- Από τη συμφωνία αυτή προκύπτει ένα κενό στα έσοδα της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ
- Μία πρόταση είναι να φορολογηθούν τα αυθαίρετα που μέχρι τώρα δεν είχαν δηλωθεί 
- Στο τραπέζι είναι να μην υπάρχει αφορολόγητο και να φορολούνται τα ακίνητα από το πρώτο ευρώ

- Την τρόικα την ενδιαφέρει το 2014 να εισπράξει το κράτος 3,1 δισ. ευρώ από τα ακίνητα 
Την επόμενη Τρίτη σε νέα συνάντηση της διακομματικής επιτροπής με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα οριστικοποιηθούν οι κατευθύνσεις για το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας που θα 
τεθεί σε εφαρμογή το 2014.

Αυτό αποφασίστηκε στη συνάντηση στο υπουργείο μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και τα στελέχη του υπουργείου...
Σύμφωνα με πληροφορίες κοινή συνισταμένη των προτάσεων των κομμάτων είναι η απαλλαγή από το φόρο ακινήτων των αγροτεμαχίων που χρησιμοποιούνται για αγροτική εκμετάλλευση από τους αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι για την κάλυψη του κενού εσόδων που δημιουργείται.

Σημειώνεται ότι ο στόχος είναι από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας να συγκεντρωθούν έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια. Αν εξαιρεθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις προκύπτει ένα κενό εσόδων ύψους 150-200 εκατ. ευρώ τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές.

Το βασικό σενάριο θέλει 12 ευρώ ανά στρέμμα κατά μέσο όρο με το ύψος του φόρου να διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά κάθε αγροτεμαχίου. Τα χαρακτηριστικά που θα λαμβάνονται υπόψη θα είναι το εάν η γη είναι καλλιεργήσιμη ή όψι, εάν είναι αρδεύσιμη ή μη, εάν είναι κοντά ή όχι στη θάλασσα, αλλά και εάν είναι πεδινή, ημιορεινή ή ορεινή. Παράλληλα θα λαμβάνεται υπόψη και το είδος της καλλιέργειας, εάν δηλαδή είναι ετήσια ή πολυετής.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών έως τη Δευτέρα θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των κομμάτων την πρότασή του με τα εναλλακτικά σενάρια όπως και τα στοιχεία για όλες τις εκτάσεις που κατέχονται από μη αγρότες.
Μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να εξετασθεί η δυνατότητα εξεύρεσης εσόδων από τα αυθαίρετα που δεν έχουν δηλωθεί ποτέ και οι ιδιοκτήτες τους έως τώρα δεν έχουν επιβαρυνθεί φορολογικά.
Από το newsit
 
Top