Η πτώση των Χατζηιωάννου 

Του Κώστα Νούση

Η οριστική αναστολή λειτουργίας της μεγαλύτερης πολυεθνικής εταιρείας μόδας δεν είναι το μόνο
θλιβερό γεγονός για το οποίο η ιστορία της Αγοράς θα γράψει με μελανά γράμματα τον όμιλο Χατζηιωάννου. Μετά τα Sprider Stores αυλαία αναμένεται να ρίξει και η γνωστή αλυσίδα γυναικείων εσωρούχων Venus Victoria του ίδιου ομίλου, αρχής γενομένης το ερχόμενο Σάββατο με το κατάστημα που λειτουργεί στην Κηφισιά.

Ασφαλείς πληροφορίες της dealnews.gr, προσκείμενες στον όμιλο, αναφέρουν ότι το δρόμο που χάραξαν τα Sprider ακολουθούν και τα καταστήματα γυναικείων εσωρούχων Venus Victoria τα οποία ανήκουν στον ίδιο όμιλο καθώς και αυτά έχουν αναρτήσει αφίσες μπαζάρ. Tην αρχή για το κατέβασμα των ρολών θα κάνει το κατάστημα της Κηφισιάς το οποίο διακόπτει οριστικά τη λειτουργία του το Σάββατο με τους εργαζομένους να φοβούνται για το ντόμινο και στα υπόλοιπα καταστήματα.

Ποια είναι τα Venus Victoria

Πρόκειται για ένα σύγχρονο fashion brand γυναικείων εσωρούχων με 10 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα (6 στην Αττική, 1 στη Θεσσαλονίκη, 1 στη Λάρισα και 1 στη Φθιώτιδα).

Τα προϊόντα της Venus Victoria περιλαμβάνουν συλλογές lingerie και bodywear, σειρές fashion και basic καλσόν, ποιοτικές κάλτσες όλων των τύπων, κορμάκια και μαγιό για το καλοκαίρι.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι το 2011 ο όμιλος Χατζηιωάννου προχώρησε στη σταδιακή διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας, η οποία συνίσταται στην μονάδα παραγωγής ενδυμάτων, κάλτσας και καλσόν στην Ξάνθη καθώς και στην μονάδα της θυγατρικής στη Βουλγαρία ΕΒΡΟΚΟΜΕΡS LTD, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της μητρικής με στόχο την επικέντρωση στην εμπορία των επωνύμων προϊόντων ενισχύοντας το retail concept Venus Victoria.

Με αυτό τον τρόπο έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες, στην κατακερματισμένη αγορά του γυναικείου εσωρούχου με την ενίσχυση του Venus Victoria.

Η πτώση

Για τους γνώστες της Αγοράς ένδυσης, το λουκέτο στα καταστήματα Sprider, αφήνοντας στο δρόμο συνολικά 887 εργαζομένους, δεν έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία καθώς τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες τα καταστήματα πουλούσαν το εμπόρευμα με τη μορφή των μπαζάρ χωρίς, ωστόσο, να κάνει καινούργιες παραλαβές.

Ο Όμιλος Χατζηιωάννου ακολουθούσε μία επιθετική επεκτατική πολιτική των καταστημάτων του, τόσο προ κρίσης όσο και κατά τη διάρκειά της η οποία, ωστόσο, στηριζόταν στα όχι και τόσο στέρεα θεμέλια των τραπεζικών δανείων αφού η θηλιά δεν άργησε να σφίξει κοστίζοντάς του την βιωσιμότητα.

Πραγματική πληγή για τους αδελφούς Χατζηιωάννου αποτέλεσε η πυρκαγιά που έκαψε τον Φεβρουάριο του 2012 τα κεντρικά γραφεία και τις αποθήκες της επιχείρησης στην Ανθούσα. Πυρκαγιά για την οποία τόσο τα δύο αδέλφια όσο και άλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου διώχθηκαν ποινικά για ηθική αυτουργία σε εμπρησμό και απάτη σε βάρος των ασφαλιστικών εταιριών με σκοπό να εισπράξουν ασφάλιστρα ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Σε μία προσπάθεια σωτηρίας ο όμιλος Χατζηιωάννου τον Ιανουάριο του 2013 οδήγησε την Sprider στο άρθρο 99 αναφέροντας στην ανακοίνωσή της ότι «Η Διοίκηση εκτιμά ότι, μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης, η εταιρεία θα πετύχει την αναδιάρθρωση των οφειλών της και την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της» το μέλλον όμως αποδείχτηκε διαφορετικό. Το αίτημα απερρίφθη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναγκάζοντας την εταιρεία να κάνει έφεση η οποία εκδικάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου όπου η Eurobank με χρωστούμενα περί τα 12 εκατ. ευρώ από την Sprider, άσκησε κύρια παρέμβαση κατά του ανοίγματος της διαδικασίας, όπως επίσης και το Δημόσιο με οφειλές ύψους 1,5 εκατ. ευρώ αλλά και το ΙΚΑ με χρωστούμενα περί τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Πριν φτάσουμε έως εδώ είχαν προηγηθεί σε επιχειρηματικό επίπεδο, οι συνεχείς κινήσεις αναδιάρθρωσης με μεγάλη μείωση του λειτουργικού κόστους, κλείσιμο μη αποδοτικών καταστημάτων εντός και εκτός Ελλάδος, δραστική συρρίκνωση του δικτύου, πώληση της θυγατρικής στη Ρουμανία, μεγάλη μείωση του περιθωρίου κέρδους με συνεχείς πολιτικές προσφορών και εκπτώσεων, οι οποίες, πάντως, όπως φάνηκε εκ των υστέρων αποδείχθηκαν λίγες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2013, στο τέλος Αυγούστου ο όμιλος είχε ένα δίκτυο πωλήσεων με συνολικά 48 σημεία- εκ των οποίων τα 44 στην Ελλάδα. Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 ο όμιλος είχε ζημιές ύψους 25,227 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας και πτώση 45,8% στις πωλήσεις οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 22,36 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων έφθανε τα 96,8 εκατ. ευρώ, από τις οποίες τα 62 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στις τραπεζικές υποχρεώσεις της Sprider.

Οι ζημιές

Ο όμιλος Χατζηιωάννου κατέγραψε ζημίες 30,9 εκατ. ευρώ το 2012, με τα αποτελέσματα να επιβαρύνονται από την καταστροφή παγίων λόγω της πυρκαγιάς στις αποθήκες αλλά και από έκτακτες ζημιές 7,8 εκατ. από κλείσιμο καταστημάτων της Sprider.

Σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε στη χρήση 2012 σε 91,6εκατ. ευρώ έναντι 143,3 εκατ. το 2011 σημειώνοντας πτώση κατά 36,1%.

Τα μικτά κέρδη του Ομίλου το 2012 διαμορφώθηκαν σε 37 εκατ. έναντι 64 εκατ. το 2011 σημειώνοντας πτώση κατά 42,6%. Το περιθώριο μικτού κέρδους ανήλθε σε 40,4% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έναντι 45,0% το 2011, κυρίως λόγω της επιθετικής εμπορικής πολιτικής του υπο-Ομίλου και των προσφορών που έλαβαν χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς με στόχο να διατηρήσει και ενισχύσει το μερίδιο αγοράς.
dealnews
 
Top