Του Σταύρου Λυγερού
ΓΙΑ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ, τόσο το ευρωιερατείο όσο και η εγχώρια παράταξη του μνημονίου ταυτίζουν την παραμονή στην ευρωζώνη με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των εντολών της τρόικας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επαγγέλλεται τον απεγκλωβισμό από το μνημόνιο, αλλά δεν δίνει πειστική απάντηση στο ερώτημα τι θα συμβεί μετά. Ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι, επειδή η Ελλάδα...
παραμένει συστημικός κίνδυνος, το ευρωιερατείο θα υποχρεωθεί να διαπραγματευθεί ένα βιώσιμο πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση.

Η Ελλάδα πράγματι παραμένει συστημικός κίνδυνος, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά ότι το ευρωιερατείο θα υποχωρήσει εάν βρεθεί απέναντι σε μία αποφασισμένη ελληνική κυβέρνηση. Δεδομένου ότι από τις εδώ εξελίξεις θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό και οι εξελίξεις στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια, δεν αποκλείεται καθόλου το Βερολίνο να εξωθήσει την Ελλάδα σε χρεωκοπία και σε έξοδο από την ευρωζώνη, έστω και αν από αυτή την επιλογή θα ματώσει και το ίδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, οφείλει να δώσει σαφή απάντηση. Μακάρι η ευρωζώνη να ήταν αλλιώς. Δυστυχώς, όμως, είναι αυτή που είναι και όλα δείχνουν ότι τουλάχιστον στο ορατό μέλλον δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά. Το δίλημμα για την Ελλάδα είναι επώδυνο: θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, προσδοκώντας αυτό που συνεχώς διαψεύδεται από τα γεγονότα ή θα απεμπλακεί από το μνημόνιο, έστω και αν αυτό την θέσει εκτός ευρωζώνης;

Οι παλαιότερες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ αντανακλούσαν τέτοιους προβληματισμούς. Οι προπαγανδιστικές επιθέσεις που δέχθηκε από τους σταυροφόρους του μνημονίου (για την ακρίβεια, ιδεολογική τρομοκρατία), όμως, τον υποχρέωσαν να αφαιρέσει από τη ρητορική του οτιδήποτε μπορούσε να εγείρει αμφισβητήσεις για την προσήλωσή του στο ευρώ.

Το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών και κυρίως η οικονομική επίθεση του ευρωιερατείου εναντίον της Κύπρου επανέφεραν τον προβληματισμό και την αυτονόητη θέση ότι το ευρώ δεν είναι φετίχ. 

Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, όμως, τα μισόλογα και οι θολές θέσεις μετατρέπονται σε μπούμεραγκ. Ο δημόσιος διάλογος για τις επιλογές της χώρας πρέπει επιτέλους να ανοίξει και μάλιστα να διεξαχθεί με αυστηρά ορθολογικούς όρους. Αυτός είναι και ο αποτελεσματικότερος τρόπος να ακυρωθεί το προπαγανδιστικό σχήμα του μονόδρομου και η συναφής κινδυνολογία των σταυροφόρων του μνημονίου.

Πηγή:  real.gr
 
Top