Αυξήσεις από το φθινόπωρο –και μάλιστα γενναίες- προαναγγέλλουν τα νέα μέτρα για την εισιτηριοδιαφυγή που ανακοίνωσε χθες το αρμόδιο υπουργείο. Τα συσσωρευμένα ελλείμματα των αστικών συγκοινωνία της πρωτεύουσας υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο και όλα συνηγορούν στη...
νέα επιβάρυνση των τιμών έως και 25%, όπως άλλωστε προβλέπουν οι ήδη ψηφισμένες διατάξεις του 3ου Μνημονίου.

Η πρώτη «γεύση» έρχεται στο τέλος του μήνα, αφού σημαντικές κατηγορίες επιβατών –όπως οι άνεργοι και τα άτομα χαμηλών εισοδημάτων που δεν μπορούν να πληρώσουν, καθώς και οι “ξεχασιάρηδες”- θα επιβαρυνθούν με «χαράτσι» 25% επί της ισχύουσας τιμής για να αγοράσουν εισιτήριο μέσα στο λεωφορείο ή το τρόλεϊ.

Για να αποφευχθούν οι αυξήσεις θα πρέπει να επιτευχθούν δύο φιλόδοξα σενάρια: τα έσοδα από τα εισιτήρια να ανέβουν κατά 10% και να περιοριστεί η λαθρεπιβίβαση στη ΣΤΑΣΥ στο 5% και στην ΟΣΥ στο 10% από 10% και 15% αντίστοιχα, που βρίσκονται σήμερα.

Το πρώτο πακέτο μέτρο για τον έλεγχο των εισιτηρίων άρχισε να εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά δεν απέδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στοιχεία δόθηκαν μόνο για λεωφορεία-τρόλεϊ, σύμφωνα με τα οποία τον Ιανουάριο επιβλήθηκαν 5.060 πρόστιμα ύψους 272 χιλιάδων ευρώ, τον Φεβρουάριο 4.022 αξίας 206.000 ευρώ, τον Μάρτιο 9.870 αξίας 506.000 ευρώ και έως τις 17 Απριλίου 6.435 αξίας 322 χιλιάδων ευρώ.

Ακόμη και το καλό σενάριο του Μαρτίου, στο 12μηνο δεν αναμένονται έσοδα πάνω από 6 εκατ. που στην πράξη θα είναι πολύ λιγότερα αφού σήμερα πληρώνεται μόνο το 37% των προστίμων.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών

Από:  real.gr
 
Top