Σε σύγκριση Ελλάδας και της Ιρλανδίας μέσα από τις συνθήκες προσαρμογής προχωρά σε νέα του έκθεση το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο(IIF).
Επισημαίνεται ότι στην Ιρλανδία η μετριασμένη δημοσιονομική εξυγίανση έχει συμβάλλει στην επανεκκίνηση της ανάπτυξης και έκδοσης ομολόγων, ενώ η σκληρότερη προσαρμογή στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στη σημαντική μείωση του ΑΕΠ, ανεβάζοντας τους δείκτες χρέους και ενισχύοντας τις αμφιβολίες για την πιστοληπτική ικανότητα.
Εκφράζεται μάλιστα η εκτίμηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν σχεδόν τρεις φορές πιο σκληρό από το αντίστοιχο ιρλανδικό.
Στην έκθεση αναφέρεται πως στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της διετίας 2010-2012 επετεύχθη δημοσιονομική προσαρμογή 5,2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση έναντι ετήσιας προσαρμογής μόλις 1,7% του ΑΕΠ στην Ιρλανδία.
Το Ινστιτούτο επισημαίνει πως την ίδια στιγμή που οι αγορές δίνουν πρόσβαση στην Ιρλανδία, η Ελλάδα παραμένει αποκλεισμένη από αυτές και μετρά αθροιστικές απώλειες 20% στο ΑΕΠ της από το 2008, ενώ έχει ανεργία άνω του 26%.
"Εννέα μήνες μετά το PSI παραμένουν αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η επιστροφή στις αγορές παραμένει πολύ μακριά", σημειώνεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι ο δημοσιονομικής πολλαπλασιαστής (η επίδραση στην ανάπτυξη από τις μεταβολές στη δημοσιονομική πολιτική) ήταν την προηγούμενη διετία στο 1,5 για την Ελλάδα, όταν στην Ιρλανδία  δεν ξεπερνούσε το 0,5.
Η Ελλάδα, όπως σημειώνεται, παραμένει σε πολύ διαφορετικές και δύσκολες συνθήκες, καθώς ένα ποσοστό 7,4% του ΑΕΠ των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητα στο πλαίσιο του προγράμματος για το 2013 - 2014, εκ των οποίων τα δύο τρίτα έχουν τεθεί σε ισχύ για το τρέχον έτος.
http://news247.gr/
 
Top