Αποσύρεται από το πολυνομοσχέδιο η επίμαχη διάταξη Μανιτάκη που καταργεί προσωρινές διαταγές δικαστηρίων που δικαίωσαν χιλιάδες υπαλλήλους του Δημοσίου, οι οποίοι επέστρεψαν στις εργασίες τους. Προηγήθηκε επικοινωνία συνεργατών του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο
της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος συνομίλησε με τους αρμόδιους υπουργούς. Από τις Βρυξέλλες, ο Φ. Κουβέλης πρότεινε ως λύση ειδική νομοθετική ρύθμιση που να καθορίζει χρονικό όριο για την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης που θα επιλύει τη διαφορά του συμβασιούχου με το Δημόσιο.
Η διάταξη θα κατατεθεί μετά το Πάσχα με νέα διατύπωση που θα εξασφαλίζει τη συναίνεση όλων των πλευρών, σύμφωνα με τη γραμματεία της κυβέρνησης.
Νωρίτερα, στενοί συνεργάτες του υπουργού Δικαιοσύνης επανέλαβαν ότι ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν θα συνυπόγραφε την επίμαχη διάταξη. Απέκλεισαν κατηγορηματικά ότι θα αποδεχόταν «μεθόδευση» να εισαχθεί η διάταξη στη Βουλή με το πρόσχημα ότι δεν χρειάζεται η δική του υπογραφή στο νομοσχέδιο, «για λόγους ουσίας, αφού επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου και επειδή υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης». Ο κ. Ρουπακιώτης, από το βήμα της βουλής, είχε επιμείνει στις ενστάσεις του.
Η επίμαχη διάταξη του πολυνομοσχεδίου θα προκαλούσε εμπλοκή στην κατάθεση του νομοθετήματος το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, αφού προϋπόθετε την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος εξακολουθούσε να εκφράζει έντονες αντιρρήσεις.
Για «συνταγματική εκτροπή» του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε κάνει λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ενώ εργατολόγοι είχαν χαρακτηρίσει «πραξικοπηματικό» το νομοσχέδιο. Υπέρ του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη τάχθηκε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, τονίζοντας ότι η κατάργηση, δια νόμου, της ισχύος των δικαστικών αποφάσεων «συνιστά αναμφίβολα παραβίαση του Συντάγματος».
Άλλη μία... απόσυρση έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης, αυτή τη φορά από τον υπουργό Εργασίας, σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Γιάννης Βρούτσης, αφού ενημέρωσε ότι επίκειται μείωση των συντάξεων στον ΟΑΕΕ κατά 35% με ρύθμιση που θα περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο, στη συνέχεια έσπευσε να διαψεύσει την ένταξη της ρύθμισης στο συγκεκριμένο νομοθέτημα.
Συνεδρίασε το υπουργικό
Το πολυνομοσχέδιο της συμφωνίας τρόικας - κυβέρνησης βρέθηκε στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, χωρίς όμως την παρουσία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη, ο οποίος είναι ασθενής.
Θέματα ημερήσιας διάταξης του υπουργικού συμβουλίου, είχαν ανακοινωθεί η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό «επί τρεχόντων ζητημάτων» και η επιλογή αντιπροέδρων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο σε pdf
Τα SOS του πολυνομοσχεδίου
Τοποθέτηση του Φώτη Κουβέλη
Από τις Βρυξέλλες, ο Φώτης Κουβέλης, ερωτηθείς για την πορεία υλοποίησης της διοικητικής μεταρρύθμισης, απάντησε ότι προχωρά και θα προχωρήσει με ακόμη πιο γοργούς ρυθμούς.
Για τους συμβασιούχους, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ότι όσοι τίθενται εκτός εργασίας -όχι μόνο τώρα, αλλά και παλαιότερα- έχουν τη δυνατότητα, σύμφωνα με το νόμο, να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολικά η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει.
Πάντως, διευκρίνισε ότι στην πραγματικότητα η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητά της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να εκδοθεί απόφαση χρειάζονται συνήθως δύο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια, είπε, η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.
Πρότεινε ως λύση την παραμονή της προσωρινής διαταγής (καθώς είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας) αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί χρονικό όριο για την έκδοση της οριστικής απόφασης που θα επιλύει τη διαφορά του συμβασιούχου με το ελληνικό Δημόσιο.