Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας: Το πολιτιστικό κέντρο που μας αφήνει άφωνους! (pics)


Η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ιδρύθηκε στην Αλεξάνδρεια κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. από την δυναστεία των Πτολεμαίων και αποτελούσε συνέχεια του οράματος του μέγα Αλέξανδρου που επιθυμούσε να γίνει η ιστορική πόλη, το μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της μεσογείου αλλά και ένα παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο…



  
Πολύ γρήγορα εμπλουτίστηκε με κείμενα της αρχαιοελληνικής γραμματείας αλλά και με κείμενα των λαών της ανατολής. Αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι οι τόμοι της ξεπερνούσαν τις 700 χιλιάδες. Μετά από 2300 περίπου χρόνια από την καταστροφή της, κατά την πυρκαγιά του λιμανιού, η Βιβλιοθήκη αναγεννήθηκε από την τέφρα της. Η Αιγυπτιακή κυβέρνηση, σε συνεργασία με την UNESCO, αποφάσισε να χτίσει στην Αλεξάνδρεια μια νέα Βιβλιοθήκη που θα αναβιώνει το πνεύμα της αρχαίας βιβλιοθήκης και θα αποτίει φόρο τιμής στον ανθρώπινο πολιτισμό.


Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια σχεδιασμού και κατασκευών η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας άνοιξε επίσημα για το κοινό το φθινόπωρο του 2002. Σχεδιάστηκε έτσι ώστε να συγκλίνει προς τη θάλασσα, ενώ ένα τμήμα της είναι βυθισμένο σε μια δεξαμενή νερού, έτσι ώστε να συμβολίζει τον αρχαίο αιγυπτιακό ήλιο που προβάλλει από τη θάλασσα.

Η επικλινής στέγη του οικοδομήματος επιτρέπει την έμμεση χρήση του ηλιακού φωτός στα περισσότερα τμήματα της βιβλιοθήκης και ταυτόχρονα δίνει καθαρή θέα προς τη θάλασσα.
Σχεδιασμένος σαν βέλος ένας αεροδιάδρομος ενώνει τη βιβλιοθήκη με το Πανεπιστήμιο, ενώ όλο το κτίριο είναι περιτειχισμένο με πέτρα από γρανίτη του Ασουάν, πάνω στον οποίο είναι σχεδιασμένα καλλιγραφικά γράμματα και αντιπροσωπευτικές επιγραφές από όλους τους πολιτισμούς του κόσμου. Στην ουσία ο όλος σχεδιασμός αποδίδει την κληρονομιά του παρελθόντος και την αναβίωση μιας πολιτισμικής ακτινοβολίας που αγγίζει και τις πιο μακρινές γωνιές του κόσμου.


Η βιβλιοθήκη καλύπτει μια συνολική περιοχή 40.000 ενώ το συνολικό εμβαδόν των ορόφων της καλύπτει τα 69.000 μ2. Έχει 13 ορόφους μέσα στους οποίους υπάρχουν 3.500 θέσεις μελέτης, 8.000.000 τόμοι (προς το παρόν), 50.000 χάρτες, 100.000 χειρόγραφα, 30 βάσεις δεδομένων, 10.000 σπάνιες εκδόσεις, 200.000 δίσκοι και μαγνητοταινίες με μουσικά θέματα, 50.000 βίντεο και 578 εργαζόμενοι (προς το παρόν).

Στο όλο σύμπλεγμα περιλαμβάνεται συνεδριακό κέντρο με 3.200 θέσεις, μουσείο επιστημών, πλανητάριο, σχολή πληροφορικής, ινστιτούτο καλλιγραφίας αλλά και μουσείο. Πηγή:topeiraxtiri.blogspot.gr
 
Top