Κρατική γη στην Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να παραχωρήσει η Κυβέρνηση,  για την αποπληρωμή δανείου, ύψους 1,3 δις. ευρώ, το οποίο η τρόικα πρόσθεσε  στο δημόσιο χρέος, στα πλαίσια  της σύναψης του μνημονίου.
Σύμφωνα  με δημοσίευμα της δημοσίευμα η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ», προς αυτή την κατεύθυνση, η υπουργική επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής του μνημονίου έδωσε εντολές στο Κτηματολόγιο να ξεκινήσει την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο κράτους, όπως κρατική γη, χαλίτικα, κτήρια κτλ....
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο Υπουργός Οικονομικών, η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός μερικών εβδομάδων, με στόχο να εκτιμηθεί η αξία και οι προοπτικές αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας.
Ο υπουργός σημείωσε ότι στο πλαίσιο μείωσης του δημόσιου χρέους, προς την ΚΤ, είναι δυνατόν να γίνει ανταλλαγή ακινήτων, προσθέτοντας όμως ότι θα εξεταστούν και εναλλακτικές επιλογές.
Σε πρώτο στάδιο, η έρευνα θα περιοριστεί στην κρατική περιουσία, ενώ μεταγενέστερα θα επεκταθεί σε ημικρατικούς οργανισμούς, δήμους, σχολικές εφορίες και άλλα ακίνητα που βρίσκονται στη διάθεση κρατικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, όπως είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου και διάφορα σχολεία μέσης εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, το 64% της γης ανήκει σε Ελληνοκύπριους, το 12% σε Τουρκοκύπριους και ένα ποσοστό 24% είναι κρατική ή χαλίτικη γη.
Το δάνειο ύψους 1,3 δις ευρώ δόθηκε...
από την Κεντρική Τράπεζα στην Κυβέρνηση το 2004 και παρά τη συμφωνία για επιστροφή του με καταβολή τόκου, φαίνεται να ξεχάστηκε.  Παρόλο που τέτοιου είδους ενδοκρατικά δάνεια δεν υπολογίζονται στ δημόσιο χρέος, η επιμονή της τρόικας επέβαλλε την τελική συμπερίληψη του, ανεβάζονας το δημόσιο χρέος στο 8%.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, οι τροϊκανοί αποδέχθηκαν την εξόφληση του με την παραχώρηση κρατικής γης στην Κεντρική Τράπεζα.
 
Top