Κεντροαριστερά, υποβρύχια και ενδοκυβερνητικές κόντρες τσιτάρουν τη Χαριλάου Τρικούπη
Τον μύθο του Σίσυφου θυμίζει η προσπάθεια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει την εικόνα ενός κατακερματισμένου, λεηλατημένου ΠΑΣΟΚ και να του δώσει τη δυνατότητα πολιτικής ανάκαμψης. Η ηχηρή επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ και η στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου σχετικά με την υπόθεση των υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά (αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελ. 10-11) έφερε στην επικαιρότητα την περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου...

Οι χειρισμοί Βενιζέλου στον Σκαραμαγκά και η έμφαση που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα είναι το δεύτερο αγκάθι – μετά τη «λίστα Λαγκάρντ» – που αντιμετωπίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δείχνει να επιμένει σε επιθέσεις κατά του ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρό του πάντοτε στο κάδρο, προκειμένου προφανώς να μεγιστοποιήσει τη φθορά του κινήματος και τα πολιτικά οφέλη που θα προκύψουν από τέτοιου είδους επιθέσεις.
Με τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός των Εξωτερικών επιχείρησε υπέρβαση στην κατάσταση των τελευταίων ημερών, παρ’ ότι οι πάντες γνωρίζουν ότι η σφοδρή σύγκρουσή του με τον Αβραμόπουλο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες εκτόνωσης από τον Αντώνη Σαμαρά, όχι μόνο δεν έχει κοπάσει, αλλά αναμένονται και νέα επεισόδια προσεχώς.

Κριτική
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακόμη, που χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό για να συμφωνήσουν την κατεύθυνση εν όψει της Συνόδου Κορυφής, επιχειρεί να κλείσει άλλη μια μεγάλη τρύπα, που αφορά τη σκληρή εσωκομματική κριτική για την αθέτηση της υπόσχεσής του να παρουσιάσει μια προγραμματική συμφωνία με τη Ν.Δ. που και θα θέτει τα όρια της συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων και θα αποτρέπει ιδεολογικές ταυτίσεις.
Επιχειρεί δηλαδή να εμφανίσει αυτήν τη συμφωνία (την οποία, ως γνωστόν, σαμποτάρισαν ο πρωθυπουργός και οι πέριξ αυτού) ως τον νέο οδικό χάρτη της χώρας, που θα ορίσει την πολιτική δράση το επόμενο διάστημα. Όμως η ρητορική αυτή προσκρούει στην επανάληψη της γνωστής πρότασής του περί εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, αφού η πρόταση αυτή επισημοποιεί ότι όχι μόνο δεν ξεμπλέκουμε από τρόικα και μνημόνια, αλλά αντιθέτως μπαίνουμε πιο βαθιά στη δίνη της αυστηρής επιτήρησης και την επόμενη τριετία.
Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε χθες να υπερκεράσει τη νεοδημοκρατική επικοινωνιακή θύελλα ότι οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλα μέτρα, προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις εντός της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, η οποία έχει διαμηνύσει σχεδόν σύσσωμη ότι «δεν υπάρχουν» γι’ αυτήν άλλα μέτρα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2014 ή αργότερα.
Νευρικότητα
Ο Βενιζέλος επιχειρεί να απαντήσει και στην κινητικότητα του Φώτη Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ, η οποία έχει συμμαχήσει με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Χάρη Καστανίδη, μέσα από την ενεργοποίηση της Κίνησης των 58.
Μόλις προχθές τα ΜΜΕ γέμισαν από πληροφορίες ότι οι 58 ενεργοί πολίτες όχι μόνο εξέλεξαν οκταμελή Γραμματεία, αλλά και οργανώνουν πυρήνες σε όλη την Ελλάδα μέσα από εκδηλώσεις στις πρωτεύουσες νομών.
Στην οκταμελή γραμματεία μετέχουν οι Γ. Βούλγαρης, Γερ. Γεωργάτος, Χρ. Δερβένης, Αθηνά Δρέττα, Γ. Καλογήρου, Στ. Λιβαδάς, Ν. Μπίστης, Παν. Παναγιωτόπουλος και Κίμ. Χατζημπίρος. Οι Λιβαδάς και Γεωργάτος προέρχονται από την Αριστερά, ενώ οι Μπίστης, Δρέττα, Καλογήρου, Βούλγαρης και βέβαια ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Χρ. Δερβένης είναι πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ.
Στη Χαριλάου Τρικούπη αντιμετώπισαν με υπόγεια νευρικότητα την παρουσία του Απόστολου Κακλαμάνη στην εκδήλωση του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου που ανακοίνωσε την «Πρωτοβουλία για τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη» με στόχο την προσέλκυση παραδοσιακών ΠΑΣΟΚων στην κίνηση.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο στενός συνεργάτης του Ανδρ. Λοβέρδου Χρήστος Αηδόνης, που είχε στο παρελθόν στενές κομματικές σχέσεις με τον Γ. Παναγιωτακόπουλο. Ο ανταγωνισμός λοιπόν μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι τόσο έντονος, ώστε φαίνεται ότι δίνει ρόλο και χώρο στις ανεξάρτητες ή μικρές κινήσεις που δημιούργησε η πολυδιάσπαση (ή αποσύνθεση για πολλούς) του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ.
Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως επιμένουν ότι θέλει χρόνο και υπομονή η συγκρότηση μιας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης, θεωρώντας ότι στο τέλος η ΔΗΜΑΡ θα αναγκαστεί να ενδώσει στη συνεργασία, αν δει ότι κινδυνεύει με αποκλεισμό από την εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή.
Πολλοί βλέπουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί και με την προώθηση ενός ψηφοδελτίου ανοιχτού στον χώρο και αποδεκτού από τη ΔΗΜΑΡ, όπου κάποιοι βλέπουν να ηγείται ο πανεπιστημιακός Γιώργος Παγουλάτος, σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, τον οποίο θεωρούν άφθαρτο και με επικοινωνιακά προσόντα ικανά να στηρίξουν ένα κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο.
Το Ποντίκι
 
Top