Να σταματήσει την ιλαροτραγωδία του καθιστού και του όρθιου... ΦΠΑ ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών οι επαγγελματίες της εστίασης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν άμεσα οι διατάξεις της εγκυκλίου, με ένταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ του συνόλου των προϊόντων εστίασης, ανεξαρτήτως πού αυτά καταναλώνονται.
Συγκεκριμένα, την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% και στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά κ.ά.) που αγοράζει ο καταναλωτής... αλλά δεν τα καταναλώνει στο κατάστημα ζητούν οι εκπρόσωποι της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, ενώ τις έντονες διαμαρτυρίες των μελών του, που προέρχονται από τους επαγγελματικούς κλάδους της εστίασης, σχετικά με τις αντικρουόμενες διατάξεις που περιλαμβάνει η ΠΟΛ 1189/29.7.2013 για τη μείωση του ΦΠΑ μεταφέρει και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Οι τελευταίοι επισημαίνουν τα ευτράπελα της εγκυκλίου, ειδικά για καντίνες και κυλικεία. Ενώ το σύνολο σχεδόν του τζίρου των εν λόγω επιχειρήσεων γίνεται από διερχόμενους πελάτες και, σύμφωνα με την παράγραφο 4 της εγκυκλίου ανήκουν στις εξαιρέσεις (υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ), η παράγραφος 5 περί «παράδοσης αγαθών» κατατάσσουν την πλειονότητα των προϊόντων αυτών στον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ!
Να σημειωθεί ωστόσο ότι ελάχιστοι είναι...
οι επαγγελματίες που από χθες κόλλησαν το ειδικό καρτελάκι στα μαγαζιά τους, με το οποίο οι πελάτες είναι βέβαιοι ότι έχουν μειώσει τις τιμές των προϊόντων λόγω της μείωσης του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, έχουν γίνει 7.000 αιτήσεις από επαγγελματίες για να λάβουν το ειδικό σήμα με το οποίο πιστοποιείται η μείωση του ΦΠΑ στα καταστήματά τους, ενώ αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί περαιτέρω. Δηλαδή από τις 121.500 επιχειρήσεις επισιτισμού και αναψυχής που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα και ετοιμάζουν σε ημερήσια βάση περί τα 5.000.000 μερίδες φαγητού, μόνο το 6% πείστηκε από τις προτροπές του Γ. Στουρνάρα και του Κ. Χατζηδάκη και μείωσε τις τιμές στους καταλόγους του επειδή ο ΦΠΑ έπεσε από 23% στο 13%.
Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΒΕΕ έχει ανακοινώσει τα σημεία από όπου μπορούν να παραλαμβάνουν το ειδικό σήμα οι επαγγελματίες.
Πριν από τη λήψη του σήματος οι επιχειρήσεις θα προσκομίζουν τους υφιστάμενους τιμοκαταλόγους μαζί με στοιχεία της ταμειακής τους μηχανής. Εν συνεχεία θα γίνεται σύγκριση αν τυχόν κάποιος καταστηματάρχης με το που ανακοινώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες η απόφαση μείωσης του ΦΠΑ προχώρησε σε αύξηση τιμών και τώρα απλώς τις επαναφέρει στα προηγούμενα επίπεδα, προκειμένου να παραπλανήσει τους καταναλωτές ότι πράγματι πέρασε τη μείωση του φόρου.


δημοκρατία
 
Top