Σε παράσταση για ένα ρόλο μετέτρεψε τον τελικό του Κονφεντερέισον Καπ η Βραζιλία, που έκανε... πλάκα στους Ισπανούς, φτάνοντας στο 3-0. Φρεντ (2) και Νεϊμάρ τα γκολ.
Ντέρμπι;
Ίσως κάποια άλλη φορά. Το παιχνίδι που περίμενε με κομμένη την ανάσα ολόκληρος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης, έμελλε να αποτελέσει την... απομυθοποίηση των πρωταθλητών Κόσμου κι Ευρώπης που είχαν να χάσουν από το 2010...

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τρεις φορές μάζεψε τη μπάλα από την εστία του ο Ίκερ Κασίγιας από την παρέα του Νεϊμάρ, που μπορεί να μην... έβγαλε μάτια με την εμφάνισή της, ακόμα κι έτσι όμως δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να συντρίψει την ομάδα του Ντελ Μπόσκε, μπροστά σε 80.000 Βραζιλιάνους που βρίσκονταν στο Μαρακανά, κατακτώντας το τέταρτο Κονφεντερέισον Καπ της ιστορίας της (σε σύνολο εννιά διοργανώσεων).
Γκολ με το καλημέρα
Οι «φούριος ρόχας» έδειχναν απλά να... μην μπορούν σε ορισμένα σημεία του αγώνα, αφού η «σελεσάο» είχε τον πλήρη έλεγχο του ματς και κινδύνευσε σε ελάχιστα σημεία. Καθοριστικό πάντως ρόλο έπαιξε και το πολύ γρήγορο γκολ που σημείωσε η Βραζιλία, με τον Φρεντ -παρ' ό,τι πεσμένο- να ανοίγει το σκορ μόλις στο 2ο λεπτό μέσα από τη μικρή περιοχή.
Από εκεί και πέρα όλα είχαν πάρει τον δρόμο τους, τα «καναρίνια» έδειχναν πως είναι αυτά που θα έφταναν πιο γρήγορα στο επόμενο γκολ, αν και η εξέλιξη του παιχνιδιού θα μπορούσε να είναι εντελώς διαφορετική. Πως; Αν ο Νταβίντ Λουίς δεν ερχόταν σαν... από μηχανής θεός στο 40' λεπτό για να διώξει τη μπάλα λίγο πριν αυτή περάσει τη γραμμή της εστίας του Σέζαρ, έπειτα από σουτ του Πέδρο.
Και αφού δεν έγινε το 1-1 σε εκείνο το σημείο, ήρθε το 2-0! Ο μεγάλος πρωταγωνιστής ολόκληρου του τουρνουά για τους Βραζιλιάνους, δεν θα μπορούσε να μην αφήσει το στίγμα του και στον τελικό της διοργάνωσης. Έπειτα από ασίστ του Όσκαρ, ο Νεϊμάρ πήρε τη μπάλα από πλάγια (αριστερά) θέση μέσα στη μεγάλη περιοχή και με έναν... κεραυνό -που δεν είδε καν ο Κασίγιας- έστειλε τη μπάλα στο δεξί παραθυράκι του Ισπανού πορτιέρο (43'). Κάπως έτσι γράφτηκε ο επίλογος του πρώτου μέρους και ήδη είχαν μπει οι βάσεις για να σηκώσει την κούπα η ομάδα του Σκολάρι.
Και ξανά... Φρεντ
Όπως ακριβώς άρχισε το πρώτο μέρος του αγώνα, έτσι ξεκίνησε και το δεύτερο. Με γκολ! Και δη από από τα ίδια πόδια, εκείνα του Φρεντ που με το καλημέρα της επανάληψης (47') έκανε το 3-0 για τη Βραζιλία! Η «σελεσάο» ξεχύθηκε στην αντεπίθεση κι ενώ έδειχναν να έχουν μπει δυνατά οι Ισπανοί κι ο Φρεντ μετά από ασίστ του Χουλκ είχε μία... μαγική επαφή με τη μπάλα, στέλνοντάς την στην αριστερή γωνία του Κασίγιας.
Από εκεί και πέρα οι Ισπανοί δεν έδειξαν να έχουν καμία -ψυχολογική κυρίως- δύναμη για να χτυπήσουν το ματς, παρ' όλα αυτά έκαναν κάποιες καλές φάσεις. Φυσικά μεγαλύτερη για να μειώσουν το σκορ ήταν αυτή του Ράμος στο 54', όταν έστειλε τη μπάλα άουτ από το σημείο του πέναλτι, το οποίο είχε κερδίσει στο 54' ο Νάβας, που πέρασε ως αλλαγή δύο λεπτά νωρίτερα!
Το ματς είχε ήδη πάρει διαδικαστικό χαρακτήρα, ακόμα περισσότερο όμως αυτό έγινε από το 68' κι έπειτα, όταν ο Πικέ αντίκρισε την -υπερβολική- απευθείας κόκκινη κάρτα του Κάιπερς για τάκλιν στον Νεϊμάρ που έβγαινε απειλητικά απέναντι στον Κασίγιας. Τίποτα δεν μπορούσε πια να αλλάξει τη μοίρα του αγώνα, με το ματς να είναι μοιρασμένο στα τελευταία λεπτά, τόσο σε κατοχή, όσο και σε φάσεις (από 2-3) ομάδα.
Οι συνθέσεις:
ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Φελίπε Σκολάρι): Σέζαρ, Μαρσέλο, Νταβίντ Λουίζ, Σίλβα, Άλβες, Λουίς Γκουστάβο, Παουλίνιο (87’ Ερνάνες), Νεϊμάρ, Όσκαρ, Χουλκ (72’ Ζάντσον), Φρεντ (80’ Τζο)
ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Άλμπα, Ράμος, Πικέ, Αρμπελόα (46’ Αθπιλικουέτα), Μπουσκέτς, Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο, Μάτα (52’ Νάβας), Τόρες (59’ Βίγια)
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μπιορν Κούιπερς (Ολλανδία)
ΓΗΠΕΔΟ: «Μαρακανά»
 
Top