Σε μια δήλωση η οποία αναμένεται να συζητηθεί προέβη ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η απόφαση για κούρεμα σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ ανήκε στην κυπριακή κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σε δηλώσεις του οι οποίες φιλοξενούνται στο Ρόιτερς, ανέφερε ότι το Βερολίνο ήθελε να τηρηθεί η εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων σε ασφαλισμένες καταθέσεις μικρών αποταμιευτών.
Σύμφωνα με το Ρόιτερς ο κ. Σόιμπλε δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα ARD, ότι «εμείς θα είχαμε τηρήσει την εγγύηση των καταθέσεων για λογαριασμούς έως 100.000 ευρώ». «Αλλά η κυπριακή κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ, αποφάσισαν αυτή τη λύση και τώρα πρέπει να το εξηγήσουμε αυτό στον κυπριακό λαό», ανέφερε.
Ο κ. Σόιμπλε, δεν αναφέρθηκε όμως στο ποσοστό του κουρέματος που θα ίσχυε για τους λογαριασμούς άνω των 100.000 ευρώ σε αυτό το σενάριο.
Mάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο επεξεργάζεται πρόταση για αύξηση του κουρέματος για μεγάλους λογαριασμούς, προκειμένου να προστατέψει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
O Γερμανός ΥΠΟΙΚ, δήλωσε επίσης ότι...
το κυπριακό επιχειρηματικό μοντέλο, το οποίο προσέλκυε κεφάλαια με την χαμηλή φορολογία και τις ευνοϊκές νομοθεσίες, αποδείχθηκε μη βιώσιμο. Όμως, πρόσθεσε, ήταν επιτακτική ανάγκη για το συμφέρον του κοινού νομίσματος, να προσφέρουμε βοήθεια προς την Κύπρο.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, δήλωσε στην FT χαρακτηριστικά στον ανταποκριτή της εφημερίδας στις Βρυξέλλες ότι «αν οι Κύπριοι πολιτικοί ηγέτες αποφασίσουν μια πιο προοδευτική κλίμακα στον εφάπαξ φόρο για χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης και αυτή η αλλαγή έχει το ίδιο οικονομικό αντίκτυπο, η Επιτροπή είναι έτοιμη να συστήσει στο Eurogroup την έγκριση μιας τέτοιας απόφασης».
Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους με γνώση των συνομιλιών που λένε ότι μία τέτοια αναθεωρημένη συμφωνία, με μεγαλύτερη επιβάρυνση των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, μελετάται στη Λευκωσία με τις ευλογίες της Κομισιόν.

sigmalive.com
 
Top