«Μπήκε στο γραφείο και οι συνεργάτες μου κοιτούσαν μάλλον σαστισμένοι λόγω της εντυπωσιακής της εμφάνισης. Επειτα από μισή ώρα μού είπε ότι θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική. Γιατί, όπως έλεγε, “έχω από πίσω μου τη Νεολαία αλλά και τον Ακη”».
Η φράση ανήκει σε παλιό παράγοντα του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, που περιγράφει την πρώτη του επαφή με την Εύα Καϊλή, η οποία... πρόσφατα τακτοποιήθηκε στη θέση του επικεφαλής στο Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας.
Ηταν κάπου στις αρχές του 2000. Τότε που η όμορφη ξανθιά αρχιτεκτόνισσα τελείωνε τις σπουδές της στο Πολυτεχνείο και διεκδικούσε θέσεις, λέγοντας παντού ότι ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων. Το 2002 τα κατάφερε. Ο Σπύρος Βούγιας, που τότε ήταν ο υποψήφιος δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ, τη συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιό του και η Καϊλή μπήκε στην αφετηρία μιας πολιτικής διαδρομής γεμάτης lifestyle, ίντριγκα, χρήμα και παρασκήνιο.
Το 2002 εκλέγεται δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης και το επόμενο διάστημα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Οχι πάντοτε με συνέπεια (είχε πολλές απουσίες), αλλά και συμμετέχοντας από την αρχή σε εσωκομματικές έριδες. Ηταν η εποχή που η νεαρή Εύα προσπαθούσε να τελειώσει τις σπουδές της και ταυτόχρονα να ξεκινήσει την πολιτική καριέρα της.
Από εκείνα τα χρόνια έρχονται και οι φήμες ότι...
η νεαρή φοιτήτρια διαμαρτυρόταν στους καθηγητές της ότι, λόγω των υποχρεώσεών της, δεν είχε και πολύ χρόνο για τις σπουδές και ζητούσε την κατανόησή τους αλλά και μια ευνοϊκή μεταχείριση στη βαθμολογία!
Από εκείνα τα χρόνια χρονολογούνται και οι πρώτες της υψηλές γνωριμίες με την εξουσία της Αθήνας. Καταρχάς τη μιντιακή, που κυριολεκτικά την απογείωσε. Ετσι, το 2004, η ξανθιά νεαρή υποψήφια βουλευτής κατεβαίνει για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο της Α' Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη γνωστών δημοσιογράφων κάνει μια ιδιαίτερα δυναμική εμφάνιση και αναδεικνύεται πρώτη επιλαχούσα βουλευτίνα. Είναι η εποχή που σε όλες τις μεγάλες πασοκικές εφημερίδες το αίτημα προς τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου να μην κρατήσει την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης, αλλά να πάρει την έδρα της Λάρισας, είναι σχεδόν καθημερινό! Παρ' όλα αυτά ο Παπανδρέου δεν επιλέγει τη Λάρισα. Ετσι, ούσα εκτός Βουλής αλλά με γνωριμίες σε πολύ υψηλά κλιμάκια, η Εύα πηδάει στο τρένο του Mega, όπου κάθε Σαββατοκύριακο έλεγε τις ειδήσεις (μολονότι οι τότε συνάδελφοί της ακόμη θυμούνται τις άνωθεν εντολές «να τη βοηθούν», παρά τις σοβαρές αδυναμίες της) και περιμένει τη ρεβάνς, η οποία ήρθε μάλλον φυσιολογικά το 2007, με την άνετη εκλογή της.
Η ίδια χρωστά πολλά στον πατέρα της Αλέξανδρο Καϊλή, που ήταν κάτι σαν διευθυντής του πολιτικού γραφείου της, με σχέσεις παλιά με τον Ακη και πιο πρόσφατα με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη (όπου έχει τοποθετηθεί στη θέση του διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών).
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι για να πετύχει τους στόχους της προσεγγίζει τους ισχυρούς παίκτες. Αυτό την ωθεί σε εσωκομματική μεταγραφή. Οταν πια κατανοεί ότι ο Ακης Τσοχατζόπουλος, που αποτέλεσε το πρώτο όχημά της για να αναδειχθεί στο ΠΑΣΟΚ, έχει αρχίσει να φθείρεται, αλλάζει στρατόπεδο. Με δεδομένη την αντιπαλότητά της (λόγω της ιστορίας με την έδρα) με το σύστημα Παπανδρέου, μετακομίζει στην αυλή του Ευάγγελου Βενιζέλου, που θα είναι ο επόμενος πολιτικός προστάτης της. Το 2009 επανεκλέγεται βουλευτίνα, ανεβαίνοντας στην τρίτη θέση της λίστας της Α' Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα ως κρυφοβενιζελικιά ξεκινά το αντάρτικο εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου· ένα αντάρτικο που θα την οδηγήσει τον Νοέμβριο του 2011 στην απόφαση να ανεξαρτητοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ και να κερδίσει το τίτλο της Γυναίκας της Χρονιάς από το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», μια απόφαση που εντός Ελλάδας προκάλεσε μάλλον θυμηδία.
Τα αποτελέσματα των εκλογών του 2012 θα φέρουν την Εύα Καϊλή μπροστά σε ένα παλιό πρόβλημα. Η ίδια ενισχύεται σημαντικά, καθώς εκτινάσσεται στην πρώτη θέση χάρη και στη στήριξη που της έδωσε το περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου. Μόνο που και πάλι βρίσκεται εκτός Βουλής, καθώς ο αρχηγός (αυτή τη φορά ο Βενιζέλος) επιλέγει την έδρα της Α' Θεσσαλονίκης. Και η Εύα Καϊλή ξεκινά και πάλι ένα άτυπο αντάρτικο, με σχόλια στο twitter και δηλώσεις αντιηγετικές.
Πάρτι στη Μύκονο και ισχυροί φίλοι
To lifestyle ήταν πάντοτε ένα κομμάτι της δημόσιας εικόνας της, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η Εύα Καϊλή πάντοτε ήθελε να κινείται κοντά σε ανθρώπους με δύναμη και χρήμα. Βρέθηκε συχνά να έχει προσωπικές σχέσεις με γόνους γνωστών οικογενειών, συμμετείχε ουκ ολίγες φορές στα καλοκαιρινά πάρτι της χλιδής που γίνονταν στη Μύκονο, διατηρεί προνομιακές σχέσεις με γνωστούς πολιτικούς, όπως ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Νίκος Καραχάλιος και ο Σίμος Κεδίκογλου, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που συσχετίστηκε με γνωστούς επιχειρηματίες για επαγγελματικούς λόγους, όπως με το Δημήτρη Κοντομηνά και πιο πρόσφατα με τον Ιβάν Σαββίδη. Με τον τελευταίο οι σχέσεις είναι πολύ στενές και οι κοινές εμφανίσεις συχνές. Είτε στη σουίτα της Τούμπας, παρακολουθώντας κάποιον αγώνα του ΠΑΟΚ, είτε σε κάποιο βραδινό μαγαζί, συμμετέχοντας σε λουλουδοπόλεμο.
Νίκος Οικονόμου - Kυριακάτικη Δημοκρατία
 
Top