αυτού φόρου και υπάρχει ορατός κίνδυνος το κράτος αντί να εισπράττεται το 85% -όπως με το
χαράτσι μέσω της ΔΕΗ- να καταφέρει μέσω των Εφοριών να εισπράξει μόλις το 67% με 70%, όπως συμβαίνει και με τον ΦΑΠ...
Με δεδομένη την καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης, αλλά και το γεγονός ότι τα προβλήματα στην εισπραξιμότητα, γεγονός που επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί, καθώς βάσει των στοιχείων του Ιουνίου και του εξαμήνου ολόκληρου το 90% των Εφοριών ήταν εκτός στόχων, το ΔΝΤ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ετσι, η Τρόικα αναμένεται να ρίξει, σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», δύο προτάσεις στο τραπέζι της συζήτησης με την ελληνική πλευρά:
Να παραταθεί το χαράτσι των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2014 (ώστε να εισπραχθούν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ (μαζί με την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2014)
Να επιβληθεί ένας μεγαλύτερος φόρος ακινήτων ύψους 4,15 δισ. ευρώ, ώστε να καταφέρουν τελικά να εισπράξουν οι εφορίες τουλάχιστον το 70%, δηλαδή τα αναγκαία 2,9 δισ. ευρώ.
Με λίγα λόγια λόγω τις ανικανότητας είσπραξης των φόρων από τις Εφορίες προτείνει ο συνολικός ετήσιος φόρος που επιβάλλεται σε 5,6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων να αυξηθεί στα 4,15 δισ. ευρά από τα 2,9 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Ο λόγος που προτείνεται κάτι τέτοιο είναι το γεγονός ότι η Τρόικκα θεωρεί ότι από τα 2,9 δισ. ευρώ που κανονικά πρέπει να μαζέψουν οι Εφορίες από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα καταστεί εφικτό να εισπραχθούν μόλις 2,2 δισ. ευρώ, καθώς πολλοί θα είναι αυτοί που θα επιλέξουν να μην τον πληρώσουν και να τον βάλουν στα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.
Οσον αφορά το πως θα κατανεμηθεί η νέα αυτή αύξηση, η ίδια πηγή αναφέρει πως αυτό θα γίνει με τη δραστική αύξηση των συντελεστών υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων, έτσι ώστε η φορολογική επιβάρυνση ανά κατηγορία ακινήτων να διαμορφωθεί ως εξής:
Αστικά ακίνητα (διαμερίσματα, μονοκατοικίες κ.λπ.): 2,27 δισ. ευρώ.
Οικόπεδα φυσικών προσώπων: 786.100.000 ευρώ.
Εμπορικά ακίνητα (νομικών προσώπων): 272.900.000 ευρώ.
Επαγγελματικά ακίνητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων: 505.600.000ευρώ.
Οικόπεδα νομικών προσώπων: 81.200.000 ευρώ.
Ακίνητα νομικών προσώπων: 68.500.000 ευρώ.
Αγροτεμάχια: 158.800.000 ευρώ.
Η πρόταση αυτή πάντως της Τρόικα, δεδομένου ότι μιλάμε για μια νέα φοροεπιδρομή που θα επιβαρύνει εκατομμύρια νοικοκυριά λειτουργεί και ως ένας ακόμη μοχλός πίεσης υπέρ της παράτασης του ισχύοντος ισχύοντος Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για ακόμα έναν χρόνο.
http://www.iefimerida.gr/