Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ με λύπη της διαπιστώνει τον κίνδυνο ολοσχερής οικονομικής κατάρρευσης του μοναδικού οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας...
Για την ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ το γεγονός αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε επισημάνει τόσο την συνεχή διόγκωση των ελλειμμάτων όσο και την ελλιπέστατη χρηματοδότηση...

Επανειλημμένα στο παρελθόν είχαμε προειδοποίηση για τον κίνδυνο “ξαφνικού θανάτου” του οργανισμού μέχρι το Φθινόπωρο του 2013. Με λύπη μας βλέπουμε να επιβεβαιώνονται τα ποιό εφιαλτικά σενάρια με την επίσημη πλέον σφραγίδα του Υπουργείου Υγείας και της τρόικα! Παρά το γεγονός ότι η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ είναι προς την σωστή κατεύθυνση, η εξαιρετική προχειρότητα δίχως σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη, σχεδιασμό και σοβαρό διοικητικό μηχανισμό, δυστυχώς παγίδευσαν ασφαλισμένους και ιατρούς σε ένα κακοστημένο κρατικό μονοπώλιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα διοικητικής ανεπάρκειας είναι η πλήρης αδυναμία του να εκκαθαρίσει τις οφειλές του με αποτέλεσμα να οφείλει για τα έτη 2010 και 2011, 1,2 δις ευρώ ενώ για τα έτη 2012 και 2013 έχει συσσωρεύσει άλλο ένα 1,2 δις σε νέα χρέη ! Η μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αφανισμό το μεγαλύτερο κομμάτι του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Χαρακτηριστικό επίσης παράδειγμα ελλείμματος σχεδιασμού είναι το γεγονός ότι ενώ διαθέτει πάνω από 500 εκ για διοικητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες παραγωγής υγείας στα υποκαταστήματά του, την ίδια στιγμή διαθέτει μόλις 82 εκ. για ιατρικές επισκέψεις 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων τα οποία, ακόμη και αυτά, ΔΕΝ τα πληρώνει καθώς ΔΕΝ έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ για το 2013! Με το ίδιο καθεστώς στάσης πληρωμών, διατίθενται άλλα 220 εκ. για ιατρικές εξετάσεις ετησίως, με μέσο κόστος 22 ευρώ ανά ασφαλισμένο συμπεριλαμβανομένου του κόστους αντιδραστηρίων, προσωπικού και μηχανημάτων με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, εξυπηρέτησης και ταχύτητας έκδοσης αποτελέσματος. Αντιθέτως, μόνο για αγορά αντιδραστηρίων στο ΕΣΥ, δαπανήθηκαν 180 εκ για το 2012 (δείτε εδώ). Το ποσό γίνεται πολλαπλάσιο εάν υπολογίσει κανείς μισθολογικό κόστος και το κόστος υποδομών και συντήρησης.

Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι ο πολυδάπανος αυτός οργανισμός διαθέτει μόνο για υπερωρίες προσωπικού 21 εκ. ευρώ, 20 εκ. ευρώ για μισθώματα, 15 εκατομ. για προμήθεια Ηλεκτρονικών υπολογιστών,14 εκατομ. αμοιβές λοιπών που εκτελούν άγνωστης ταυτότητας υπηρεσίες με την ιδιότητα του ελευθ. επαγγελματία, 5,8 εκατομ. για καθαρισμό γραφείων, 5,2 εκατομ. για φωτισμό και κίνηση, 2,5 εκατ.ευρώ για τηλεφωνικά – τηλεγραφικά και τηλετυπικά τέλη, 2,5 εκατ. για προμήθεια υγρών καυσίμων και λιπαντικών, 1,6 εκατομ. για αγνώστου ταυτότητας “λοιπές πρόσθετες παροχές” ! ?Την ίδια στιγμή δεκάδες νομοί της χώρας στερούνται βασικών ιατρικών ειδικοτήτων πχ. 21 νομοί ΔΕΝ διαθέτουν συμβεβλημένο παιδίατρο!

Όλες αυτές οι δαπάνες αποκτούν χαρακτηριστικά σκανδάλου αν ληφθεί υπ’ όψη ότι με βάση έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας η παραγωγή επισκέψεων στις δομές του ΕΟΠΥΥ ήταν για το 2012 μόλις 8,9 εκ. ενώ στους συμβεβλημένους ιατρούς 13,1 εκ. επισκέψεις με το 1/2 του κόστους (δείτε εδώ) ! Από την άλλη, το σκάνδαλο του πανάκριβου τηλεφωνικού ραντεβού δυσκολεύει την πρόσβαση των ασθενών στις δομές του ΕΟΠΥΥ και οδηγεί στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Είναι προφανές ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει ΑΜΕΣΗ ανάγκη γενναίας θεσμικής μεταρρύθμισης και ορθολογικής διαχείρισης των δαπανών, είναι ώρα να επανασχεδιασθεί μέσα από σοβαρό και εφ’ όλης της ύλης διάλογο με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας ! Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι με την παρούσα χρηματοδότηση και την διοικητική ανεπάρκεια ΔΕΝ μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο φορέα υπηρεσιών υγείας. Κάθε καθυστέρηση από εδώ και στο εξής οδηγεί σε τραγικές συνέπειες για την υγεία εκατομμυρίων ασφαλισμένων!


 
Top