Κοντά στα 40 δισ. ευρώ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων


Εκτινάσσονται από μήνα σε μήνα τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Ποιο μέρος τους θεωρείται ότι μπορεί να εισπραχθεί
Πάνω από 35 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, πλέον, πρέπει να προσεγγίζουν τα 40 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θεωρείται και είναι κάτι παραπάνω από καταδικαστικό για την ελληνική οικονομία. Κι αυτό γιατί από το παραπάνω σύνολο, μόλις το 1/4 θεωρείται αυτή τη στιγμή εισπράξιμο. Κι αυτό, υπό όρους και προϋποθέσεις.
Το χειρότερο; Το ποσό, από μήνα σε μήνα, βαίνει αυξανόμενο. Είναι ενδεικτικό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κι άλλο τον Ιανουάριο έναντι του Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 8,07 δισ. ευρώ από 8,04 δισ. που ήταν στο τέλος του περασμένου έτους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το Φεβρουάριο η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Ξεπερνά τα 9 δισ ευρώ, γεγονός το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο.
Η ανάγκη για την εξεύρεση ρευστότητας είναι κάτι παραπάνω από αδήριτη, αλλά προς το παρόν, λύσεις δεν έχουν εξευρεθεί Ακόμα και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην παρούσα φάση δεν δείχνει να αποτελεί παρά απλή …υποσημείωση.
 
Top