Προφυλακιστέος ως «αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης» κρίθηκε απο τους ανακριτές και τους εισαγγελείς ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος απολογείτο επί έξι ώρες. Στη φυλακή και ο επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης Νίκαιας, Γιώργος Πατέλης.
Προφυλακιστέος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων κρίθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος κατηγορούμενος για ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.
Οι ανακριτές της υπόθεσης με τη σύμφωνη γνώμη και των δυο εισαγγελέων επεφύλαξαν την ίδια ποινική μεταχείριση και στον πυρηνάρχη της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργο Πατέλη, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι...
Τόσο ο Μιχαλολιάκος όσο και ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής θα μεταφερθούν στη ΓΑΔΑ έως ότου αποφασιστεί σε ποιες φυλακές θα κρατηθούν. Παρούσες στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων κατά την απολογία του Γενικού Γραμματέα της Χρυσής Αυγής ήταν είναι η γυναίκα και η κόρη καθώς επίσης και περίπου 50 οπαδοί της Χρυσής Αυγής.
Προηγήθηκε η εξάωρη απολογία του Μιχαλολιάκου, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα. Στη συνέχεια απολογήθηκε ο Πατέλης, η απολογία του οποίου ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν τις 4 το πρωί.
Η απολογία
Κατά την απολογία του στον ανακριτή, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, όπως και οι συγκατηγορούμενοι του, υποστήριξε ότι η δίωξη του είναι πολιτική και καταδίκασε κάθε μορφή βίας. «Λυπάμαι για τη δολοφονία Φύσσα. Την αποδοκιμάζω όπως και τη βία συνολικά. Δεν είμαι ναζιστής». Ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανακριτή υπεραμύνθηκε της νομιμότητας της οργάνωσης. «Δεν γνωρίζω εάν μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν παραβατική συμπεριφορά. Η Χρυσή Αυγή είχε μόνο κοινοβουλευτική δράση».
Μαζί με τον κ. Μιχαλολιάκο στην Ευελπίδων μεταφέρθηκαν άλλοι πέντε από τους συλληφθέντες, ανάμεσά τους και ο πυρηνάρχης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργος Πατέλης. Σε τρεις εξ αυτών επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, ενώ η σύντροφος του προφυλακισμένου βουλευτή, Γιάννη Λαγού, αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο. Νωρίτερα, είχε κριθεί προφυλακιστέα η εμπλεκόμενη στην υπόθεση αστυνομικός που υπηρετούσε στον Πειραιά. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των ανακριτών, αυτή την ώρα απολογείται ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, ενώ θα ακολουθήσουν οι απολογίες άλλων πέντε κατηγορουμένων στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων και του φερόμενου ως «πυρηνάρχη» της οργάνωσης στη Νίκαια.
Στο πόρισμα του Χαράλαμπου Βουρλιώτη, όσο και στο κατηγορητήριο που συνέταξαν οι εισαγγελείς, στο Νίκο Μιχαλολιάκο, που αναφέρεται ως «Führerprinzip», αποδίδεται ο ηγετικός του ρόλος στη Χρυσή Αυγή με τους υπόλοιπους βουλευτές να έχουν βοηθητικό ρόλο.
Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του, ανακριτές και εισαγγελέας θα συσκεφθούν προκειμένου να αποφασίσουν για την προφυλάκισή του. Την υπεράσπισή του έχει αναλάβει ο αδελφός του, Τάκης Μιχαλόλιας.
Στο μεταξύ, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν τέσσερις κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική ομάδα, μετά τις απολογίες τους ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Και στους τέσσερις επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
Νωρίτερα, οι τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, αφέθηκαν ελεύθεροι με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, με τη διαφορά ότι στον Ηλία Κασιδιάρη επιβλήθηκε και η χρηματική εγγύηση των 50.000 ευρώ.
Η απόφαση αυτή προέκυψε έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη ανακριτών και εισαγγελέων.
Ο Γιάννης Λαγός κρίθηκε προφυλακιστέος, καθώς θεωρήθηκε ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων λόγω και των επιβαρυντικών στοιχείων, έπειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι.
Σαράκης: «Απόφαση σταθμός για την ελληνική δικαιοσύνη»
«Απόφαση σταθμό για την ελληνική δικαιοσύνη» χαρακτήρισε ο δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη, κ. Σαράκης, την απόφαση για την απελευθέρωση των τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής.
«Θέλω να σταθώ στους έλληνες δικαστές που στάθηκαν απέναντι σε κάθε σκοπιμότητα», είπε μετά την ανακοίνωση ότι αποφυλακίζεται ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο συνήγορος υπεράσπισής του.
Ο κ. Σαράκης υποστήριξε ότι πίσω από αυτή την υπόθεση κρύβεται πολιτική σκοπιμότητα και πρόσθεσε: «Αποδείχτηκε ότι η δικαιοσύνη διασφαλίζει τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών».
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ηλία Κασιδιάρη αναφέρθηκε και στην εξαντλητική ανάκρισή του.
«Η ανάκριση ήταν ενδελεχής, εξαντλητική. Διήρκεσε μέχρι σήμερα στις 11 το πρωί».
Συμπλήρωσε τέλος ότι «ήταν βέβαιο ότι είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα και ότι όλοι στοιχημάτιζαν ότι θα είναι κατηγορούμενος ο πελάτης του».
Σκουρλέτης: «Το ότι οι βουλευτές αφέθηκαν ελεύθεροι δε σημαίνει ότι είναι και αθώοι»
Την άποψη ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες δικαίου τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σχολιάζοντας την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να αφεθούν ελεύθεροι οι Κασιδιάρης, Μίχος και Παναγιώταρος.
«Το γεγονός ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αφέθησαν ελεύθεροι, αυτό δε σημαίνει ότι είναι και αθώοι» υποστήριξε ο Πάνος Σκουρλέτης και συμπλήρωσε:
«Καταρχήν δεν γνωρίζουμε το πλήρες περιεχόμενο της δικογραφίας. Περιμένουμε το σκεπτικό. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Είναι μπροστά μας η ανάκριση. Περιμένουμε να δούμε. Χρειάζεται έρευνα σε βάθος. Να καλυφθούν οι διασυνδέσεις αυτής της οργάνωσης», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ηλίας Κασιδιάρης
Πολιτικά επιχειρήματα, εν είδει μανιφέστου, επεχείρησε να αντιτάξει στο βαρύ κατηγορητήριο που αντιμετωπίζει ο φερόμενος ως διευθυντικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης και βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Κατά τη μαραθώνια -σχεδόν 7ωρη απολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι η δίωξη σε βάρος του είναι πολιτική. Η απολογία του ολοκληρώθηκε στις 10 το βράδυ, οπότε και άρχισε να απολογείται ο βουλευτής της Χ.Α. Ηλίας Παναγιώταρος.
Στις 6,5 ώρες που βρισκόταν στο γραφείο του ανακριτή Σπύρου Γεωργουλέα, ο Ηλίας Κασιδιάρης επεχείρησε να αποδομήσει το κατηγορητήριο, το οποίο απέδωσε σε «πολιτικές σκοπιμότητες», αλλά και την αξιοπιστία του ενός εκ των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη δομή και την οργάνωση της Χ.Α. «Αρνούμαι τις κατηγορίες, αμφισβητώ τη νομιμότητα της διαδικασίας γιατί δεν έγινε άρση της ασυλίας μου. Πίσω από τη δίωξή μου κρύβεται πολιτική σκοπιμότητα λόγω των επικείμενων δημοτικών εκλογών», είπε. Αμφισβήτησε το καταστατικό της οργάνωσης, βάσει του οποίου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, γίνονταν οι επιθέσεις, ενώ έβαλε και κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. «Το καταστατικό που υπάρχει στο κατηγορητήριο δεν το αναγνωρίζουμε. Δεν είναι αυτό που έχει κατατεθεί στον Αρειο Πάγο. Ο ρόλος μου στη Χ.Α. είναι αυτός του εκπροσώπου Τύπου και μόνο. Θα προσκομίσουμε εφημερίδες με δηλώσεις που αποδίδονται στον Σαμαρά όπου λέει “θα σας ξηλώσω, θα σας λιώσω”».
Ο ανακριτής ρώτησε τον Ηλία Κασιδιάρη για την ύπαρξη και τον ρόλο του επικεφαλήςεκπαιδευτή που του αποδίδεται στην ομάδα κρούσης της Χ.Α. ονόματι «Ιnnova». «Πρόκειται για προβοκάτσια. Αλλωστε δεν θα δίναμε ποτέ ξενόγλωσση ονομασία σε κάποιο τμήμα μας», απάντησε. Ως προς τη μάρτυρα που φέρεται να επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως εκπαιδευτή, ο Ηλ. Κασιδιάρης υποστήριξε ότι «με είδε στην τηλεόραση και γι’ αυτό το λέει». Ακόμη ισχυρίστηκε ότι η κατηγορία σε βάρος του δεν ευσταθεί καθώς δεν εμφανίζεται σε καμία τηλεφωνική συνομιλία. Ως προς τον προστατευόμενο μάρτυρα, αμφισβήτησε την αξιοπιστία αλλά και το ήθος του. «Είναι πρώην στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων που πληρώθηκε από τον Alpha για να δώσει συνέντευξη. Αποχώρησε από την οργάνωση γιατί ζητούσε χρήματα...».
Ηλίας Παναγιώταρος
Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του Ηλία Κασιδιάρη, άρχισε να απολογείται ο έτερος κατηγορούμενος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, ο οποίος νωρίτερα, κατά την άφιξή του στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στις 3.30 το μεσημέρι, υπεραμύνθηκε της αθωότητας του ιδίου και των συγκατηγορουμένων του βουλευτών, λέγοντας ότι «είμαστε καθαροί σαν κρύσταλλο».
Στις τρεις ώρες που βρέθηκε ενώπιον των δύο ανακριτών, ο Ηλίας Παναγιώταρος υποστήριξε σύμφωνα με πληροφορίες ότι το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον συγκατηγορούμενό του βουλευτή Γιάννη Λαγό, τρεις ώρες πριν τη δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα ήταν κάτι σύνηθες και στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας που έχει με όλους τους συναδέλφους του.
Απάντησε επίσης σε σχετική ερώτηση ότι δεν γνωρίζει τον κατηγορούμενο για τη δολοφονία του μουσικού, Γιώργο Ρουπακιά και ότι τον έχει δει σε δύο τρεις φωτογραφίες από εκδηλώσεις της ΧΑ.
Ο βουλευτής φέρεται να υποστήριξε ότι ολόκληρο το κατηγορητήριο είναι αστείο και ότι στηρίζεται σε μια σειρά από τυχαία περιστατικά που είναι άσχετα με το κόμμα. Ο κ. Παναγιώταρος τέλος, φέρεται να δήλωσε υπερήφανος που ανήκει στην ΧΑ.
Γιάννης Λαγός
Ο βουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τους ανακριτές επί τρεις ώρες, δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες επίμονες ερωτήσεις για τα τηλεφωνήματα αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με τον βουλευτή η μεγάλη «κινητικότητα» με κλήσεις ήταν γιατί ήθελε να πληροφορηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί στο Κερατσίνι.
Υποστήριξε επίσης ότι πρώτη φορά στη ζωή του είδε το καταστατικό της Οργάνωσης που παρουσιάζεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ότι γνωρίζει μόνον αυτό που είναι κατατεθειμένο και εγκεκριμένο από το Ανώτατο Δικαστήριο και το οποίο απηχεί τις απόψεις της Χρυσής Αυγής.
Νίκος Μίχος
Τέλος, ο Νίκος Μίχος υποστήριξε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στα κεντρικά γραφεία δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για το περιστατικό στο Κερατσίνι.
Προφυλακιστέα η ανθυπαστυνόμος
Προφυλακιστέα κρίθηκε η ανθυπαστυνόμος που υπηρετούσε στον Πειραιά και κατηγορείται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, μετά την απολογία της στον ανακριτή για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Η ανθυπαστυνόμος φέρεται να είχε σχέσεις με την οργάνωση, ενώ στο σπίτι της βρέθηκαν και κατασχέθηκαν όπλα, κροτίδες και ένα δελτίο υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής.
Ποινή φυλάκισης δέκα μηνών στον αστυνομικό της ομάδας «Ζ»
Ποινή φυλάκισης δέκα μηνών, με τριετή αναστολή, επέβαλε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης στον υπαρχιφύλακα της ομάδας «Ζ», ηλικίας 41 ετών, που συνελήφθη για κατοχή εξαρτημάτων όπλων. Το ίδιο δικαστήριο καταδίκασε τον αδελφό του, ηλικίας 44 ετών, για την ίδια υπόθεση σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών, με τριετή αναστολή, ενώ επιπλέον του επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ.
Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν έπειτα από επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος. Είχε προηγηθεί ανώνυμη καταγγελία που έφτασε με ηλεκτρονικό μήνυμα στους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με την οποία ο αρχιφύλακας, που έχει τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα, διακινούσε μέσω διαδικτύου εξαρτήματα όπλων. Κατά την ίδια καταγγελία, κι όπως ανακοίνωσε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ο αστυνομικός είναι υποστηρικτής της «Χρυσής Αυγής», κάτι το οποίο, ο ίδιος, απολογούμενος στο δικαστήριο διέψευσε κατηγορηματικά.
Ο δεύτερος κατηγορούμενος, που αρνήθηκε τις σε βάρος του αποδιδόμενες κατηγορίες, κρίθηκε ένοχος για παράνομη κατοχή κυνηγετικής καραμπίνας, όπως και για φυσίγγια και βεγγαλικά, που βρέθηκαν κατά την αστυνομική επιχείρηση.