ΚΑΙ ΕΦΕΤΟΣ Ο ΘΑΣΙΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ –ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ  ΠΑΡΙΣ ΚΑΤΣΙΒΕΛΟΣ
Μίλησε στο Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ δίπλα στους μεγαλύτερους φιλοσόφους και διανοητές του κόσμου

     Ο Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Καθηγητής Δραματικής Τέχνης Πάρις Κατσίβελος, συμμετείχε και εφέτος  στο Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ, ως εισηγητής, με τους μεγαλύτερους Φιλοσόφους, Ακαδημαϊκούς, Επιστήμονες και Διανοητές του κόσμου, το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου.  Συμμετείχε επίσης  και ως μέλλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συμποσίου.    Tο Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ , είναι μια οικουμενική επιστημονική και κοινωνική πρωτοβουλία που τελεί υπό την αιγίδα και στήριξη της Ελληνικής και Ρωσικής Φιλοσοφικής Εταιρίας, των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Μόσχας, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακών Φιλοσόφων, της Unesco και άλλων διεθνών οργανισμών. 

     Κεντρικό   θέμα του Συμποσίου << Οι καλύτερες φιλοσοφικές ιδέες οφείλουν να εκπαιδεύουν, σταθεροποιούν και μετατρέπουν την ανθρωπότητα σε μια ενοποιημένη κοινότητα πολιτών του 21ου αιώνα με οικουμενική συνείδηση>>. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Ρωσία, Αζερμπαϊτζάν, Αγκόλα, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ισραήλ, Περού, Φιλιππίνες, Ρουμανία, Σλοβενία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Κιργιστάν, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ολλανδία,  φυσικά Ελλάδα, κ.ά.    Οι εισηγητές του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ είναι η αφρόκρεμα της παγκόσμιας κοινότητας Στοχαστών, Ακαδημαϊκών, Επιστημόνων και Διανοητών.    

    Και  εφέτος όπως και πέρυσι, στο  Παγκόσμιο Διαλεκτικό Φιλοσοφικό  Συμπόσιο, ο Πάρις επέλεξε για  την ομιλία του το 15ο  θέμα του Συμποσίου <<Προς τη βελτίωση της ζωής της ανθρωπότητας, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πιο ενδιαφέρουσες, σοφές και λογικές προτάσεις της Πρακτικής Φιλοσοφίας>>, γιατί όπως μας είπε, οι γύρωθεν και οι έσωθεν συνθήκες της βίωσης, όπως την συν-οικοδομήσαμε, συμπιέζουν να βρούμε λύσεις και μάλιστα να συνοδεύσουμε άμεσα τις όποιες φιλότιμες προσπάθειές μας, με ¨δράσεις¨ στο εκδηλωμένο. 
    Πλήθος  καλλιτεχνικών εκδηλώσεων συνόδευσε  τις συνεδρίες του 4ου Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ, που γίνεται πλέον κάθε χρόνο στη χώρα μας. Μεταξύ αυτών θεατρικές παραστάσεις, όπως το έργο, <<Πριγκίπισσα Φλόγα>>, της δρ/ος. φιλοσοφίας κυρίας Ιωάννας Μάστορα, η μουσικοθεατρική παράσταση <<Προμηθέας Άγγελος>>, εικαστικές εκθέσεις, και συναυλίες στο κτίριο Κωστής Παλαμάς, εκθέσεις και συναυλίες επίσης στην αίθουσα του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου. Την θεατρική παράσταση <<Πριγκίπισσα Φλόγα>> ανέλυσε, σχολίασε, παρουσίασε ο Πάρις Κατσίβελος, όπως και την μητρική βιβλιοπαρουσίαση του έργου, στην πεζή του μορφή, προ μηνών.  Όπως μας είπε, είχε την χαρά να προλογίσει επίσης το λογοτεχνικό έργο και στην έντυπη μορφή του.
      Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η εκδήλωση προς τιμήν του Ακαδημαϊκού κ. Ευάγγελου Μουτσόπουλου, που του απενεμήθη ειδική τιμητική πλακέτα και ακούστηκαν στο τέλος της τελετής από δύο σολίστ μουσικές συνθέσεις του κυρίου Μουτσόπουλου.
      Πληροφορηθήκαμε, ότι η ομιλία του Πάρι Κατσίβελου έκανε ιδιαίτερη αίσθηση αφού ο ομιλητής με πύρινο λόγο ξεσήκωσε  προτρέποντας, αφ-υπνίζοντας και προτείνοντας άμεσες ¨λειτουργικές¨ και λειτουργούσες στην καθημερινή μας πρακτική, λύσεις, έτσι που οι ξένοι ομιλητές ζήτησαν άμεσα την εκτυπωμένη  μετάφραση της ομιλίας του.
     Επίσης εντύπωση προκάλεσε μια δεύτερη ομιλία του - καλωσόρισμα στους νέους <<Πολίτες του Κόσμου>>, προτροπή για όλους να ανα-γνωρίσουμε εντός μας την ξεχασμένη ταυτότητα του αδιάσπαστου μέρους ¨Ενός¨ ενιαίου και αδιαίρετου συνόλου, αλλά και η τοποθέτησή του ότι αν σαν απλοί πολίτες έχουμε  Ρόλο και Λόγο, σαν συνειδητοί Πολίτες του Κόσμου, έχουμε <<Ρόλο, Λόγο και Ιερή Υποχρέωση>> να δράσουμε άμεσα για την θεραπεία των δυσαρμονιών που βιώνουμε. 
     Στον Πάρι Κατσίβελο, με ειδική  τελετή και δι΄ εγγράφου προσφέρθηκε από πέρυσι, ο τίτλος του <<Πολίτη του Κόσμου>> και του <<Παγκόσμιου Ενεργού Στοχαστή>>, όπως και σε άλλους ομιλητές του Φόρουμ.
Ο Πάρις  Κατσίβελος, στην ομιλία του, ως άνθρωπος που ασχολείται πέραν των τεσσάρων δεκαετιών με τον Εσωτερισμό και τη Φιλοσοφία του, διαβεβαίωσε, ότι όλες οι αρκετών ρίχτερ σεισμικές αναταράξεις, που βιώνουμε σε προσωπικό, κοινωνικό, οικονομικό, και κλιματικό πεδίο, είναι οι πόνοι της γέννας, μιας νέας εποχής Φωτός, Αγάπης, Ισότητας, Δικαιοσύνης και Αφθονίας, για όλους τους ανθρώπους επί της Γης. Διαβεβαίωσε επίσης, όπως άλλωστε γνωρίζουμε αρκετοί άνθρωποι σήμερα πάνω στη Γη, ότι το πεδίο της ύλης, είναι ένας χώρος, αλλά κι ένας “τρόπος”, μια “δυνατότητα”, μαθητείας, σπουδής, εκ-παίδευσης, εκ-γύμνασης, εξ-έλιξης και μακάρι για όλους μας, κάποτε, αν-έλιξης.  Η μητέρα Γαία, εκτός από μια τεράστια, γλυκιά, γενναιόδωρη, φιλόξενη, ζεστή, τρυφερή, μητρική αγκαλιά, είναι και ένα τεράστιο Συμπαντικό Σχολειό.
Φυσικά  ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης, για όσα υλοποιούνται γύρω μας και εντός μας, τόνισε, είναι δικό μας, ή και δικό μας, όπως και όλων των αδελφών λαών…. <<Ναι, είχαμε για δεκαετίες στραφεί ή μάλλον αγκιστρωθεί σε μια τακτική και τάξη απόλυτα χρηματο-κεντρική και εγω-κεντρική. Ναι, είχαμε αφεθεί σε μια κατηφόρα εύκολη, γλιστερή και ηδονική, μιας δήθεν λάμψης της καλογυαλισμένης επιφάνειας των πάντων. Και η αλλαγή που επετράπη από τις Συμπαντικές Αρχές αφορά σε μια σημαντική επαν-εκπαίδευσή μας, σε έναν ουσιώδη για την εξ-έλιξή μας ανα-προγραμματισμό>>.
Η σκοτεινή πραγματικότητα της οποίας είμαστε  πρωταγωνιστές, είπε, ευφυώς προετοιμασμένη και στημένη μέσα μας και γύρω μας, δημιουργούσε και δημιουργεί, εκείνες τις συνθήκες που την ανα-τροφοδοτούσαν και την ανα-τροφοδοτούν μέσω ημών, των σκέψεων, των επιλογών των δράσεων και όλων των φανερών και άδηλων απορροών μας.
Ο κατάλογος  των ζοφερών στοιχείων, που συμπληρώνουν την εικόνα του σήμερα, δεν έχει τέλος. Τα γεγονότα που σφραγίζουν τις  συνθήκες της χωροχρονικότητάς μας, πιέζουν ασφυκτικά να αφ-υπνιστούμε, να ανα-γνωρίσουμε, την άνωθεν καταγωγή μας ως άνθρωποι, τη μικρή ή μεγάλη ευθύνη μας  ως συν-δημιουργοί στο θρίλερ της σημερινής πραγματικότητας. Και φυσικά, πιέζουν και απαιτούν, να κάνουμε ο καθείς το μέρος του. Να προσφέρει αυτό που του αναλογεί.
…….. <<Κάθε μικρή, ή μεγάλη προσπάθεια, έχει την αξία της, και μας πηγαίνει πιο μπροστά. Κάθε ενεργειακή μας κατάθεση, νοητική, συναισθηματική, λεκτική, και κυρίως ''πρακτική'' αφορά σε όλους…. Κανείς δεν είναι μόνος του φίλες και φίλοι. Κανείς δεν είναι ανεξάρτητος. Είμαστε όλοι κύτταρα του ''Ιδίου'', τεράστιου, συμπαντικού, οργανισμού. Όταν ένα κύτταρο νοσεί ή πονά, τότε ολόκληρο το σύστημα νοσεί ή πονά, όλος ο οργανισμός, η κεντρική συνειδητότητα, νοσεί και πονά. ¨Εν τα πάντα και τα πάντα εν¨>>.
Και συνέχισε: <<Φίλες και φίλοι, ναι, μπορούμε να δικαιώσουμε την ταυτότητά μας, ως Άνθρωποι, ως Συνδημιουργοί του Υψίστου. Μπορούμε να συνδράμουμε στην κάθαρση, στην αποκατάσταση της Τάξης, της Ισορροπίας, της Δικαιοσύνης, της Αληθείας, και του ΦΩΤΟΣ, στον πλανήτη μας. Το αγώνισμα δύσκολο, αλλά αξίζει τον κόπο. Ναι, δυνάμεθα, να βοηθήσουμε. Ως σκεπτόμενα όντα έχουμε Λόγο, αλλά έχουμε και Ρόλο ως άνθρωποι, και ως ενεργοί πολίτες. Μπορούμε να αναστρέψουμε την κατάσταση της δυσαρμονίας, και να ενισχύσουμε το έργο του Φωτός, της Αρμονίας, και της Ομορφιάς, που ήδη εξ-υφαίνεται, κάτω απ τις εκδηλωμένες, πυκνές και βαριές δοκιμασίες για όλους μας>>.
Και στη  συνέχεια έδωσε είκοσι  εργαλεία και χρυσά κλειδιά, που θέτουν τα θεμέλια μιας  νέας ζωής, που ανοίγουν και ενεργοποιούν τις λειτουργίες της άμεσης βελτίωσης, αποκατάστασης και ¨θεραπείας¨. Για όσους ενδιαφέρονται, σύντομα η φετινή του ομιλία θα υπάρχει αναρτημένη στην διεύθυνση:http://www.wpf-unesco.org στο δέκατο πέμπτο θέμα.  Όπου υπάρχει και η περσινή του εισήγηση.

Και μετά την αναφορά των χρυσών κλειδιών της πρότασής του συμπλήρωσε:
      Η ενέργεια της Ζωής ως επισφράγισμα, γονιμοποιεί, ενδυναμώνει, στηρίζει και ανα-πτύσσει τις Καλές Επιλογές, και τις Καλές Δράσεις μας. Εμείς, να κρατάμε την προσοχή μας απερίσπαστα, στα Εφόδια που μας προσφέρονται, και όχι στα εμπόδια. Στη Βοήθεια που μας παρέχεται, και όχι στις δυσκολίες. ΣτηΔύναμη που μας χαρίζεται, και όχι στις όποιες αδυναμίες μας. Εμείς, ας παραμένουμε αμετακίνητα στο ΚΑΛΟ και στο ΦΩΣ, στην Πανανθρώπινη Αγάπη, χωρίς όρους και χωρίς όρια, ας πράττουμε για το ΚΑΛΟ, το ΦΩΣ και την ΑΓΑΠΗ. Ας πράττουμε με το ΚΑΛΟ, το ΦΩΣ και την ΑΓΑΠΗ.
Έπίλογος, ένα μικρό απόσπασμα απ΄ το βιβλίο του <<Με πυξίδα το ΦΩΣ>>, ως ευχή και προτροπή Αγάπης, για όλους μας, για όλους τους συνταξιδιώτες μας και συν-ασκούμενους, εδώ στο πεδίο της ύλης:
<<……Τώρα ευχαριστώ  για τις ευκαιρίες και τα  µαθήµατα που µου προσφέρθηκαν, όσο κι αν επαναστατούσα τις ώρες των µαχών. Τώρα µπορώ να αντλώ τη χαρά παντού και πάντα γύρω µου και εντός µου.
Τώρα θέλω να σφραγίζω µε Αρµονία και Οµορφιά τη Συνδηµιουρ-γία µου στο µέρος που µου αναλογεί. Τώρα θέλω να ευλογώ µε Φως τη ζωή µου, τις ζωές των αδελφών µου, ολόκληρο τον πλανήτη, τους Σύµπαντες Κόσµους.
Τώρα µιλώ ευλαβικά εντός µου και λέω «Ευχαριστώ», αναπέµπω ευγνωµοσύνη και συνεχίζω το όµορφο ταξίδι.>>
  Στο τέλος του Οκτώβρη ο Πάρις Κατσίβελος, θα ταξιδεύσει στο Πλέβεν της Βουλγαρίας, με τον όμιλο για την Ουνέσκο Τεχνών Λόγου και Επιστημών για το τριήμερο Ελληνικού Πολιτισμού και φιλίας των δύο λαών, όπου θα συμμετέχει με ομιλία του και ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο του <<Με Πυξίδα το ΦΩΣ>>.

 
Top