Νέο χαράτσι, αυτή τη φορά στις χαμηλές συντάξεις, σχεδιάζουν να επιβάλουν τρόικα και κυβέρνηση προκειμένου να καλύψουν ακόμη μία «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία.
Το νέο έλλειμμα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργήθηκε από...
την αδυναμία των μηχανισμών να εισπράξουν τα προϋπολογισθέντα ληξιπρόθεσμα χρέη. Η υστέρηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή νέων περικοπών σε βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των χαμηλοσυνταξιούχων!
Τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας μαζί με τους ειδικούς της τρόικας μιλούν για μειώσεις μεταξύ 10 και 15 ευρώ ανά συνταξιούχο και για ποσά σύνταξης που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Πρόκειται για μέτρα που επιβαρύνουν το 80% των συνταξιούχων της χώρας.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Αφορά κατ' αρχάς το ποσό των περικοπών το οποίο εκ πρώτης όψεως φαίνεται μικρό σε σχέση με τις πολύ μεγαλύτερες περικοπές που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε ποσά συντάξεων που ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι μια σύνταξη του ΙΚΑ ύψους 2.000 ευρώ, το 2009, έχει περιορισθεί σήμερα μόλις στα 1.180 ευρώ.
Το πιο σημαντικό όμως είναι η νοοτροπία των κυβερνητικών στελεχών, τα οποία με την πρώτη αστοχία των προβλέψεων στρέφουν τις βολές τους στη μεγάλη δεξαμενή, απ' όπου προσδοκούν, με νέα οριζόντια μέτρα, άμεσα οφέλη. Γιατί ουδείς μπορεί να ισχυρισθεί σήμερα, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, πως τα 15 ευρώ για ένα χαμηλοσυνταξιούχο των 400 ή 500 ευρώ είναι μικρό ή αμελητέο ποσό.
Είναι απαράδεκτο τα βάρη από την ανυπαρξία μηχανισμού είσπραξης και από τα λάθη στις προβλέψεις των τεχνοκρατών να τα επωμίζονται μονίμως τα πλέον αδύναμα και ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν κατάφεραν να εισπράξουν το ένα από τα συνολικά δύο δισ. ευρώ που αρχικά υπολόγιζαν ως έσοδα δεν επιτρέπεται να αποτελεί δικαιολογία για μεταφορά νέων επαχθών εισπρακτικών μέτρων στις πλάτες των συνταξιούχων. Οχι γιατί ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί δεσμεύθηκαν ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα. Η αθέτηση των υπεσχημένων απλώς πλήττει ακόμη περισσότερο το ήδη υπονομευμένο κύρος του πολιτικού κόσμου. Κυρίως δεν επιτρέπεται να συμβεί αυτό γιατί οι ασθενέστερες τάξεις της ελληνικής κοινωνίας δεν αντέχουν πλέον την επιβάρυνση ούτε ενός ευρώ!
Πηγή:  enet.gr
 
Top