ότι θέλει να μην επιβραβεύονται όσοι έχουν και δεν πληρώνουν, γιατί δημιουργείται κουλτούρα μη αποπληρωμής των δανείων και υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της "μόλυνσης" στις τράπεζες» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Προσφεύγουν στα δικαστήρια ακόμη και όσοι έχουν να πληρώσουν και έτσι μπορεί να δημιουργηθεί κίνημα» συμπλήρωσε.

 
Top