Πόσο κάνει 46-12+128; Ίσως θα βρίσκατε πιο γρήγορα την απάντηση αν φορούσατε ένα καπέλο με καλώδια που στέλνει ρεύμα στο κρανίο.

Η σχετικά νέα τεχνική της «διακρανιακής διέγερσης τυχαίου θορύβου», ή TRNS για συντομία, βελτιώνει τις ικανότητες νοητικής αριθμητικής, αναφέρουν ερευνητές της Οξφόρδης στην...
επιθεώρηση «Current Biology». Και η βελτίωση αυτή δείχνει να διατηρείται για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Η έρευνα δείχνει εντυπωσιακή, και τα ευρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μαθητές που δυσκολεύονται στο σχολείο, προτείνει ο δρ Κόεν Κάντος, επικεφαλής του πειράματος. Ωστόσο η μελέτη βασίστηκε σε μικρό αριθμό εθελοντών και τα αποτελέσματα θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν με μεγαλύτερες έρευνες.

Σίγουρα όμως ο εγκέφαλος δείχνει να επηρεάζεται από την ηλεκτρική και μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου: η μέθοδος της «διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης» έχει ήδη εγκριθεί κατά της κατάθλιψης, ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα βελτιώνουν τη μάθηση.

Το 2010, ο Κάντος έδειξε ότι μια ελαφρώς διαφορετική μέθοδος ηλεκτρικής διέγερσης, η οποία χρησιμοποιεί σταθερά ηλεκτρικά ρεύματα, βελτιώνει τις μαθηματικές ικανότητες.

Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση, παραδέχεται ο Κάντος, είναι ότι αυτά τα ηλεκτρικά ρεύματα αποσπούσαν την προσοχή των εθελοντών, καθώς τους δημιουργούσαν την αίσθηση ότι κάποιος τραβούσε μαλακά τα μαλλιά τους.

Αντίθετα, η TRNS δεν γίνεται αντιληπτή. Η μέθοδος βασίζεται σε ηλεκτρικά ρεύματα που ρέουν από τα ηλεκτρόδια ενός ειδικού καπέλου σε τυχαίους παλμούς.

To πείραμα

Συνολικά 25 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συμμετείχαν στο πείραμα, στο οποίο κλήθηκαν να απομνημονεύσουν ορισμένες απλές αριθμητικές πράξεις και να κάνουν μερικούς πιο σύνθετους αριθμητικούς υπολογισμούς. Περίπου οι μισοί υποβάλλονταν ταυτόχρονα σε TRNS, ενώ οι υπόλοιποι, οι οποίοι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, δέχτηκαν τη διέγερση για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Έπειτα από πέντε μέρες πειραματισμού ήταν πια σαφές ότι οι εθελοντές που υποβλήθηκαν σε TRΝS ήταν ταχύτεροι στις νοητικές αριθμητικές πράξεις, χωρίς όμως να έχουν βελτιωθεί στην απομνημόνευση.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η διαπίστωση ότι η βελτίωση της ταχύτητας διατηρούνταν ακόμα και έξι μήνες αργότερα. Ωστόσο οι φοιτητές που επέστρεψαν για επανεξέταση στους έξι μήνες ήταν σχετικά λίγοι, οπότε το συμπέρασμα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο.

Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να επαναλάβουν το πείραμα στις συνθήκες μιας πραγματικής τάξης σχολείου ή πανεπιστημίου.

Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, ίσως στο μέλλον η καλύτερη μέθοδος που θα μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς, προκειμένου να βελτιωθούν τα βλαστάρια τους, θα είναι να τα βάλουν στην πρίζα.

Βαγγέλης Πρατικάκης
Πηγή:  tovima.gr
 
Top