Ποιος ο ρόλος των διαπλεκόμενων παραδοσιακών εκδοτών, η προπαγάνδα υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το σπασμένο μάρμαρο που θα πληρώσουν και πάλι οι μικροκαταθέτες...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αντώνης Κουμιώτης

Δεν είχε καθόλου άδικο ο Κώστας Καραμανλής όταν κάποτε μιλούσε για «νταβατζήδες» και «αρχιερείς της διαπλοκής», τουναντίον θα λέγαμε, ειδικότερα εφόσον κάθε μέρα που περνά δικαιώνεται ολοένα και περισσότερο.

Βλέπετε, είδηση δεν είναι μόνον ότι αφορά την Χρυσή Αυγή, ούτε το περιεχόμενο των κατά παραγγελία παρα-πολιτικών ρεπορτάζ, που συντάσσονται στον βωμό εξυπηρέτησης συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Είδηση και μάλιστα η σημαντικότερη για την χώρα τις μέρες που διανύουμε, είναι αυτή: Τα υπάρχοντα βάσανα του ελληνικού λαού, οι φέροντες την ευθύνη τους, αυτά που έρχονται και θα 'ναι χειρότερα απ' όσα βιώνουν και οι ταυτότητες όσων, στεκόμενοι προδοτικά έναντι της πατρίδας, τα μεθοδεύουν.

Και δυστυχώς για το ιερό λειτούργημα της δημοσιογραφίας μας, κύριοι ενορχηστρωτές όλων των παραπάνω δεν είναι άλλοι από μία μικρή μειοψηφία ακριβοπληρωμένων χαρτογιακάδων του Τύπου, κύριως του έντυπου και εν συνεχεία του ηλεκτρονικού.

Είναι τοις πάσι εξάλλου γνωστό το γεγονός ότι παραδοσιακοί εκδότες της χώρας, κατά τον Καραμανλή «νταβατζήδες», από «λαντζέρηδες» στη πρώιμη μεταπολιτευτική Ελλάδα, έχουν εξελιχθεί σε βαρόνους της διαπλοκής και μάλιστα με ένα σκασμό τρισεκατομμυρίων σε βάθος των ετών, ιδρώτα και αίμα του πολύπαθου ελληνικού λαού.

Και όχι μόνο κατάφεραν να μετατρέψουν τους δημοσιογραφικούς τους ομίλους σε βαρονίες, όχι μόνο προκάλεσαν και συνεχίζουν τη κοινή γνώμη, μετατρέποντάς της σε «πόρνη», όπως έγραψε και ο στιχουργός, δυστυχώς, στις μέρες και ενώ βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, συνεχίζουν με την γνώριμη τακτική του εκβιασμού να διεκδικούν, λες και τους ανήκουν, λεφτά, ολοένα και περισσότερα λεφτά, ώστε να θρέφουν και πάλι με τον ιδρώτα του λαού, τις σύγχρονες Βαβυλωνίες τους.

«Νταβατζήδες», βαρόνοι αδίστακτοι εμπρός στα συμφέροντά τους, που, με μία παραγγελία στα ακριβοπληρωμένα «παπαγαλάκια» τους, δεν διστάζουν να παίξουν ακόμα και με το πλέον ευαίσθητο εθνικό θέμα, προκειμένου να διαμορφώσουν τους κανόνες και να συμμορφώσουν όποιον δεν εργάζεται για τους ίδιους.

Έτσι πέτυχαν την δρομολογούμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάπως έτσι έχουν δημιουργήσει και εκείνες τις συνθήκες, ώστε να εγκυμονεί ακόμα και ο κίνδυνος κουρέματος των καταθέσεων.

Προς τούτο, το Newsbomb.grεπικοινώνησε με δύο Οικονομολόγους, την Λούκα Κατσέλη, πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας και τον Γιάννη Βαρουφάκη, καθηγητή οικονομικής θεωρίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (Lyndon Johnson Graduate School of Public Affairs, στο Όστιν),

Η κ. Κατσέληδήλωσε χαρακτηριστικά: «Η "Black Rock" είναι εδώ, ξεσκονίζει τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Tα κόκκινα δάνεια έχουν αυξηθεί πολύ, λόγω της ύφεσης και της υπερχέωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Όπως συχνά λέω έχουμε μετατρέψει το εξωτερικό δημόσιο χρέος σε ένα εσωτερικό χρέος, γιατί με την μείωση των μισθών, των συντάξεων, των εισοδημάτων, κανείς δεν μπορεί να πληρώσει ούτε εφορία, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε τις τράπεζες, άρα αν οι τράπεζες μετά την καινούργια τους αξιολόγηση εμφανιστούν να έχουν πρόβλημα στα κεφάλαιά τους, νομίζω ότι υπάρχει η πιθανότητα για ένα κούρεμα».

Και συνέχισε: «Όσο παίρνονται υφεσιακά μέτρα, όπως ακόμα και η διαθεσιμότητα με τον τρόπο που γίνεται, όσο η οικονομική δραστηριότητα πέφτει, τόσο μεγαλώνει η δυσχέρια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να πληρώσουν τις οφειλές τους και τόσο μεγαλύτερη γίνεται η πιθανότητα τραπεζικά ιδρύματα να βρεθούν πραγματικά στο κόκκινο και θα αναγκαστούν να προβούν σε αυτό που λέμε διάσωση με ίδια μέσα, δηλαδή να μετατρέψουν σε ίδιο κεφάλαιο τις απαιτήσεις μετόχων, πιστωτών, καταθετών».
Για να καταλήξει: «Όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική και προσωπικά πιστεύω ότι θα είναι πολύ πιο βαθιά και εφόσον δεν παίρνονται μέτρα ρύθμισης δανείων, τόσο μεγαλύτερο πρόβλημα θα έχουν μέσα στους επόμενους μήνες οι ίδιες οι τράπεζες. Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν περίπου 30 δις πέραν της ανακεφαλαιοποίησης που ήδη έχει δρομολογηθεί. Εάν αυτό ευσταθεί, τότε δεν αποκλείω να υπάρξει πρόβλημα και να λάβουν μέτρα κουρέματος καταθέσεων».

Ακούστε τις σχετικές δηλώσεις της κ. Κατσέλη στο Newsbomb.gr:



Ο κ. Βαρουφάκης, από την πλευρά του, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μια χώρα σαν την Πορτογαλία, σαν την Ελλάδα, σαν την Ιρλανδία, βρίσκεται αντιμέτωπη με την σημαντική πιθανότητα κουρέματος καταθέσεων», για να συμπληρώσει, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα με την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική:
«Η χώρα δεν ακολουθεί καμία απολύτως οικονομική πολιτική. Δυστυχώς, η κυβέρνηση των Αθηνών περιμένει τα e-mail's που έρχονται, με την πολιτική που τους επιβάλλεται».

Ακούστε τις σχετικές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη στο Newsbomb.gr:



Οι βαρονίες μετατράπηκαν σε Βαβυλωνίες και η οριστική τους κατάρρευση βρίσκεται κυριολεκτικά στο χέρι κάθε ενεργού πολίτη. Η απαξίωση, των ήδη απαξιωμένων, είναι η μόνη εγγυημένη συνταγή, ειδάλλως... δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται».

 
Top