Έναν εύχρηστο, λεπτομερειακό και διαδραστικό ψηφιακό χάρτη που ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο για την ποιότητα των νερών σε 1.400 παραλίες της χώρας δημιούργησε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ.

Ο επισκέπτης της διεύθυνσης bathingwaterprofiles.gr έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί άμεσα για τις μετρήσεις των μικροβιολογικών παραμέτρων στα νερά κάθε ακτής της επικράτειας, αλλά και να μάθει τις πιέσεις που δέχεται κάθε πλαζ ξεχωριστά από δραστηριότητες της περιοχής (ΧΥΤΑ, ΧΑΔΑ, βιομηχανικές μονάδες, ξενοδοχεία, μαρίνες, επιχειρήσεις εστίασης κτλ.).

Ο διαδραστικός χάρτης επιτρέπει την αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ΥΠΕΚΑ και πολιτών, καθώς οι τελευταίοι μπορούν να αναφέρουν μέσω του ιστοτόπου απειλές και προβλήματα που εντοπίζουν οι ίδιοι στις ακτές που επισκέπτονται.

Η μέχρι πρόσφατα ισχύουσα νομοθεσία χρησιμοποιούσε ως αποκλειστικό εργαλείο για την τεκμηρίωση της καταλληλότητας των υδάτων για κολύμβηση την περιοδική παρακολούθηση συγκεκριμένων μικροβιολογικών παραμέτρων στα νερά. Δεν συνυπολόγιζε δηλαδή τη γενικότερη κατάσταση του χερσαίου τμήματος - είτε ως προς τις δραστηριότητες που επιτελούνται εκεί είτε και ως προς την επάρκεια των μέτρων που αποτρέπουν την απόρριψη ρυπαντικών φορτίων, στοιχεία που δυνητικά μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα των υδάτων.

Την αδυναμία αυτή θεραπεύει η κατάρτιση του μητρώου ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης (περίπου 1.400 ακτές σε όλη τη χώρα), έργο που εκπονήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Στόχος του μητρώου ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης είναι η περιγραφή και παρουσίαση των βασικών χαρακτηριστικών των ακτών, η αναγνώριση των πηγών ρύπανσης που ενδέχεται να επηρεάσουν την ποιότητα των νερών και η αξιολόγηση του μεγέθους των επιπτώσεων. Το μητρώο ταυτοτήτων αποτελεί οδηγό για την επιλογή των κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της μόλυνσης στα νερά κολύμβησης και επιτρέπει την αποτελεσματικότερη διαχείριση των αντίστοιχων πόρων.

Μέσω του διαδραστικού ιστοτόπου επιτυγχάνεται η ενημέρωση των πολιτών σε σχέση με την ποιότητα των νερών και των διαχειριστικών μέτρων που λαμβάνονται κατά περίπτωση και η αμφίδρομη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων και του ευρύτερου κοινού.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΛΙΒΥΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ
Η πιο πρόσφατη έκθεση, του 2012, περιλαμβάνει την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των μικροβιολογικών δεδομένων για την τετραετία 2009-2012. Συνολικά, παρακολουθήθηκαν 2.155 σημεία, εκ των οποίων τα έξι βρίσκονται σε εσωτερικά ύδατα και συγκεκριμένα σε λίμνες και τα υπόλοιπα 2.149 σε παράκτια ύδατα. Προέκυψαν τα ακόλουθα συμπεράσματα:
- 2.009 σημεία ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται σε εσωτερικά ύδατα και τα 2.007 σε παράκτια.
- 114 σημεία χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας», εκ των οποίων τα τέσσερα βρίσκονται σε εσωτερικά ύδατα και τα 110 σε παράκτια.
- 26 σημεία κολυμβητικά ύδατα χαρακτηρίζονται ως «επαρκούς ποιότητας», εκ των οποίων τo ένα βρίσκεται σε εσωτερικά ύδατα και τα 25 σε παράκτια.
- 6 σημεία (σε παράκτια ύδατα) χαρακτηρίζονται ως «ανεπαρκούς ποιότητας».
Όσον αφορά τις λίμνες, οι μετρήσεις έδειξαν ότι το 33,3% έχουν νερά σε εξαιρετική κατάσταση, το 50% σε καλή και το υπόλοιπο 16,7% είναι επαρκούς ποιότητας, ενώ δεν εντοπίστηκε κάποια σε προβληματική κατάσταση.

ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ Άμεση πληροφόρηση με ένα «κλικ»Όσον αφορά το πλήθος των διαθέσιμων πληροφοριών για κάθε ακτή, παρατίθενται, ενδεικτικά, ορισμένα από τα στοιχεία της παραλίας Σάνη 3, που είναι μία από τις δημοφιλείς σε ολόκληρη τη Χαλκιδική:
«Η παραλία Σάνη 3 βρίσκεται στα δυτικά παράλια της χερσονήσου της Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, σε απόσταση 85 χλμ. από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό τοπόσημο αποτελεί ο βυζαντινός πύργος που σώζεται βόρεια της παραλίας. Τόσο το χερσαίο τμήμα της παραλίας όσο και ο θαλάσσιος πυθμένας της καλύπτονται από άμμο. Το μήκος της παραλίας είναι 440 μ. Η παράκτια ζώνη είναι μερικώς τροποποιημένη λόγω της παρουσίας του διαύλου παρακείμενης μαρίνας.

Τα κολυμβητικά ύδατα στα πρώτα μέτρα είναι αβαθή με ήπια κλίση πυθμένα (η ισοβαθής των 5 μέτρων απαντάται σε απόσταση της τάξης των 250 μέτρων από την ακτή). Η παραλία είναι πλήρως οργανωμένη. Η ακτή διαθέτει καλάθια και κάδους απορριμμάτων, WC και ντους. Για την ασφάλεια των λουομένων απασχολείται εξειδικευμένο ναυαγοσωστικό προσωπικό. Ο μέγιστος αριθμός λουομένων είναι 1.200 άτομα.

Η άμεση περιοχή γύρω από την ακτή είναι ασυνεχώς δομημένη και παρουσιάζει τουριστική δραστηριότητα λόγω της ύπαρξης ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και ενός χώρου κατασκήνωσης. Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται ως περιοχή προστασίας - διατήρησης φυσικού περιβάλλοντος και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Η παραλία, από το έτος 2008, λαμβάνει το βραβείο της ‘Γαλάζιας Σημαίας’. Λόγω της μικρής ή μέσης έντασης με την οποία πνέουν συνηθέστερα οι άνεμοι, δεν αναμένεται συχνή εμφάνιση αξιόλογου κυματισμού επί της ακτής. Η στάθμη της θάλασσας δε μεταβάλλεται σημαντικά λόγω παλίρροιας, ενώ δεν παρατηρούνται ισχυρά ρεύματα στην περιοχή.

Στην ακτή εντοπίστηκε επιχείρηση οργανωμένου χώρου κατασκήνωσης δυναμικότητας 206 θέσεων, η οποία διαθέτει ιδιωτική εγκατάσταση επεξεργασίας των λυμάτων με δευτεροβάθμια επεξεργασία. Το βόρειο άκρο της ακτής οριοθετείται από τη μαρίνα της Σάνης, που αποτελεί χώρο ελλιμενισμού μικρών ιδιωτικών πλεούμενων. Στην παραλία επιτρέπονται τα κατοικίδια ζώα, ο αριθμός και η συχνότητα παρουσίας των οποίων δεν εκτιμάται ότι μπορεί να επιβαρύνει την ακτή.

Κατά την επί τόπου επίσκεψη στην παραλία δεν εντοπίστηκε ύπαρξη πίσσας ή λαδιών. Η θέση της ακτής (εντός ανοιχτού κόλπου) εξασφαλίζει ικανοποιητικό ρυθμό ανανέωσης των υδάτων και περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης του φαινομένου του ευτροφισμού. Τα κολυμβητικά ύδατα της ακτής είναι διαυγή και καθαρά, κάτι που συνδέεται με τη χαμηλή παρουσία φυτοπλαγκτού».

 
Top