Οπλισμένος με τη γνωστή συνταγή του θατσερισμού, αποφασισμένος να επιδείξει «πυγμή», ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υιοθετεί πλέον ανοιχτά γραμμή σύγκρουσης και ρήξης, τόσο με την κοινωνία όσο και με τους συν-εταίρους στην τρικομματική κυβέρνηση. Η υπόθεση της ΕΡΤ, ο πρωτοφανής τρόπος με τον οποίο μία...
δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση κλείνει εν μια νυκτί τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και απολύει 2.500 υπαλλήλους, δείχνουν ότι το μέγαρο Μαξίμου έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Η στάση του πρωθυπουργού το τελευταίο διήμερο της κρίσης σηματοδοτεί -για πολλούς- τη θέλησή του να επιβάλει με κατηγορηματικό τρόπο τη δική του ατζέντα. Για να το κατορθώσει αυτό, φόρεσε το προσωπείο του «αλύγιστου μεταρρυθμιστή», του «σιδηρού Αντώνη», που δεν καταλαβαίνει από συνδικαλιστικές αντιδράσεις, που προχωρά χωρίς συμβιβασμούς, που διαθέτει την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με συντεχνιακές λογικές. Ο,τι έκανε δηλαδή και η Μάργκαρετ Θάτσερ στην Αγγλία τη δεκαετία του '80, προκαλώντας το πιο αδύναμο κομμάτι της κοινωνίας και στέλνοντας στο περιθώριο μεγάλες μάζες του πληθυσμού, χάριν της παντοδύναμης αγοράς.

Το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι οι δύο κυβερνητικοί συνεταίροι του, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Είναι ήδη εκτεθειμένοι από τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση και την πιστή υλοποίηση των επιταγών του Μνημονίου. Οι όποιες απόπειρες -ιδεολογικής κυρίως- διαφοροποίησής τους (π.χ. με το αντιρατσιστικό) έμειναν ατελείς.

Δειλά στην αρχή, αλλά όλο και πιο έντονα και φανερά τον τελευταίο καιρό, η Ν.Δ. του Α. Σαμαρά αγνοεί επιδεικτικά τις άλλες δύο κυβερνητικές συνιστώσες. Παίζει ευθέως με τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και αδιαφορεί προκλητικά για τις πολιτικές επιπτώσεις των επιλογών της. Εξαντλεί έτσι τα όρια συνοχής του κυβερνητικού μορφώματος, γνωρίζοντας καλά ότι σε μια επερχόμενη ρήξη και εκλογική αναμέτρηση αυτοί που απειλούνται είναι οι άλλοι και όχι εκείνη.

Το ιδιόμορφο αυτό πολιτικό πόκερ, που επέλεξε να παίξει ο πρωθυπουργός, έχει όμως κι άλλες αναγνώσεις. Γιατί μπορεί να φαίνεται σίγουρος για την κυριαρχία του στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο, όμως με το περίφημο «success story» να ξεθωριάζει και τα δεινά της κρίσης να χτυπούν την πλειονότητα των Ελλήνων, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Πηγή:  enet.gr
 
Top