VIDEO - Σφοδρή επίθεση Παπακωνσταντίνου σε Βενιζέλο:
Παπακωνσταντίνου: Ο Βενιζέλος με συκοφαντεί για να σωθεί εκείνος
Υπέρ της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος, κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ψήφισε η Ολομέλεια της βουλής.
Συγκεκριμένα, στην μυστική ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε ψήφισαν 266 βουλευτές. Βρέθηκαν 265 έγκυρα ψηφοδέλτια ....
Υπέρ ψήφισαν 234
Κατά ψήφισαν 21
Λευκό ψήφισαν 3
Παρών ψήφισαν 7
Πυρά κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου εξαπέλυσε από το βήμα της βουλής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη συζήτηση για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να εφευρεθεί πάση θυσία κακούργημα.
«Κάποιοι πιστεύουν ότι ο μόνος τρόπος για την προσωπική τους διάσωση είναι να καταστρέψουν τους προκατόχους τους», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν δικαιώθηκε καίγοντας μόνο τους άλλους. ...
«Αυτό είναι μικρότητα και αμοραλισμός», είπε, κατηγορώντας τον κ. Βενιζέλο ότι είχε το θράσος να τον αναφέρει στην ίδια πρόταση με τον κ. Τσοχατζόπουλο, ως βάρος που δεν μπορεί να κουβαλάει.
«Δεν ήμουν εγώ που υπερασπίστηκα τον κ. Τσοχατζόπουλο στη βουλή, αλλά ο κ. Βενιζέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι δεν έκανε τίποτα για την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ, όταν τον διαδέχθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.
«Άλλοι μετά από εμένα γιατί δεν τα αξιοποίησαν, γιατί έβαλαν τη λίστα στο συρτάρι τους; Σοβαρολογούμε ; τι ακριβώς τους εμπόδισε; η έλλειψη του χαρτιού των γάλλων. Γιατί καταχωνιάστηκαν τα στοιχεία σε ένα συρτάρι για 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε; Γιατί δεν με ρωτούσαν; Γιατί δεν σήκωνε το τηλέφωνο να με ρωτήσει ο κ. Διώτης; Και γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Βενιζέλος και γιατί δεν με ρώτησε στο περιθώριο των αναρίθμητων συσκέψεων που είχαμε. Αν δεν ήθελε να ρωτήσει εμένα γιατί δεν ρωτούσε τη κυρία Λαγκάρντ με την οποία βρέθηκε σε τόσες συναντήσεις;» διερωτήθηκε. ,
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην αίθουσα και υπογράμμισε ότι δεν αποτελεί βολική περίπτωση. «Δεν έχω σκιές στη ζωή μου, δεν έδωσα δικαιώματα σε θέματα διαφάνειας, δεν έχω κάνει ούτε μισό ρουσφέτι, δεν είχα πάρε δώσε, δεν προσπορίστηκα ποτέ τίποτα, δεν έχω δυσθεώρητο πόθεν έσχες, μόνο χρέη έχω».
«Η προσπάθεια ενοχοποίησης μου ξεκίνησε από το ότι λείπουν τρία ονόματα συγγενών μου από ένα usb που δεν είναι δικό μου», ανέφερε.
«Κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν ότι διασύροντας έναν άνθρωπο που σε σημαντικό βαθμό συμβόλισε την προηγούμενη κυβέρνηση θα εξιλεωθούν στο κόσμο. Κάποιοι στην αντιπολίτευση προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο με παραμύθια. Φτάνει πια η υποκρισία», τόνισε.
«Δεν μπορεί να κατηγορείται αυτός που ζήτησε τη λίστα και την έδωσε για έλεγχο. Δεν πρέπει να ξεκινήσουμε προφανώς κυνήγι μαγισσών. Το αντίθετο. Αλλά, τέτοιο κυνήγι γίνεται εναντίον μου».
Για την πρόταση της Επιτροπής
Ο κ. Παπακωνσταντίνου άσκησε σκληρή κριτική και στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, τονίζοντας ότι έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια οι αρχές της εισαγγελικής λειτουργίας, η μυστικότητα, η αίσθηση του δικαίου και η αμεροληψία και ότι γίνονται στοχευμένες διαρροές.
Ο πρώην υπουργός διερωτήθηκε ποιες είναι οι σοβαρές ενδείξεις που προέκυψαν. Η επιστολή που συνόδευε το αρχικό cd που ήρθε από τη Γαλλία, είπε και συνέχισε:
“Φυσικά και ξέραμε αυτή την επιστολή από τον Οκτώβριο γιατί εγώ πρώτος αναφέρθηκα σε αυτή την επιστολή. Στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας και στον οικονομικό εισαγγελέα. Δεν είναι νέο στοιχείο. Ούτε ζητήθηκε με την επανάληψη της αποστολής των στοιχείων πέρυσι τον Δεκέμβριο από τους Γάλλους. Αλλά κάποιους η κατηγορία της απιστίας δεν τους βόλευε αλλά τώρα τους βολεύει», σημείωσε.
Η πρόταση της Επιτροπής «αντιστρέφει αυτά που προκύπτουν από τη επιστολή .Επιβεβαιώνεται αυτό που¨έχω πει από την αρχή ότι τα στοιχεία που μας στέλνουν πρέπει να κρατηθούν μυστικά, όχι εμπιστευτικά», είπε και εξέφρασε την έκπληξή του γιατί η υπηρεσία του ΥΠΕΞ μετέφρασε τη γαλλική λέξη ως «εμπιστευτικά»
Υπογράμμισε επίσης ότι οι ίδιοι οι Γάλλοι δεν πρωτοκόλλησαν την επιστολή τους. «Έγινε τόση συζήτηση γιατί δεν την πρωτοκόλλησα εγώ. Και κανείς δεν διερωτήθηκε γιατί δεν την πρωτοκόλλησαν οι γάλλοι», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι πουθενά στην αρχική επιστολή δεν περιγράφονται τα στοιχεία που μας έχουν σταλεί γιατί οι συντάκτες δεν θέλουν να γράψουν τι περιέχει το cd που διαβιβάζουν.
Όπως είπε δεν πρωτοκόλλησε την επιστολή γιατί δεν πρέπει να υπάρχει επίσημη παραλαβή των παράνομων αυτών στοιχείων , ωστόσο τα έδωσε για έρευνα στο ΣΔΟΕ. «Με τέτοια μεροληπτική στάση φανταστείτε τι θα γινόταν αν είχα πράξει διαφορετικά», είπε.
Για πολιτικό παιχνίδι που ως στόχο έχει την εξεύρεση ενός βολικού θύματος έκανε λόγο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην απολογία του στη Βουλή. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ανέβηκε στο βήμα λίγο πριν την μυστική ψηφοφορία για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου από την προανακριτική επιτροπή με το κακούργημα της απιστίας προκειμένου να υπερασπιστεί τον εαυτό του.
Η ομιλία του, πάντως, δεν έπεισε. Στη διαδικασία της ψηφοφορίας συμμετείχαν 266 βουλευτές. ΟΙ 234 ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Παπακωνσταντίνου για απιστία, μόλις 21 εναντιώθηκαν στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου, επτά ψήφισαν «παρών», υπήρχαν τρια λευκά και ένα άκυρο.
Ο Παπακωνσταντίνου εμφανώς φορτισμένος από τις εις βάρος του κατηγορίες πέρασε στην αντεπίθεση και έβαλλε μετωπικά κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τον «κάρφωσε» για τη στήριξη που είχε παρέχει παλιότερα στον Ακη Τσοχατζόπουλο, υπογράμμισε πως δεν έκανε τίποτα με τη λίστα Λαγκάρντ όταν το διαδέχτηκε στο υπουργείο και τόνισε πως ενώ ήξερε την ύπαρξή της ουδέποτε μπήκε στη διαδικασία να τον ρωτήσει από που και πως ήρθαν τα στοιχεία.
Οσο για την κατηγορία της απιστίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως το ποσό των 120.000 ευρώ δεν είναι τυχαίο και επεσήμανε πως μπήκε στην υπόθεση επειδή έψαχναν να «εφεύρουν» ένα κακούργημα για να του το χρεώσουν. Επί του συγκεκριμένου θέματος αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά πόσα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του Δημοσίου από τη μέρα που εκείνος έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών.
Για τη μη πρωτοκόλληση ή δημοσιοποίηση της λίστας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως δεν είχε τη δυνατότητα να προβεί σε αυτές τις ενέργειες, διότι τα στοιχεία ήταν προϊόν υποκλοπής και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να υπάρχει επίσημη παραδοχή του CD που έστειλαν οι Γάλλοι.
«Πριν από πέντε μήνες κατηγορήθηκα για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος», είπε στην εισαγωγή του ο κ. Παπακωνσταντίνου και συνέχισε: «Ξαφνικά ανακαλύφθηκε δήθεν καινούρια έρευνα. Για την αρχική κατηγορία θα τοποθετηθώ όταν κληθώ κι αφού έχω την πλήρη δικογραφία και επί του τελικού πορίσματος επιτροπής. Ολοι έχουν καταλάβει πως η μυστικότητα, η χωρίς προκατάληψη εξέταση, η αίσθηση δικαίου έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια. Καταγράφεται καθημερινά συστηματική προσπάθεια κατασκευής ενοχής. Από καταθέσεις που υποτίθεται πως γίνονται με μυστικότητα. Από μάρτυρες που δήθεν καίνε τον Παπακωνσταντίνου. Οι υπόλοιπες καταθέσεις αποσιωπούνται από την επιτροπή. Τα μέλη της πάνε στα κανάλια για να εξηγήσουν γιατί είμαι εκ προοιμίου ένοχος. Ο πρόεδρος και μέλη της επιτροπής δεν κράτησαν τα προσχήματα. Βλέπουμε έναν ευτελισμό της διαδικασίας.
«Στην επιστολή επιβεβαιώνεται ό,τι έχω πει»
Γιατί ενώ ως τώρα η έρευνα αφορούσε αλλοίωση προκύπτει τώρα η ανάγκη αυτής της πρότασης; Γιατί επανέρχεται ενώ είχε απορριφθεί; Ποιες είναι οι ενδείξεις; Η επιστολή που συνόδευε το CD; Δεν την ξέραμε; Φυσικά και την ξέραμε. Δεν είναι νέο στοιχείο η επιστολή. Ούτε ζητήθηκε η επιστολή. Εγώ το είχα πει και δεν ζητήθηκε. Τι διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας την επιστολή; Στην επιστολή επιβεβαιώνεται ό,τι έχω πει. Η γαλλική λέξη που χρησιμοποιείται στην επιστολή είναι είναι μυστικά όχι εμπιστευτικά. Μου κάνει εντύπωση που έγινε λάθος μετάφραση από το υπουργείο.
Οι Γάλλοι δεν πρωτοκόλλησαν την επιστολή. Γιατί άραγε; Γιατί δεν πρωτοκόλλησαν την επιστολή; Το ξέχασαν; Πως έχει πρωτόκολλο αυτή του Γάλλου υπουργού που διαβιβάζει την αρχική επιστολή;
Πουθενά δεν περιγράφονται τα στοιχεία που μας έχουν σταλεί. Κι αυτό τους ξέφυγε; Κι άλλο λάθος οι Γάλλοι; Δεν αναφέρεται πουθενά στο περιεχόμενο. Δεν έχει τις λέξεις Ελληνες καταθέτες, HSBC, Ελβετία. Προφανώς οι συντάκτες της δεν ήθελαν να παραδεχτούν τι περιέχει το CD που έστειλαν.
Τώρα που το θέμα έχει πάρει δημοσιότητα η επιστολή Μοσκοβισί λέει για Ελληνες καταθέτες με λογαριασμούς στην HSBC. Θεωρώ ευτύχημα ότι βρέθηκε η επιστολή γιατί επιβεβαιώνει ότι λέω την αλήθεια. Πως δεν έκρυψα τίποτα.
Τα στοιχεία στο CD είναι προϊόν υποκλοπής. Γι αυτό δεν αναφέρουν και γι αυτό δεν έχει πρωτόκολλο. Μας τόνισαν από την αρχή την ανάγκη για μυστικότητα για να μην διαταραχτούν οι σχέσεις Γαλλίας – Ελβετίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Πακακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις δικές του ενέργειες λέγοντας πως η επιστολή Πλασκοβίτη των επιβεβαιώνει, διότι «λέει ότι ζητείται πληροφόρηση με τις τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά στην HSBC, σε στοιχεία που οι Γάλλοι κατέχουν παράνομα.
Τι έκανα εγώ; Ζήτησα από τη Κριστίν Λαγκάρντ να μου δώσει τα στοιχεία. Μου λέει έχουν μυστικό χαρακτήρα. Παραλαμβάνω μια μη πρωτοκολλημένη επιστολή με μυστικά στοιχεία που δεν απευθύνεται σε μένα, και δεν έχει πρωτοκολληθεί γιατί δεν πρέπει να υπάρχει επίσημη παραδοχή της. Την έδωσα στο ΣΔΟΕ. Τα πρώτα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες και μετά τα υπόλοιπα. Τα έδωσα για φορολογική κρίση.
ΤΙ θα γινόταν αν το έκανα επίσημα; Θα μιλούσαν για γκάφα Παπακωνσταντίνου που έδωσε επίσημα παράνομα στοιχεία και τα έκαψε αντί να τα χρησιμοποιήσει ως μυστικές πληροφορίες. Αλλοι μετά από μένα γιατί δεν τα αξιοποίησαν; Γιατί έβαλαν τη λίστα στο συρτάρι;».
«Λένε ότι δεν ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος. Σοβαρολογούμε;»
Η αναφορά αυτή απευθυνόταν στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Λένε ότι δεν ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος. Σοβαρολογούμε; Η έλλειψη του χαρτιού ήταν το πρόβλημα; Τη στιγμή που το ΣΔΟΕ αξιοποιεί ανώνυμες καταγγελίες; Γιατί έμειναν στο συρτάρι 16 μήνες. Γιατι δεν με ρωτούσαν να τους πω πως βρήκα τα στοιχεία. Δεν είχαν τηλέφωνο; Γιατί δεν με πήρε ο κ. Διώτης να μου πει «είχες χαρτί; Πως τα πήρες τα στοιχεία;».
Γιατί δεν με ρώτησε ο κ. Βενιζέλος σε μια από τις αναρίθμητες συσκέψεις που είχαμε; Γιατί δεν μου είπε που τα βρήκες τα στοιχεία; Γιατί δεν ρωτούσε την ίδια την Λαγκάρντ που συνυπήρξαν σε χιλιάδες συναντήσεις; Τι έκανε με τη λίστα; Ζήτησε ενημέρωση από τον κ. Διώτη; Εγώ είμαι, όμως που διώκομαι για απιστία.
Λένε πως αν είχε γίνει η πρωτοκόλληση και η επίσημη διαβίβαση της λίστας, η έρευνα θα είχε προχωρήσει και μέχρι στιγμής στα ταμεία του δημοσίου θα είχαν μπει 120.000 ευρώ. Το ποσό δεν είναι τυχαίο. Είναι το ποσό που πρέπει για να μου χρεώσουν την απιστία. Εχουμε ακούσει με τα αυτιά μας να λένε πως «αν ο Παπακωνσταντίνου τη γλιτώσει με πλημμέλημα θα μας πάρουν με τις πέτρες. Επρεπε, λοιπόν, να εφευρεθεί ένα κακούργημα.
«Πόσα χρήματα έχει βγάλει το δημόσιο απ' όταν ήρθαν ξανά τα στοιχεία;»
Ρωτάω, λοιπόν. Πόσα έχει πάρει το δημόσιο από όταν ήρθαν ξανά στην Ελλάδα τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ; Εγώ ήμουν στο υπουργείο από τον Οκτώβριο του 2010 ως τον Ιούνιο του 2011. Εννιά μήνες. Ακολούθησε ο κ. Βενιζέλος άλλους εννιά μήνες, ενώ από τότε που ήρθαν ξανά τα στοιχεία έχουν περάσει κι άλλοι έξι μήνες και το ΣΔΟΕ δεν έχει καν ολοκληρώσει τον έλεγχο. Τώρα καταλαβαίνετε γιατί έδωσα μόνο τα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις και όχι και τα 2000 ονόματα. Ηξερα τα προβλήματα και ήθελα να έχει αποτέλεσμα η διαδικασία κι όχι να υπάρχουν δικαιολογίες «που να ψάξουμε 2000 ονόματα».
Πόσα χρήματα έχει βγάλει το δημόσιο από λίστα της Εθνικής Τράπεζας με τους 54.000 καταθέτες που έβγαλαν 22 δισ. ευρώ; Μια επίσημη λίστα που μπορεί να σταθεί σε κάθε δικαστήριο. Αν ήταν απλό το να εισπραχτούν τα χρήματα, γιατί δεν έχουν εισπραχθεί ως σήμερα; Μου κάνουν κυνήγι μαγισσών.
Δεν μπορεί να κατηγορείται αυτός που ζήτησε τη λίστα και την έδωσε για έλεγχο. Ο κ. Διώτης ρωτήθηκε για ποιο λόγο του έδωσε τη λίστα και είπε χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές πως για να τη δώσει σε μένα την έδωσε για να γίνει έλεγχος, αλλιώς τι νόημα έχει;». Αλλοι πρέπει να διώκονται. Αν είχα δώσει επίσημα τη λίστα υπήρχε ο κίνδυνος να κριθούν όλες οι έρευνες παράνομες επειδή τα στοιχεία ήταν προϊόν υποκλοπής. Θυμηθείτε τι έγινε στη Γαλλία.
Βρήκαν μια εξαιρετική ευκαιρία να φτιάξουν μια ψεύτικη εικόνα για μένα. Δεν είχα κανένα όφελος από το χειρισμό της λίστας, ούτε έχασε χρήματα το δημόσιο από τις ενέργειές μου. Αυξάνεται ο παραλογισμός όσο προχωρά η υπόθεση για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες.
«Στόχος της δικαιοσύνης είναι να βρει ένα βολικό θύμα»
Είπαν ότι λείπουν τρία ονόματα από ένα USB που δεν είναι δικό μου κι αυτό φαίνεται από όλες τις πραγματογνωμοσύνες. Εγώ δεν έκανα καμία αλλοίωση.
Στόχος της δικαιοσύνης είναι να βρει ένα βολικό θύμα. Είμαι για κάποιους το κατάλληλο θύμα. Και ο παραλογισμός έχει τα όριά του. Πέρασα την πιο δρακόντεια νομοθεσία για τη φοροδιαφυγή. Κάποιοι που σήμερα με κρίνουν καταψήφισαν κάποιες από τις διατάξεις (ΣΥΡΙΖΑ)
Δεν έχω προστάτες στη νομενκλατούρα και τα ΜΜΕ, δεν έχω κέντρο εξουσίας να με στηρίζει. Δεν έχω σκιές στη ζωή μου. Κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν πως διασύροντας θα μπορέσουν να εξιλεωθούν στην κοινωνία επειδή εφαρμόζουν πιο σκληρά μέτρα από εκείνα που κατήγγειλαν πριν τις εκλογές.
Πρέπει να σταματήσει η δικαιολογία πως αν είχε εκμεταλλευτεί η λίστα Λαγκάρντ δεν θα είχαν κοπεί μισθοί και συντάξεις.
Κάποιοι θεωρούν πως ο μόνος δρόμος προσωπικής διάσωσης είναι να με συκοφαντήσουν. Κανείς δεν δικαιώθηκε καίγοντας άλλους. Είναι μικρότητα και αμοραλισμός.
«Δεν υπερασπίστηκα εγώ τον Τσοχατζόπουλο στη Βουλή»
Ο κ. Βενιζέλος πριν λίγο καιρό με είχε αναφέρει στην ίδια πρόταση με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Με τον χαρακτηρισμό βάρος. Δεν ήμουν, όμως, εγώ αυτός που τον υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Εγώ πέρασα το νόμο για τις offshore με τον οποίο σήμερα βρίσκεται στο δικαστήριο.
Είναι πολιτικό παιχνίδι αυτό που βλέπουμε εδώ σήμερα».
Η ομιλία του, πάντως, δεν έπεισε. Στη διαδικασία της ψηφοφορίας συμμετείχαν 266 βουλευτές. ΟΙ 234 ψήφισαν υπέρ της παραπομπής του Παπακωνσταντίνου για απιστία, μόλις 21 εναντιώθηκαν στην διεύρυνση του κατηγορητηρίου, επτά ψήφισαν «παρών», υπήρχαν τρια λευκά και ένα άκυρο.
Ο Παπακωνσταντίνου εμφανώς φορτισμένος από τις εις βάρος του κατηγορίες πέρασε στην αντεπίθεση και έβαλλε μετωπικά κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τον «κάρφωσε» για τη στήριξη που είχε παρέχει παλιότερα στον Ακη Τσοχατζόπουλο, υπογράμμισε πως δεν έκανε τίποτα με τη λίστα Λαγκάρντ όταν το διαδέχτηκε στο υπουργείο και τόνισε πως ενώ ήξερε την ύπαρξή της ουδέποτε μπήκε στη διαδικασία να τον ρωτήσει από που και πως ήρθαν τα στοιχεία.
Οσο για την κατηγορία της απιστίας, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε πως το ποσό των 120.000 ευρώ δεν είναι τυχαίο και επεσήμανε πως μπήκε στην υπόθεση επειδή έψαχναν να «εφεύρουν» ένα κακούργημα για να του το χρεώσουν. Επί του συγκεκριμένου θέματος αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά πόσα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του Δημοσίου από τη μέρα που εκείνος έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών.
Για τη μη πρωτοκόλληση ή δημοσιοποίηση της λίστας, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε πως δεν είχε τη δυνατότητα να προβεί σε αυτές τις ενέργειες, διότι τα στοιχεία ήταν προϊόν υποκλοπής και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να υπάρχει επίσημη παραδοχή του CD που έστειλαν οι Γάλλοι.
«Πριν από πέντε μήνες κατηγορήθηκα για νόθευση εγγράφου και παράβαση καθήκοντος», είπε στην εισαγωγή του ο κ. Παπακωνσταντίνου και συνέχισε: «Ξαφνικά ανακαλύφθηκε δήθεν καινούρια έρευνα. Για την αρχική κατηγορία θα τοποθετηθώ όταν κληθώ κι αφού έχω την πλήρη δικογραφία και επί του τελικού πορίσματος επιτροπής. Ολοι έχουν καταλάβει πως η μυστικότητα, η χωρίς προκατάληψη εξέταση, η αίσθηση δικαίου έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια. Καταγράφεται καθημερινά συστηματική προσπάθεια κατασκευής ενοχής. Από καταθέσεις που υποτίθεται πως γίνονται με μυστικότητα. Από μάρτυρες που δήθεν καίνε τον Παπακωνσταντίνου. Οι υπόλοιπες καταθέσεις αποσιωπούνται από την επιτροπή. Τα μέλη της πάνε στα κανάλια για να εξηγήσουν γιατί είμαι εκ προοιμίου ένοχος. Ο πρόεδρος και μέλη της επιτροπής δεν κράτησαν τα προσχήματα. Βλέπουμε έναν ευτελισμό της διαδικασίας.
«Στην επιστολή επιβεβαιώνεται ό,τι έχω πει»
Γιατί ενώ ως τώρα η έρευνα αφορούσε αλλοίωση προκύπτει τώρα η ανάγκη αυτής της πρότασης; Γιατί επανέρχεται ενώ είχε απορριφθεί; Ποιες είναι οι ενδείξεις; Η επιστολή που συνόδευε το CD; Δεν την ξέραμε; Φυσικά και την ξέραμε. Δεν είναι νέο στοιχείο η επιστολή. Ούτε ζητήθηκε η επιστολή. Εγώ το είχα πει και δεν ζητήθηκε. Τι διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας την επιστολή; Στην επιστολή επιβεβαιώνεται ό,τι έχω πει. Η γαλλική λέξη που χρησιμοποιείται στην επιστολή είναι είναι μυστικά όχι εμπιστευτικά. Μου κάνει εντύπωση που έγινε λάθος μετάφραση από το υπουργείο.
Οι Γάλλοι δεν πρωτοκόλλησαν την επιστολή. Γιατί άραγε; Γιατί δεν πρωτοκόλλησαν την επιστολή; Το ξέχασαν; Πως έχει πρωτόκολλο αυτή του Γάλλου υπουργού που διαβιβάζει την αρχική επιστολή;
Πουθενά δεν περιγράφονται τα στοιχεία που μας έχουν σταλεί. Κι αυτό τους ξέφυγε; Κι άλλο λάθος οι Γάλλοι; Δεν αναφέρεται πουθενά στο περιεχόμενο. Δεν έχει τις λέξεις Ελληνες καταθέτες, HSBC, Ελβετία. Προφανώς οι συντάκτες της δεν ήθελαν να παραδεχτούν τι περιέχει το CD που έστειλαν.
Τώρα που το θέμα έχει πάρει δημοσιότητα η επιστολή Μοσκοβισί λέει για Ελληνες καταθέτες με λογαριασμούς στην HSBC. Θεωρώ ευτύχημα ότι βρέθηκε η επιστολή γιατί επιβεβαιώνει ότι λέω την αλήθεια. Πως δεν έκρυψα τίποτα.
Τα στοιχεία στο CD είναι προϊόν υποκλοπής. Γι αυτό δεν αναφέρουν και γι αυτό δεν έχει πρωτόκολλο. Μας τόνισαν από την αρχή την ανάγκη για μυστικότητα για να μην διαταραχτούν οι σχέσεις Γαλλίας – Ελβετίας».
Στη συνέχεια, ο κ. Πακακωνσταντίνου αναφέρθηκε στις δικές του ενέργειες λέγοντας πως η επιστολή Πλασκοβίτη των επιβεβαιώνει, διότι «λέει ότι ζητείται πληροφόρηση με τις τραπεζικές καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες. Πουθενά δεν γίνεται αναφορά στην HSBC, σε στοιχεία που οι Γάλλοι κατέχουν παράνομα.
Τι έκανα εγώ; Ζήτησα από τη Κριστίν Λαγκάρντ να μου δώσει τα στοιχεία. Μου λέει έχουν μυστικό χαρακτήρα. Παραλαμβάνω μια μη πρωτοκολλημένη επιστολή με μυστικά στοιχεία που δεν απευθύνεται σε μένα, και δεν έχει πρωτοκολληθεί γιατί δεν πρέπει να υπάρχει επίσημη παραδοχή της. Την έδωσα στο ΣΔΟΕ. Τα πρώτα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες και μετά τα υπόλοιπα. Τα έδωσα για φορολογική κρίση.
ΤΙ θα γινόταν αν το έκανα επίσημα; Θα μιλούσαν για γκάφα Παπακωνσταντίνου που έδωσε επίσημα παράνομα στοιχεία και τα έκαψε αντί να τα χρησιμοποιήσει ως μυστικές πληροφορίες. Αλλοι μετά από μένα γιατί δεν τα αξιοποίησαν; Γιατί έβαλαν τη λίστα στο συρτάρι;».
«Λένε ότι δεν ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος. Σοβαρολογούμε;»
Η αναφορά αυτή απευθυνόταν στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τον οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Λένε ότι δεν ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος. Σοβαρολογούμε; Η έλλειψη του χαρτιού ήταν το πρόβλημα; Τη στιγμή που το ΣΔΟΕ αξιοποιεί ανώνυμες καταγγελίες; Γιατί έμειναν στο συρτάρι 16 μήνες. Γιατι δεν με ρωτούσαν να τους πω πως βρήκα τα στοιχεία. Δεν είχαν τηλέφωνο; Γιατί δεν με πήρε ο κ. Διώτης να μου πει «είχες χαρτί; Πως τα πήρες τα στοιχεία;».
Γιατί δεν με ρώτησε ο κ. Βενιζέλος σε μια από τις αναρίθμητες συσκέψεις που είχαμε; Γιατί δεν μου είπε που τα βρήκες τα στοιχεία; Γιατί δεν ρωτούσε την ίδια την Λαγκάρντ που συνυπήρξαν σε χιλιάδες συναντήσεις; Τι έκανε με τη λίστα; Ζήτησε ενημέρωση από τον κ. Διώτη; Εγώ είμαι, όμως που διώκομαι για απιστία.
Λένε πως αν είχε γίνει η πρωτοκόλληση και η επίσημη διαβίβαση της λίστας, η έρευνα θα είχε προχωρήσει και μέχρι στιγμής στα ταμεία του δημοσίου θα είχαν μπει 120.000 ευρώ. Το ποσό δεν είναι τυχαίο. Είναι το ποσό που πρέπει για να μου χρεώσουν την απιστία. Εχουμε ακούσει με τα αυτιά μας να λένε πως «αν ο Παπακωνσταντίνου τη γλιτώσει με πλημμέλημα θα μας πάρουν με τις πέτρες. Επρεπε, λοιπόν, να εφευρεθεί ένα κακούργημα.
«Πόσα χρήματα έχει βγάλει το δημόσιο απ' όταν ήρθαν ξανά τα στοιχεία;»
Ρωτάω, λοιπόν. Πόσα έχει πάρει το δημόσιο από όταν ήρθαν ξανά στην Ελλάδα τα στοιχεία της λίστας Λαγκάρντ; Εγώ ήμουν στο υπουργείο από τον Οκτώβριο του 2010 ως τον Ιούνιο του 2011. Εννιά μήνες. Ακολούθησε ο κ. Βενιζέλος άλλους εννιά μήνες, ενώ από τότε που ήρθαν ξανά τα στοιχεία έχουν περάσει κι άλλοι έξι μήνες και το ΣΔΟΕ δεν έχει καν ολοκληρώσει τον έλεγχο. Τώρα καταλαβαίνετε γιατί έδωσα μόνο τα 20 ονόματα με τις μεγαλύτερες καταθέσεις και όχι και τα 2000 ονόματα. Ηξερα τα προβλήματα και ήθελα να έχει αποτέλεσμα η διαδικασία κι όχι να υπάρχουν δικαιολογίες «που να ψάξουμε 2000 ονόματα».
Πόσα χρήματα έχει βγάλει το δημόσιο από λίστα της Εθνικής Τράπεζας με τους 54.000 καταθέτες που έβγαλαν 22 δισ. ευρώ; Μια επίσημη λίστα που μπορεί να σταθεί σε κάθε δικαστήριο. Αν ήταν απλό το να εισπραχτούν τα χρήματα, γιατί δεν έχουν εισπραχθεί ως σήμερα; Μου κάνουν κυνήγι μαγισσών.
Δεν μπορεί να κατηγορείται αυτός που ζήτησε τη λίστα και την έδωσε για έλεγχο. Ο κ. Διώτης ρωτήθηκε για ποιο λόγο του έδωσε τη λίστα και είπε χαρακτηριστικά: «Είναι προφανές πως για να τη δώσει σε μένα την έδωσε για να γίνει έλεγχος, αλλιώς τι νόημα έχει;». Αλλοι πρέπει να διώκονται. Αν είχα δώσει επίσημα τη λίστα υπήρχε ο κίνδυνος να κριθούν όλες οι έρευνες παράνομες επειδή τα στοιχεία ήταν προϊόν υποκλοπής. Θυμηθείτε τι έγινε στη Γαλλία.
Βρήκαν μια εξαιρετική ευκαιρία να φτιάξουν μια ψεύτικη εικόνα για μένα. Δεν είχα κανένα όφελος από το χειρισμό της λίστας, ούτε έχασε χρήματα το δημόσιο από τις ενέργειές μου. Αυξάνεται ο παραλογισμός όσο προχωρά η υπόθεση για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες.
«Στόχος της δικαιοσύνης είναι να βρει ένα βολικό θύμα»
Είπαν ότι λείπουν τρία ονόματα από ένα USB που δεν είναι δικό μου κι αυτό φαίνεται από όλες τις πραγματογνωμοσύνες. Εγώ δεν έκανα καμία αλλοίωση.
Στόχος της δικαιοσύνης είναι να βρει ένα βολικό θύμα. Είμαι για κάποιους το κατάλληλο θύμα. Και ο παραλογισμός έχει τα όριά του. Πέρασα την πιο δρακόντεια νομοθεσία για τη φοροδιαφυγή. Κάποιοι που σήμερα με κρίνουν καταψήφισαν κάποιες από τις διατάξεις (ΣΥΡΙΖΑ)
Δεν έχω προστάτες στη νομενκλατούρα και τα ΜΜΕ, δεν έχω κέντρο εξουσίας να με στηρίζει. Δεν έχω σκιές στη ζωή μου. Κάποιοι στην κυβέρνηση θεωρούν πως διασύροντας θα μπορέσουν να εξιλεωθούν στην κοινωνία επειδή εφαρμόζουν πιο σκληρά μέτρα από εκείνα που κατήγγειλαν πριν τις εκλογές.
Πρέπει να σταματήσει η δικαιολογία πως αν είχε εκμεταλλευτεί η λίστα Λαγκάρντ δεν θα είχαν κοπεί μισθοί και συντάξεις.
Κάποιοι θεωρούν πως ο μόνος δρόμος προσωπικής διάσωσης είναι να με συκοφαντήσουν. Κανείς δεν δικαιώθηκε καίγοντας άλλους. Είναι μικρότητα και αμοραλισμός.
«Δεν υπερασπίστηκα εγώ τον Τσοχατζόπουλο στη Βουλή»
Ο κ. Βενιζέλος πριν λίγο καιρό με είχε αναφέρει στην ίδια πρόταση με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Με τον χαρακτηρισμό βάρος. Δεν ήμουν, όμως, εγώ αυτός που τον υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Εγώ πέρασα το νόμο για τις offshore με τον οποίο σήμερα βρίσκεται στο δικαστήριο.
Είναι πολιτικό παιχνίδι αυτό που βλέπουμε εδώ σήμερα».