Η συζήτηση για το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών έχει ανοίξει για τα καλά. 


Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί αλλά φαίνεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε νέα και από αυτό το μέτωπο. 

Δείτε τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και πώς αναμένεται να διαμορφωθεί το τοπίο. Και μην ξεχνάτε. Δεν είναι μόνο οι τράπεζες που απειλούν τα σπίτια με πλειστηριασμό αλλά και το δημόσιο.

Πόσοι δανειολήπτες έχουν πραγματικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή;



Συνολικά, οι τράπεζες έχουν χορηγήσει περίπου 1,1 εκατομμύρια στεγαστικά δάνεια. Από αυτά, περίπου τα 300.000 έχουν ήδη βαφτεί «κόκκινα» που σημαίνει ότι οι δανειολήπτες δεν έχουν πληρώσει τουλάχιστον τρεις δόσεις. Δεν σημαίνει όμως και οι 300.000 δανειολήπτες θα κινδυνέψουν να χάσουν άμεσα το σπίτι τους αν αρθεί το πάγωμα των πλειστηριασμών. Καταρχήν, αρκετές χιλιάδες εξ’ αυτών έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη μέσω του οποίου ούτως ή άλλως αναστέλλεται η διαδικασία της κατάσχεσης. Επίσης, από τον Ιούλιο, θα ενεργοποιηθεί και ο νέος νόμος για τη ρύθμιση των δανείων χρήση του οποίου μπορούν να κάνουν περίπου 150.000 δανειολήπτες. 

Από τη στιγμή μάλιστα που επιτρέπεται η υπαγωγή στον νόμο και των δανείων σε καθυστέρηση, τότε ο αριθμός των δικαιούχων μπορεί να διευρυνθεί παρά τα αυστηρά κριτήρια υπαγωγής

Πώς προστατεύεται ο δανειολήπτης αυτή τη στιγμή;
Η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει στη διαδικασία κατάσχεσης του ακινήτου αν ο δανειολήπτης δεν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη ή αν δεν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Ωστόσο, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να προχωρήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού. Υπάρχουν βέβαια προϋποθέσεις. Η αξία του ακινήτου να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ και το ακίνητο να έχει αποκτηθεί ως κύρια κατοικία.

Αφού απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί γιατί το 2012 διενεργήθηκαν περίπου 26.000;
Από τον πλειστηριασμό, προστατεύεται μόνο η πρώτη κατοικία αξίας έως 200.000 ευρώ. Και αυτή η προστασία όμως, ισχύει μόνο για τα χρέη προς τράπεζες. Τόσο το δημόσιο όσο και οι ιδιώτες δανειστές μπορούν να βγάλουν το ακίνητο ενός οφειλέτη στο σφυρί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μέσα στο 2012 πραγματοποιήθηκαν οι 26.000 πλειστηριασμοί.

Τι θα γίνει αν «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί; 

Καταρχήν, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Τα δύο κόμματα της τρικομματικής έχουν ήδη ζητήσει να διατηρηθεί το «πάγωμα» έως το τέλος του 2014. Από την άλλη η τρόικα πιέζει να ξεκινήσουν εκ νέου οι πλειστηριασμοί εκτιμώντας ότι το «πάγωμα» έχει οδηγήσει τους δανειολήπτες στο να χαλαρώσουν και να μην εξυπηρετούν τα δάνειά τους (λες και όποιος μπορεί δεν το κάνει και θέλει να μπλέκει με πανοτόκια και εισπρακτικές). Πάντως, αν υποτεθεί ότι θα ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί, θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί μια μεταβατική λύση.

Και ποια λύση θα είναι αυτή;

Στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορά σενάρια:

1ο σενάριο: να γίνει σταδιακό ξεπάγωμα με σταδιακή μείωση του ορίου των πλειστηριασμών. Δηλαδή, τα 200.000 ευρώ, να γίνει από την 1/1/2014  150.000 ευρώ και σταδιακά το όριο να μειώνεται μέχρι να μηδενιστεί.

2ο σενάριο: Να υπάρξει πρόγραμμα «τελευταίας ευκαιρίας» για τους δανειολήπτες. Στο πλαίσιο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι πρόταση για πρόγραμμα «μακροενοικίασης» του ακινήτου από το δανειολήπτη. Δηλαδή, ο δανειολήπτης να πληρώνει ένα ποσό στην τράπεζα σαν να κατέβαλε ενοίκιο, ποσό όμως το οποίο θα είναι σαφώς μικρότερο σε σχέση με τη δόση.

Οι τράπεζες θέλουν να ξεπαγώσουν οι πλειστηριασμοί;
Όχι απαραίτητα. Ένα κύμα πλειστηριασμών –πόσο μάλλον ανεξέλεγκτο- θα έριχνε στα τάρταρα τις τιμές των ακινήτων. Αυτό δεν συμφέρει τις τράπεζες καθώς θα επηρεαστεί και η αξία των υπόλοιπων ακινήτων που έχουν υποθηκεύσει ως «εγγύηση» για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει συνολικού ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ.


http://www.tragiko.net/
 
Top