Το όνομα μιας εννιάχρονης από τη Νήσο Γουάιτ, το μεγαλύτερο νησί της Αγγλίας, πήρε ένα, άγνωστο μέχρι σήμερα, είδος δεινοσαύρου...


Η λιλιπούτια λάτρης των δεινοσαύρων, εν ονόματι Daisy Morris, ανακάλυψε το απολίθωμα του δεινοσαύρου κατά τη διάρκεια «εξερεύνησης» στην παραλία Atherfield, κοντά στο Νιούπορτ, το 2009, σε ηλικία πέντε ετών.

Αμέσως μετά την ανακάλυψη, η οικογένεια της Daisy παρέδωσε το απολίθωμα στον παλαιοντολόγο Martin Simpson από το πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Σύμφωνα με την επιστημονική επιθεώρηση Plos one, πρόκειται για νέο γένος και είδος πτερόσαυρου.

Οι πτερόσαυροι είναι ιπτάμενα ερπετά που έζησαν πριν 115 εκατομμύρια χρόνια κατά την Κρητιδική περίοδο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Simpson αν δεν το είχε ανακαλύψει η μικρή Daisy το απολίθωμα, που τώρα εκτίθεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, θα είχε καταστραφεί λόγω της διάβρωσης των ακτών του νησιού.

Η επιβεβαίωση του πτερόσαυρου «Vectidraco daisymorrisae», που πήρε το όνομά του από την εννιάχρονη εξερευνήτρια, ανακοινώθηκε μόλις μια εβδομάδα μετά την ανακάλυψη στην ίδια περιοχή ενός πλήρους σκελετού δεινοσαύρου 3,5 μέτρων.

Μετά τα ευρήματα η Νήσος Γουάιτ μετονομάστηκε σε «πρωτεύουσα δεινοσαύρων της Μεγάλης Βρετανίας».

Εκατοντάδες αυγά δεινοσαύρων στην Ισπανία

Εκατοντάδες απολιθωμένα αυγά δεινοσαύρων ανακάλυψαν ερευνητές του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας της Καταλανίας, στο πλαίσιο ανασκαφών στην περιοχή Coll de Nargó, στην ισπανική επαρχία Lleida.

Τα αυγά χρονολογούνται από την Κρητιδική περίοδο και εκτιμάται ότι ανήκουν σε σαυρόποδα, μια οικογένεια χορτοφάγων δεινοσαύρων.

Μέσω των αυγών οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τέσσερα νέα είδη δεινοσαύρου, άγνωστα μέχρι πρότινος στην επιστήμη.


Η περιοχή Coll de Nargó θεωρείται «κοιτίδα» των δεινοσαύρων στην Ευρώπη, με τους επιστήμονες να δηλώνουν ότι ποτέ στο παρελθόν δεν βρήκαν τόσες πολλές «φωλιές» συγκεντρωμένες σε μια περιοχή.

Φώτο: τα απολιθώματα αυγών στην Ισπανία (Getty Images)
econews.gr
 
Top