Με συνοπτικές διαδικασίες και με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρεί από τη διαδικασία απερρίφθη χθες στη Βουλή όχι μόνον η ψηφοφορία αλλά και η συζήτηση επί της τροπολογίας του ΚΚΕ για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αποτέλεσε τη βάση για την υπουργική απόφαση κατάργησης της ΕΡΤ.
Η τροπολογία είχε κατατεθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το «Ερρίκος Ντυνάν», με αποτέλεσμα ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος να λάβει τον λόγο με την έναρξη της διαδικασίας και επικαλούμενος... την παράγραφο 3 του άρθρου 73 του Συντάγματος να γνωστοποιήσει ότι δεν πρόκειται να κάνει δεκτή καμία βουλευτική τροπολογία η οποία δεν έχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Απαντώντας μάλιστα στις εγκλήσεις της αντιπολίτευσης ότι οι τροπολογίες μπορεί να συζητηθούν με βάση την παράγραφο 4, η οποία ορίζει ότι είναι παραδεκτή τροπολογία αν φέρει υπογραφή πολιτικού αρχηγού και αφορά νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης δημόσιου φορέα, ο κ. Λυκουρέντζος υποστήριξε ότι η παρ. 4 δεν υπαγορεύει να γίνει υποχρεωτικά αποδεκτή μια τέτοια τροπολογία, αντιθέτως κατισχύει η παρ. 3, διότι κάθε τροπολογία πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για να ξέρουμε αν επιβαρύνουμε τον Τακτικό Προϋπολογισμό. «Ούτε τα κόμματα ούτε οι βουλευτές είμαστε πάνω από όσα ορίζουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής» είπε ο υπουργός Υγείας.
«Μην προσπαθείτε να πετάξετε την μπάλα στην εξέδρα. Σας προκαλούμε να βάλετε την τροπολογία για συζήτηση και ψηφοφορία. Αν έχετε πλειοψηφία για να την περάσετε, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα» πρόσθεσε ο κ. Παφίλης. Ο κ. Κουρουμπλής κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι...
θέλει να αποφύγει τη συζήτηση για μια απόφαση που πλήττει τη δημοκρατία και στέλνει στο αποτεφρωτήριο 2.500 εργαζομένους. Αυτό ωστόσο που προκάλεσε αίσθηση ήταν η σιωπή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ., καθώς, ενώ από το πρωί εκπρόσωποι των δύο κυβερνητικών εταίρων επιδιδόμενοι σε λεονταρισμούς «απειλούσαν» με διαρροές ότι θα ψηφίσουν την τροπολογία, το βράδυ στη Βουλή… σιώπησαν, χωρίς καν να στηρίξουν το αίτημα για συζήτηση.
Ακόμα μεγαλύτερη αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσει από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τη διαδικασία και την απόφαση του προεδρεύοντος Γιάννη Τραγάκη να μην επιτρέψει καν τη συζήτηση. Η αποχώρηση ωστόσο διευκόλυνε σε μέγιστο βαθμό την κυβέρνηση, αφού βοήθησε όχι μόνο να μην υπάρξει συζήτηση για το θέμα αλλά να μην αναδειχθούν και οι όποιες κυβερνητικές διαφορές λίγες ώρες πριν από τη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Το ΚΚΕ πάντως γνωστοποίησε ότι έχει ήδη καταθέσει την ίδια τροπολογία και στα υπόλοιπα νομοσχέδια που εκκρεμούν, με αποτέλεσμα να ανανεώσουν ραντεβού για το σημερινό νομοσχέδιο που θα μπει στην Ολομέλεια.
Δημοκρατία