To μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου πιστεύουν ότι ανακάλυψαν Αμερικανοί και Βρετανοί ερευνητές. Το φαράγγι βρίσκεται στη Γροιλανδία και καλύπτεται από πάγο. Οι ερευνητές θεωρούν πως είναι διπλάσιο από το Γκραν Κάνιον.

Το φαράγγι έχει μήκος 800 χιλιομέτρων και βάθος 800 μέτρων και είναι θαμμένο...
κάτω από 3 χλμ. Πάγου. Εκτείνεται από τη κεντρική Γροιλανδία ως τις ακτές της στο Βορρά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δημιουργήθηκε από ένα μεγάλο ποτάμι που κατέληγε, πριν την κυριαρχία των πάγων, στον Αρκτικό Ωκεανό.

«Πρόκειται για ένα συνεχές και αρκετά βαθύ φαράγγι που μοιάζει να δημιουργήθηκε πολύ νωρίτερα από το παγοκάλυμμα. Πιστεύουμε ότι είναι ενδεικτικό ενός ποτάμιου συστήματος που ήταν εκεί πριν από το παγοκάλλυμα και πιθανότατα άλλαξε με το σχηματισμό του παγοκαλύμματος, αλλά όχι για πολύ» δήλωσε στο NBC ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ Τζόναθαν Μπάμπερ.

Το φαράγγι ανακαλύφθηκε τυχαία καθώς οι ερευνητές χαρτογραφούσαν με τη βοήθεια ραντάρ τι κρύβεται κάτω από τον πάγο της Γροιλανδίας στο πλαίσιο μελέτης για τη κλιματική αλλαγή.

«Η ανακάλυψη αυτού του φαραγγιού προκαλεί έκπληξη καθώς η Γροιλανδία δεν είναι και τόσο μεγάλη για να έχει ένα φαράγγι τέτοιου μεγέθους. Το γεγονός ότι διατηρήθηκε στην προ-πάγια μορφή του μετά από τόσους παγετώνες, είναι εκπληκτικό», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Ντέιβιντ Βον από τη βρετανική ερευνητική ομάδα εκτιμώντας ότι ενδέχεται να φιλοξενεί μορφές βακτηρίων.
 
Πηγή:  tvxs.gr
 
Top