Ένα ευρύτερο σχέδιο διείσδυσης της Άγκυρας στη βαλκανική χώρα, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, είχε κατά νου ο Ταγίπ Ερντογάν όταν δήλωνε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο ότι «η Βοσνία είναι οθωμανική κληρονομιά».
Σύμφωνα με το Έθνος κεντρικό ρόλο σε αυτό παίζει...
ο τομέας της εκπαίδευσης. Στην πρωτεύουσα της Βοσνίας έχουν ιδρυθεί με τουρκικά κεφάλαια δύο πανεπιστήμια, που έχουν καταστεί πόλος έλξης για Τούρκους φοιτητές, οι οποίοι φέρνουν στις αποσκευές τους τον αέρα και τον πολιτισμό της γείτονος.
Ένα εκ των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, το Διεθνές Πανεπιστήμιο του Σεράγεβο, χρηματοδοτείται από επιχειρηματίες που διατηρούν στενές σχέσεις με το κόμμα του Ερντογάν και σήμερα, δύο χρόνια μετά την ίδρυσή του, έχει 1.500 φοιτητές.
Στις νέες του εγκαταστάσεις θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες 5.000 φοιτητών. Τα μαθήματα γίνονται στα αγγλικά, ωστόσο, Βόσνιοι και Τούρκοι σπουδαστές καλούνται να μάθουν ο ένας τη γλώσσα του άλλου.
Το έτερο πανεπιστήμιο άνοιξε τις πύλες του το 2008 και φέρεται να έχει επαφές με τον Φετουλά Γκιουλέν, τον μουσουλμάνο κήρυκα που ηγείται ενός διεθνούς θρησκευτικού κινήματος με έδρα την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.
Οι φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Burch, το οποίο σημειωτέον έχει επισκεφθεί και ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, είναι περισσότερο συντηρητικοί αλλά τα μαθήματα έχουν καθαρά κοσμικό χαρακτήρα. Αρκετοί Βόσνιοι, πάντως, φοιτούν στα τουρκικά πανεπιστήμια με στόχο αργότερα να εργαστούν εκεί, καθώς η ανεργία στη Βοσνία αγγίζει επισήμως το 46%.
Πηγή: paraskhnio.gr