Εξω από το φούρνο του στο Σόχο το σκηνικό θύμιζε ελληνική εφορία την τελευταία μέρα υποβολής ΦΠΑ. Εκατοντάδες Αμερικανοί, αρκετοί από αυτούς εξοπλισμένοι με καρέκλες κι άλλοι χαζεύοντας στο iPad περίμεναν υπομονετικά να ανοίξει το κατάστημα για να προλάβουν να γευστούν κάποιο από τα νέα cronut που δημιούργησε ο Ντομινίκ Ανσέλ.
Ο Γάλλος ζαχαροπλάστης που πολλοί παρομοιάζουν με τον Γουίλι Γουόνκα...

Μόνο που εκείνος δεν είναι χαρακτήρας βγαλμένος από τη φαντασία του Τιμ Μπάρτον, αλλά ο άνθρωπος, ο οποίος έχει δώσει άλλη διάσταση στην γλυκιά απόλαυση των Νεοϋορκέζων.
Μόλις, ο Ανσέλ έφτασε για να ανοίξει το φούρνο και να ικανοποιήσει την επιθυμία των πελατών του, το πλήθος τον υποδέχτηκε ως ροκ σταρ. «Απλά κάνει πράγματα που κανένας άλλος δεν μπορεί», είπε στη Νιου Γιορκ Ποστ η Κριστίν Μουχλκε, εκδότης του περιοδικού ζαχαροπλαστικής Μπον Απετίτ και συνέχισε: «Είναι μακράν ο κορυφαίος δημιουργός στη Νέα Υόρκη. Εχει πάρει τις γαλλικές βάσεις και τις έχει εξελίξει».
Τα δημιουργήματά του ξεπουλάνε καθημερινά και περιγράφονται από τους ειδικούς ως «χαβιάρι» της ζαχαροπλαστικής. «Ο κόσμος τα λατρεύει και γι αυτό φτιάχνω συνέχεια καινούριες παιχνιδιάρικες συνταγές», λέει ο ίδιος ο Ανσέλ που πλέον καλείται να μοιράσει το χρόνο του ανάμεσα στο φούρνο και τις κάμερες, αφού έχει γίνει δημόσιο πρόσωπο και προσθέτει: «Είναι σαςν να τρως κρεμ μπρουλέ με υφή ζαχαρωτού».
Τι είναι, όμως, τα cronut; Μια ειδική μίξη του κρουασάν με το ντόνατ. Σε διάφορες γεύσεις, αφού κάθε εβδομάδα ο Ανσέλ φτιάχνει και μια συλλεκτική δημιουργία αναγκάζοντας τους θαυμαστές του να ξεροσταλιάζουν συνεχώς έξω από το φούρνο του.
Η απροσδόκητη επιτυχία έχει οδηγήσει σε υπερβολές. Κάποιοι πουλούν τα cronuts στη μαύρη αγορά για 100 δολάρια, ενώ αρκετοί προσπαθούν να μιμηθούν τον Ανσέλ φτιάχνοντας απομιμήσεις. Τη γεύση και τη γοητεία του αυθεντικού, όμως, δεν την πιάνει κανείς.
 
Top