Τέσσερις στους δέκα Έλληνες έχουν… δάνειο


Κατά 8% έχει μειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια το ποσοστό των νοικοκυριών που έχει κάποιο δάνειο με τράπεζα
Κατά 8% έχει μειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια το ποσοστό των νοικοκυριών που έχει κάποιο δάνειο με τράπεζα.

Ωστόσο, πάνω από το 40% των ελληνικών νοικοκυριών εξακολουθεί να έχει κάποιας μορφής δανειακή σύμβαση με ένα πιστωτικό ίδρυμα – ελληνικό ή ξένο – που δραστηριοποιείται εντός των συνόρων.

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγει έρευνα της Public Issue, που αφορά στον ιδιωτικό δανεισμό στην Ελλάδα του 2013 και ειδικότερα σε αυτόν που έχουν συνάψει τα νοικοκυριά.

Τα δάνεια που έχουν οι Έλληνες είναι κυρίως στεγαστικά, σε ποσοστό 25%, γεγονός το οποίο μάλλον δικαιολογείται αφού ως γνωστόν το όνειρο της μέσης ελληνικής οικογένειας είναι να αποκτήσει δικό της «κεραμίδι». Γι’ αυτό και το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης ξεπερνά το 80% ακόμα και σήμερα.

Η δεύτερη κατηγορία δανείων που «προτιμούν» οι Έλληνες είναι τα καταναλωτικά, αλλά ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση από τα στεγαστικά (10%). Τη σχετική λίστα, σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας κλείνουν τα δάνεια για αγορά αυτοκινήτου (4%), τα επαγγελματικά (4%) και τα επισκευαστικά (3%), που ουσιαστικά είναι συμπληρωματικά στα στεγαστικά.
Πηγή: voria.gr
 
Top