Κωνσταντόπουλος: Πολιτικό έγκλημα το Μνημόνιο. Να καταλογιστούν ευθύνες
Την ανάγκη να υπάρξει διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών της προσφυγής της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης του Μνημονίου, και να αποδοθούν ευθύνες όπως συνέβη στην Ισλανδία,
επισημαίνει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, με συνέντευξή του στο “Βήμα της Κυριακής”.

Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, ο οποίος ηγείται σήμερα της Επιτροπής Σοφών του ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και τις αλλαγές στους θεσμούς, τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής:
“Η υπογραφή του Μνημονίου στοιχειοθετεί απολύτως την ιστορική διαπίστωση ότι η περίπτωση της ελληνικής παρακμής είναι άμεσα συνδεδεμένη με το αποτυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης, τον πελατειακό κομματικό κυβερνητισμό, τον παραταξιακό δικομματικό καθεστωτισμό και τον ασύδοτο πλουτισμό του.

Επιπροσθέτως, στοιχειοθετεί μετάλλαξη του κοινοβουλευτικού δημοκρατικού πολιτεύματος σε καθεστώς πολιτικοοικονομικής επιτήρησης, που παραμερίζει συνταγματικές εγγυήσεις νομιμότητας και αλλοιώνει θεμελιώδεις λειτουργίες του πολιτεύματος.

Είναι πολιτικό έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει σε θεσμική, πολιτική και ηθική εκκρεμότητα. Να καταλογιστούν ευθύνες, όπως στην Ισλανδία”, δήλωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού έκανε ακόμη λόγο για την ύπαρξη ενός ενεργού παρακρατικού δικτύου, του οποίου πρέπει να αποκαλυφθούν οι χρηματοδότες και οι υπόγειες διασυνδέσεις, διαφορετικά κινδυνεύει η πολιτική σταθερότητα.


 
Top