Της Νίκης Ντέμου
Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Lund στη Σουηδία αποκαλύπτει ότι η άσκηση - ακόμα και σε μικρές δόσεις - μεταβάλλει τον τρόπο που εκφράζεται το γενετικό μας υλικό (DNA), μειώνοντας τον κίνδυνο της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Οι Σουηδοί μελετητές πραγματοποίησαν την μελέτη πάνω σε 23 υπέρβαρους, άντρες εθελοντές -οι οποίοι δεν είχαν ασκηθεί ποτέ - από τους οποίους ζητήθηκε να ξεκινήσουν ένα αεροβικό πρόγραμμα διάρκειας τριών ωρών την εβδομάδα, για 6 μήνες. Το πρόγραμμα βασιζόταν σε:

  • Μία ώρα στατικό ποδήλατο
  • Δύο ώρες, κάποιας άλλης αεροβικής άσκησης (π.χ. τρέξιμο ή ποδήλατο)
"Βρήκαμε ότι η σωματική άσκηση προκαλεί μεταβολές στο τρόπο έκφρασης των γονιδίων που συσχετίζονται με τη συσσώρευση λίπους" δήλωσε η δρ Σάρλοτ Λινγκ, μία από τους βασικούς συγγραφείς της μελέτης.
"Διαπιστώσαμε ότι οι εθελοντές ασκούνταν κατά μέσο όρο μόνο 1,8 ώρες την εβδομάδα, αντί για 3 που τους είχαμε ζητήσει!" προσθέτει η Tina Rönn, πρώτη συγγραφέας της έρευνας.
Μετά το πέρας των 6 μηνών βρέθηκαν σημαντικές επιγενετικές αλλαγές, ακόμα και στους εθελοντές που "έκλεβαν". Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί πήραν δείγματα από το λίπος των εθελοντών πριν και μετά την ολοκλήρωση της έρευνας και τα σύγκριναν μεταξύ τους.

Συνολικά, εντοπίστηκαν επιγενετικές αλλαγές σε 7.000 γονίδια, ένα νούμερο που είναι σίγουρα αρκετά μεγάλο αν λάβουμε υπόψιν ότι ένα άτομο έχει περίπου 20 με 25 000 γονίδια.
http://www.adinatisma.com/

 
Top