Χιλιάδες υπάλληλοι μένουν «εκτός δημοσίου», εκατομμύρια οφειλέτες του δημοσίου μένουν «εκτός ρυθμίσεων», ενώ η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και οι ρυθμίσεις χρεών στις τράπεζες μένουν «εκτός πολυνομοσχεδίου».


Από τις ρυθμίσεις χρεών που προωθεί με το πολυνομοσχέδιο, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως το δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει έως και 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Παρά τις αντιδράσεις ακόμα και από τα κόμματα της συμπολίτευσης, η κυβέρνηση αφήνει «εκτός νυμφώνος» όμως από τις ρυθμίσεις με τις 48 δόσεις (ή και τις απεριόριστες για μικρά χρέη έως 5.000 ευρώ ή για οφειλέτες σε πλήρη οικονομική αδυναμία), όσους με συνέπεια και «ευλάβεια» τηρούν τις ρυθμίσεις που υπέγραψαν για ληξιπρόθεσμα χρέη του 2012, με πολύ λιγότερες δόσεις. 

Αντιθέτως εντάσσονται στη ρύθμιση όσοι αθέτησαν τη ρύθμιση και είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη έως το 2012.

Το νομοσχέδιο καθιερώνει επίσης τον πιο βραχύβιο –αλλά και πιο αποδοτικό- φόρο των τελευταίων ετών: περιγράφει τον φόρο που θα πληρώσουν επί ένα εξάμηνο (έως τέλος του 2013) ιδιοκτήτες ακινήτων. Παρά τις οριζόντιες «εκπτώσεις» κατά 15% στο πρώην ΕΕΤΗΔΕ, μαζί με το ΦΑΠ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν για φέτος άλλα 2,3 δισ. ευρώ, πέραν των 1,1 δισ. που καλούνται να πληρώσουν για φόρους από το παρελθόν (ΦΑΠ 2010-2012).

Το νομοσχέδιο «κόβει» και τον … «γόρδιο δεσμό» της μονιμότητας στο δημόσιο, καθώς επιβάλλει να απολυθούν 4.000 από φέτος (οι μισοί περίπου το καλοκαίρι) και άλλοι 11.000 το 2014, επειδή ελέγχονται ως επίορκοι και ανεπαρκείς. Με ειδική διάταξη που πιθανότατα θα ενσωματωθεί, θα ακυρωθούν και εκατοντάδες συμβασιούχοι του δημοσίου που επέστρεψαν στο δημόσιο με προσωρινή διαταγή των δικαστηρίων.

Ακόμη μεγάλη ανάσα σε χιλιάδες φορολογούμενους, επιχειρηματίες και επιτηδευματίες, στους οποίους οφείλονται χρήματα από φορείς του Δημοσίου, θα δώσει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Συγκεκριμένα, με βάση τη διάταξη θα μπορεί να γίνει συμψηφισμός όλων των χρεών των πολιτών με τα αντίστοιχα χρέη του δημοσίου απέναντί τους. Η διάταξη προβλέπει πως κάθε βεβαιωμένος φόρος, ληξιπρόθεσμη οφειλή ακόμη και χρέη σε διαδικασία ρύθμισης θα μπορούν να συμψηφιστούν αυτεπάγγελτα με ποσα που οφείλει το Δημόσιο στους φορολογούμενους. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ).

Με άλλες διατάξεις:

- καταργείται η τμηματική πληρωμή ΦΠΑ σε 3 μηνιαίες δόσεις. Ο υπόχρεος θα πληρώνει τουλάχιστον 10 ευρώ με την υποβολή της δήλωσης και τα υπόλοιπα σε 2 μηνιαίες δόσεις.

- τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 56 δισ. προς το δημόσιο διαχωρίζονται σε «εισπράξιμα» και μη. Ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» θεωρούνται και δεν αναζητούνται –προσωρινά- συλλήβδην όλα τα μικρά χρέη έως 200 ευρώ.

- καταργείται η διάταξη με την οποία υποχρεώνονταν στην υποβολή φορολογικής δήλωσης όλοι οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 18 ετών.
- προχωρά το «άνοιγμα» 23 επαγγελμάτων μετά από σχετική απαίτηση της τρόικας.

- «κουρεύονται» τα συμβόλαια των αγροτικών ηλεκτροπαραγωγών φωτοβολταϊκών συστημάτων και, ενδεχομένως,  για τα οικιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες.

- η αρμοδιότητα για τον προληπτικό έλεγχο που διενεργεί το ΣΔΟΕ περνά στον ανεξάρτητο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη. Το υπόλοιπο ελεγκτικό έργο του ΣΔΟΕ και οι εισαγγελικές έρευνες παραμένουν στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ που υπάγεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.


«Εκτός νομοσχεδίου» -με προοπτική όμως να επανέλθουν σύντομα με άλλο νομοσχέδιο ή μετά από διαβούλευση με την Τρόικα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- μένουν μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ εστίασης που ζητούσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ρύθμιση χρεών από ενυπόθηκα δάνεια στις τράπεζες που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Σε ξεχωριστό νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ θα έρθει και η διάταξη για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.
http://www.protothema.gr/
 
Top