Ένα από τα μείζονα περιβαλλοντικά προβλήματα που απειλούν τη Σαλαμίνα, θεωρούμε ότι είναι η μετατροπή όλου του δυτικό τμήματος του νησιού μας, σε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών. Είναι γνωστό ότι ο ΠΕΡΙΒΟΣ έχει προσφύγει (μαζί με άλλους φορείς) στο ΣΤΕ με αίτημα την ακύρωση της συγκεκριμένης ΚΥΑ .
Παράλληλα βέβαια δεν μπορούμε να μην σταθούμε και σε πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τις μονάδες ιχθυοκαλλιεργειών σε Φώκα και Θυνιό. Οι συγκεκριμένες μονάδες έχουν ζητήσει την αύξηση της παραγωγής τους κατά 25%. Το αίτημα αυτό είναι (προσωρινά) σύννομο (όμως έχουμε εκφράσει τις αντιρρήσεις μας) μιας και μέχρι να τελεσιδικήσει το θέμα της χωροθέτησης των Υδατοκαλλιεργειών, είναι η μόνη επέκταση που μπορεί να υλοποιηθεί.. Όμως εκφράζουμε τον προβληματισμό και τις ανησυχίες μας παραθέτοντας και τα ακόλουθα :
- Οι εν λόγω μονάδες έχουν αγοραστεί από την «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες Α.Β.Ε.Ε. » η οποία εταιρεία αποσύρει τις εγκαταστάσεις της από το νησί του Πόρου!
- Η αλλαγή ιδιοκτησίας δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να πάρει άδεια αύξησης παραγωγής κάτι που η προϋπάρχουσα κατάσταση για συγκεκριμένους λόγους, δεν της το επέτρεπε.
- Η διαδικασία αδειοδότησης είχε ξεκινήσει πριν έναν ολόκληρο χρόνο και ο ΠΕΡΙΒΟΣ είχε απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς διαμαρτυρόμενος και με το δεδομένο ότι για μεν τη Φώκα η αίτηση αύξηση παραγωγής ήταν 300% και για το Θυνιό 225% (δείτε εδώ).
- Η αρχική αίτηση αύξησης των ανωτέρων ποσοστών, σε συνδυασμό με την αδυναμία ελέγχουτης πραγματικής παραγωγής από τους θεσμοθετημένους φορείς, μας προβληματίζει για τις πραγματικές τους προθέσεις..
- Η Περιφέρεια αν και αρχικά είχε θετική εισήγηση τελικά γνωμοδότησε αρνητικά.
- Ο Δήμος δεν εξέφρασε έγκαιρα επίσημη θέση για το θέμα, παρά την αίτηση της Περιφέρειας και παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για μη επέκταση των υφιστάμενων μονάδων, για αυτό και εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας.
- Το γεγονός ότι μια μεγάλη εταιρία αγοράζει και εγκαθίσταται στη περιοχή, μας δημιουργεί προβληματισμό για το μέλλον της χωροθέτησης της Δυτικής Σαλαμίνας σε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.
- Τέλος με το δεδομένο της νέας αναβολής της εκδίκασης στο ΣΤΕ (για τρίτη φορά) παγιώνεται μια κατάσταση, που θα παρουσιάζει μεγαλύτερη δυσκολία ως προς την ανατροπή της.