Καστόρι: Πέτρινα σπιτάκια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και χρωματιστά παραθυρόφυλλα, τοξωτές αυλόπορτες, πέτρινες βρύσες, βυζαντινές εκκλησίες και δροσερές πλατείες που στις λιακάδες πλημμυρίζουν με πολύχρωμα τραπεζάκια και σας περιμένουν για αχνιστό ελληνικό καφέ ή ολόφρεσκη ποταμίσια πέστροφα. Το Καστόρι είναι το «κέντρο» της περιοχής, και ένα από τα πιο ζωντανά χωριά της. Στα δυνατά χαρτιά του, πέρα από το προαναφερθέν φαράγγι του Κάστορα που ξεκινά δυο βήματα έξω από το χωριό, συγκαταλέγονται οι κρυστάλλινες πηγές του Αγίου Μάμα, οι παλιοί νερόμυλοι – σήμα κατατεθέν του χωριού, και το Μαρμαρογέφυρο, το τοξωτό γεφύρι που περνά πάνω από τα ορμητικά νερά τον Κάστορα. 


Πελλάνα: Το χωριό των θολωτών μυκηναϊκών τάφων, του ανακτόρου που ίσως κάποτε ανήκε στον Μενέλαο, των κυκλώπειων τειχών και άλλων σπουδαίων αρχαιολογικών ανακαλύψεων τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ απέχει περί τα δεκαπέντε λεπτά οδήγησης από το Καστόρι και υπόσχεται δυνατές συγκινήσεις –παρά την σχετική εγκατάλειψη των αρχαίων μνημείων του– στους φίλους της Ιστορίας. Αξίζει να αναζητήσετε, με την βοήθεια των ντόπιων, το λόφο του Παλαιόκαστρου, όχι μόνο για τα ερείπια του αρχαίου ανακτόρου, αλλά και για την πανοραμική του θέα στο χωριό και το υπέροχο τοπίο γύρω του. 

Γεωργίτσι: Το λένε και «μπαλκόνι του Ταΰγετου», και όχι άδικα. Κτισμένο σε υψόμετρο που σχεδόν ακουμπά το χιλιόμετρο (970 μέτρα, για να ακριβολογούμε) αγναντεύει από ψηλά τις καταπράσινες πλαγιές του Ταΰγετου. Τα πέτρινα σπιτάκια με τις κόκκινες κεραμιδοσκεπές, η δροσερή πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, το υπέροχο κτίριο του σχολείου που κτίστηκε το 1933 και σήμερα στέκει σιωπηλό αξιοθέατο, καθώς το χωριό ερημώνει, και οι περίτεχνες εκκλησίες –κάθε γειτονιά και την δικιά της– κάνουν κάθε βόλτα στο χωριό ενδιαφέρουσα. Διαβάστε περισσότερα για το Γεωργίτσι εδώ.

Λογκανίκος: Φωλιασμένος μέσα στην πυκνή βλάστηση της πλαγιάς του Ταΰγετου, φημισμένος για το βυζαντινό του κάστρο –από το οποίο σώζονται σήμερα μόνο λίγα απομεινάρια, σε μια μάλλον δύσβατη τοποθεσία– ο Λογκανίκος είναι ένα από τα πιο ήσυχα χωριά του Βόρειου Ταΰγετου. Από τις δεκατέσσερις βυζαντινές του εκκλησίες σώζονται σήμερα εφτά, τις οποίες οι ντόπιοι θα σας παροτρύνουν να επισκεφθείτε με την πρώτη ευκαιρία. Πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το χωριό και τις διαδρομές γύρω του θα βρείτε εδώ

Λεοντάρι: Στα πιο βόρεια του Βόρειου Ταΰγετου, εκεί που η Λακωνία συναντά την Αρκαδία, το Λεοντάρι είχε κι αυτό το δικό του κάστρο, μισοσκεπασμένο σήμερα από την πυκνή βλάστηση του λόφου που το φιλοξενεί. Κουκλίστικο χωριό με αρκετές επιλογές για διαμονή και φαγητό, και ιδανική βάση για να εξερευνήσετε τις υπέροχες διαδρομές γύρω του, με πρώτη και καλύτερη στάση τις πηγές του Ευρώτα, στην θέση Σκορτσινός. Στα αξιοθέατα του ίδιου του χωριού, σημειώστε τη βυζαντινή εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, στην κεντρική πλατεία, και τον παλιό πέτρινο σιδηροδρομικό σταθμό που χρονολογείται από το 1899 και θεωρείται ένας από τους ομορφότερους της Πελοποννήσου. Περισσότερες πληροφορίες για το Λεοντάρι θα βρείτε εδώ και ιδέες για διαδρομές στη γύρω περιοχή εδώ



Πού θα μείνετε
- Στα κουκλίστικα δωμάτια του Ξενοδοχείου το Καστόρι (τηλ.: 6945551049), που στεγάζεται σε ένα πέτρινο κτίριο του 1874, στο ομώνυμο χωριό. Στις παροχές των δωματίων περιλαμβάνονται τζάκι, υδρομασάζ, δορυφορική τηλεόραση και wi-fi, ενώ οι τιμές αυτήν την περίοδο κυμαίνονται στα 60€ για το δίκλινο δωμάτιο, με πλούσιο παραδοσιακό πρωινό. 
 
Top