ΕΑΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΕΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.
Σε διεθνή καραντίνα η Ελλάδα! 

Ζούμε την Κόλαση του Δάντη, εξαφανισμένοι και σε διαρκή απομόνωση από την διεθνή κοινότητα εξαιτίας της τυφλής εμποστοσύνης των Σαμαρά, Βενιζέλου και Πάστορα στην Μέρκελ....
Η αποχώρηση των Ρώσων από την διεκδίκηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ δείχνει ότι βαδίζουμε σε πρωτόγνωρες πολιτικές εξελίξεις.
Ο Σταυρίδης στο ΤΑΙΠΕΔ, (με ευθύνη του Σαμαρά) είναι ανίκανος να ολοκληρώσει ακόμη κι αυτή την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. Αυτός ο σχεδόν γραφικός επικεφαλής, έρμαιο των διαθέσεων Λουρόπουλου και Εμίρη πρέπει να φύγει σήμερα. Είναι επικίνδυνα ασόβαρος σε σημείο μάλιστα οι Ρώσοι να ενημερώνουν τον
Εμίρη.
Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο μέτωπο με τους Ρώσους έχουν σημάνει συναγερμό στο Μαξίμου ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και το καραμανλικό στρατόπεδο.
Η φιλία Καραμανλή-Πούτιν είναι η τελευταία ελπίδα μας.
Ανεξήγητη περιπλοκή εμφανίζεται την τελευταία στιγμή στη διαδικασία αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ. Εν αναμονή σήμερα Δευτέρα της κατάθεσης των προσφορών η ρωσική Syntez ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ και τον κ. Εμίρη ότι δεν πρόκειται να καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ.
Επίσης στο παρά ένα της λήξης του χρόνου κατάθεσης των προσφορών πληροφορίες έφεραν και την Gazprom να τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση ως προς την δική της προσφορά για τη ΔΕΠΑ.
Κατά μία εκδοχή η Gazprom συνδέει το τίμημα για την απόκτηση της ΔΕΠΑ με τις τιμές του φυσικού αερίου που δίνει η ρωσική εταιρεία στην Ελλάδα.
Κατά τα φαινόμενα η πρόταση του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου θα οδηγήσει σε χαμηλότερο τίμημα για την εξαγορά της ΔΕΠΑ από το προσδοκώμενο.
Κυβερνητικές πηγές χαρακτηρίζουν ανεξήγητη τη ρωσική υπαναχώρηση καθώς ο πρόεδρος της Gazprom είχε έλθει τρεις φορές στην Ελλάδα και είχε πολύωρες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα όπου είχαν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες της πώλησης.
Η αλλαγή της στάσης της ρωσικής πλευράς από μία επένδυση που είχε χαρακτηριστεί στρατηγικού χαρακτήρα στην Ελλάδα από αυτή, ήταν εμφανής από την περασμένη εβδομάδα και όπως επεσήμανε το Βήμα της Κυριακής, έγινε κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν πρόκειται η ελληνική πλευρά να δεχτεί τίμημα κατώτερο από αυτό που έχει συμφωνηθεί.
Η μη κατάθεση προσφοράς από τη Syntez ανοίγει τον δρόμο στη αζερική Socar και έχει άμεση σχέση με τον αγωγό TAP που θα περνάει από τη χώρα μας και θα δίνει στη δυτική Ευρώπη φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.
Η αλλαγή της στάσης της ρώσικής πλευράς φαίνεται ότι άλλαξε μετά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Αζερμπαϊτζάν, κατά την επιστροφή του από την Κίνα, και τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Αλίεφ. Το Μπακού επισκέφτηκε επίσης και ο σύμβουλος της εταιρείας που κατασκευάζει τον αγωγό TAP πρώην υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας κ. Χανς Ντίτριχ Γκένσερ.
Συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα
Στο μεταξύ όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, νούμερο 2 της Gazprom σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα η ρωσική εταιρεία πουλάει στην Ελλάδα το φυσικό αέριο κατά 30% ακριβότερα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Από τα στοιχεία που έδωσε ο Μεντβέντεφ, προκύπτει ότι οι μέσες τιμές που η Gazprom πουλά το αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες το 2013 βρίσκονται στα επίπεδα των 10,30 δολαρίων ΗΠΑ ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές Μονάδες (1 MBTU αντιστοιχεί σε περίπου 27 κυβικά μέτρα), με την τιμή για τα 1.000 κυβικά μέτρα να διαμορφώνεται στα 380 δολάρια.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι τιμές είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερες, αφού κυμαίνονται από 13,5-15 δολάρια ΗΠΑ το MBTU. Έτσι για τα 1.000 κυβικά μέτρα, η «ελληνική» τιμή κινείται στα 480-540 δολάρια, δηλαδή 100 έως 160 δολάρια περισσότερο.
Με δεδομένο δε, ότι η ΔΕΠΑ εισάγει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, το καπέλο με το οποίο επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές και η εγχώρια παραγωγή κάθε χρόνο ανέρχεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
kourdistoportocali.com
 
Top