Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των ερευνών των βομβιστών της Βοστώνης. Νεκρός έπεσε ο ένας εκ των υπόπτων για το τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ αναζητείται ο δεύτερος ύποπτος, την ώρα που η πόλη έχει νεκρώσει. Για δύο συλλήψεις σε διαμέρισμα στο Κέμπριτζ, που έχει περικυκλωθεί από πράκτορες του FBI της Βοστώνης κάνει λόγο το NBC.
Το αμερικανικό δίκτυο ανέφερε ότι δύο άτομα βρίσκονται υπό κράτηση έπειτα από έφοδο σε κατοικία στην οδό Νόρφοκ του Κέμπριτζ. Η αστυνομία με περισσότερους από 9.000 αστυνομικούς και με τη συνδρομή των ειδικών δυνάμεων ερευνά πόρτα-πόρτα όλα τα σπίτια για την αναζήτηση του υπόπτου.

Αδέλφια οι δύο ύποπτοι
«Οι δύο ύποπτοι για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης είναι αδέλφια, ο Τζοχάρ Α. Τσαρνάεφ, 19 ετών, και ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ, 26 ετών», δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των υπηρεσιών εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ.
Ο αξιωματούχος είπε πως ο μεγαλύτερος αδελφός σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία και ο νεώτερος καταζητείται στο προάστιο Γουότερταουν της Βοστόνης.
Οι δύο αδελφοί βρίσκονταν στις ΗΠΑ εδώ και μερικά χρόνια, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας και των δυνάμεων επιβολής της τάξης δήλωσαν ότι κλίνουν προς τη θεωρία ότι κίνητρο των βομβιστικών επιθέσεων ήταν ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός.
Ο καταζητούμενος φέρεται να έχει δίπλωμα οδήγησης από τη Μασαχουσέτη, ενώ το 2011 φοιτούσε σε λύκειο της πόλης Κέιμπριτζ στη Μασαχουσέτη. Είχε κερδίσει υποτροφία αξίας 2.500 δολαρίων για το πανεπιστήμιο.
Οι δύο άνδρες είχαν «διεθνείς διασυνδέσεις» και «στρατιωτική πείρα», μετέδωσε επίσης το αμερικανικό δίκτυο, νωρίτερα. Άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι οι δύο ύποπτοι έφτασαν στις ΗΠΑ από την Τουρκία και έχουν τουρκική καταγωγή.
Παράλληλα ανακοίνωσε πως κάνει σημαντική πρόεδρο στην έρευνα για το δεύτερο ύποπτο και πως η σύλληψή του μπορεί να είναι θέμα ωρών.
«Η πρώτη προτεραιότητά μας είναι αυτές οι συνοικίες εδώ στο Ουότερταουν, να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά τους και να βρούμε αυτό το άτομο», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο συνταγματάρχης της αστυνομίας της Μασαχουσέτης Τίμοθι Όλμπεν. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο. Κάνουμε σημαντική πρόοδο. Μπορεί να χρειαστούν μερικές ώρες».

Νεκρός ο «νο. 1» έπειτα από «πόλεμο»
Νωρίτερα, ο ένας από τους δύο υπόπτους, ο 26χρονος, υπέκυψε στα τραύματά του έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς στο προάστιο Γουότερταουν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, προσθέτοντας ότι ο δεύτερος κυκλοφορεί ελεύθερος και είναι «οπλισμένος και επικίνδυνος».
Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από τα πυρά των υπόπτων σε κτίριο του πανεπιστημίου ΜΙΤ, που βρίσκεται μεταξύ Βοστώνης και Γουότερταουν. Στη συνέχεια, η αστυνομία έλαβε πληροφορίες για μία κλοπή αυτοκινήτου, κατά την οποία οι δύο δράστες κράτησαν όμηρο τον οδηγό για μισή ώρα. 
Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν καταδίωξη του οχήματος, στη διάρκεια της οποίας οι δράστες έριξαν εκρηκτικά για να ξεφύγουν και υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με τους γιατρούς στο τοπικό νοσοκομείο, ο ύποπτος μεταφέρθηκε εκεί με τραύματα από σφαίρες και πιθανώς από εκρηκτικά και στη συνέχεια κατέληξε.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε, νεκρός είναι ο γνωστός ως ύποπτος «νούμερο ένα» από το οπτικό υλικό που είχε δημοσιοποιηθεί νωρίτερα, ενώ ασύλληπτος παραμένει ο ύποπτος νούμερο δύο «με το λευκό καπέλο», όπως υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντάς τον ως «τρομοκράτη».

Πόλη-φάντασμα
Η αστυνομία, εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, ζήτησε από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Βοστώνης - της δυτικής περιφέρειας της Βοστώνης και έξι ακόμη κοντινών κοινοτήτων- να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Ταυτόχρονα, έχει διακοπεί η λειτουργία των δημοσίων μέσων μεταφοράς σε ολόκληρη την περιοχή του Κόλπου της Μασαχουσέτης, έπειτα απο εντολή του κυβερνήτη Ντέβαλ Πάτρικ.
Σύμφωνα με την αστυνομία και τα ταξί έχουν τραβήξει χειρόφρενο.
Παράλληλα, η αστυνομία του MIT έχει σημάνει συναγερμό σε όλους τους χώρους της πανεπιστημιούπολης. Το ΜΙΤ, που βρίσκεται κοντά στη Βοστώνη, συνέστησε στους φοιτητές και τους πολίτες να μείνουν μακριά από τις εγκαταστάσεις, καθώς η αστυνομία έκρινε ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη», ενώ ακυρώθηκαν όλα τα μαθήματα του πανεπιστημίου για σήμερα. Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και το πανεπιστήμιο του Harvard.
 
Top