Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από το λαό και καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος αναμένεται να προτείνει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, που παρουσιάζει στα Χανιά τις θέσεις του κόμματός του για το πολιτικό σύστημα.

Υπενθυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες και ο Αντώνης Σαμαράς έκανε...
την ίδια πρόταση για τον ΠτΔ στο προσυνέδριο του Ναυπλίου και αναμένεται να το ξαναπεί και σήμερα στην ομιλία του στο Συνέδριο της ΝΔ...



Επίσης, ήδη από τον Μάϊο του 2009, ο Ε. Βενιζέλος είχε ταχθεί υπέρ ενός προεδρικού συστήματος, ως πιο ειλικρινούς (όπως είχε πει) από το ισχύον κοινοβουλευτικό.

Ακόμα υπέρ του προεδρικού συστήματος έχει ταχθεί και η Χρυσή Αυγή.

Επομένως και εφόσον συμπτίπτουν τόσα κόμματα πάνω σ’ αυτό το ζήτημα, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι πάμε προς αυτή την κατεύθυνση εκτός σημαντικού πολιτικού απρόοπτου.

«Είναι ώριμο το αίτημα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και το λέω εγώ που παλιά είχα αντίθετη άποψη» δήλωσε στο Real.gr ο πρόεδρος της επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος Ν. Κωνσταντόπουλος και μίλησε ανοικτά για ένα συνταγματικό δημοψήφισμα λέγοντας πως«Είναι ίσως η μοναδική ιστορική δυνατότητα που διαμορφώνεται από τον δραματικό ξεπεσμό της μεταπολίτευσης για να γίνει συνολική αναθέσμιση της Ελληνικής Πολιτείας. Εάν δεν γίνει τώρα συνταγματικό δημοψήφισμα, πότε θα γίνει; Εάν τώρα, η αναθεώρηση του Συντάγματος, δεν φτάσει στα όρια της συντακτικής αναθεώρησης, πότε θα σταματήσει η ανακύκλωση των υπολειμμάτων του διεφθαρμένου δικομματισμού; Τα μνημόνια και η επιτήρηση της τρόικας είναι ένα καθεστώς, που αλλοιώνει τη δημοκρατική, κοινωνική και πολιτισμική ταυτότητα της Ελλάδας. Οι πνευματικές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που δεν θέλουν μια μουμιοποιημένη πατρίδα στα οικονομετρικά εργαστήρια των τεχνοκρατών αλχημιστών, έχουν μπροστά τους την ιστορική πρόκληση για ένα κίνημα πολιτικής αναδημιουργίας».

Εμείς, πέρα της εκλογής του ΠτΔ από το λαό, πέρα της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος που οπωσδήποτε θα πρέπει να θεσμοθετηθεί, ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα να κάνουν μια ακόμα υπέρβαση του εαυτού τους και να θεσπίσουν δεσμευτικά δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, τόσο σε ότι αφορά τους νόμους, όσο και ότι αφορά την αναθεώρηση του ίδιου του Συντάγματος, καθώς και προτάσεις νόμων με λαϊκή πρωτοβουλία.
Πρέπει επιτέλους να έχει τη δυνατότητα ο ίδιος ο λαός να μπορεί να παρεμβαίνει αποφασιστικά στις πολιτικές εξελίξεις.

 
Top