Καλοδεχούμενοι στην Τουρκία είναι οι γιατροί από την Ελλάδα που αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό. Αυτό δήλωσε υπουργός Υγείας της γειτονικής χώρας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου στο αγγλόφωνο τμήμα της τουρκικής εφημερίδα Zaman.
«Περίπου 7.000 γιατροί στην Ελλάδα ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό. Και εμείς τους...
χρειαζόμαστε. Οι πόρτες της Τουρκίας είναι ανοιχτές στους 7.000 γιατρούς της Ελλάδας. Τους προσκαλώ να υπηρετήσουν αυτή τη χώρα και το έθνος με τις γνώσεις τους», δήλωσε ο Μουεζίνογλου...
Το έλλειμμα γιατρών στην Τουρκία περιγράφεται από τα νούμερα σύμφωνα με τη Zaman. Στην Τουρκία αντιστοιχεί ένας γιατρός ανά 663 ανθρώπους κι αν εξαιρεθούν οι ιδιωτικές παροχές η αντιστοιχία φτάνει σε ένα γιατρό ανά 1,084.
«Η Τουρκία συνήθιζε να έχει την Ελλάδα ως παράδειγμα. Αλλά από το 2002, η Τουρκία έχει αρχίσει να πετυχαίνει πολλά περισσότερο από ό,τι η Ελλάδα», δήλωσε ο ίδιος. Ένα διάταγμα της 2ας Οκτωβρίου 2011 επιτρέπει την απασχόληση ξένων γιατρών και νοσηλευτών στην Τουρκία, καθώς εγκρίθηκαν νέοι κανονισμοί αναφορικά με τις εργασιακές συνθήκες το 2012.
Σύμφωνα με το World Bulletin, η οικονομική κρίση έχει κοστίσει ακριβά στους επιστημονικό και ιατρικό προσωπικό.
Μια έρευνα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προειδοποιεί πως 120.000καταρτισμένο προσωπικό -μεταξύ αυτών γιατροί, μηχανικοί και επιστήμονες- έχουν ήδη φύγει από την Ελλάδα από το 2010προς αναζήτηση εργασίας σε κάθε γωνιά της γης (ιδιαίτερα προς Γερμανία και Βρετανία).
“Ο αριθμός των νέων επιστημόνων που μεταναστεύουν έχει φτάσει το 10%, πολύ υψηλό” είπε ο υπεύθυνος της έρευνας Λ. Λαμπριανίδης, καθηγητής οικονομικής γεωγραφίας στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: enet.gr