Την ώρα που χιλιάδες Ρώσοι συνέχιζαν τις έρευνες στα Ουράλια για να βρουν τα χαμένα απομεινάρια της έκρηξης του μετεωρίτη την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου, η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναζητά απαντήσεις σε αυτό το σπάνιο φαινόμενο.
Πρώτη η ΝΑSΑ έδωσε κάποια στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο μετεωρίτης είχε πλάτος 17 μέτρα όταν εισήλθε στην ατμόσφαιρα και ζύγιζε πάνω από 10.000 τόνους. Εξερράγη πάνω από τη Γη απελευθερώνοντας 500 κιλοτόνους ενέργειας, ήτοι 30 φορές την ισχύ της ατομικής βόμβας που εξερράγη πάνω από την Χιροσίμα το 1945.

«Ενα φαινόμενο τέτοιας έκτασης συμβαίνει μόνο μια φορά κάθε αιώνα» δήλωσε ο Paul Chodas, υπεύθυνος για τους μετεωρίτες σε εργαστήριο της Pasadena στην Καλιφόρνια.

Στο έδαφος οι Αρχές εντόπισαν μικρά ψήγματα πλάτους ενός εκατοστού τα οποία πιθανόν προέρχονται από τον μετεωρίτη. Δύτες βούτηξαν επίσης στο βυθό μιας λίμνης κοντά στην πόλη Τσελιαβίνσκ και στην παγωμένη της επιφάνεια ανακάλυψαν ένα τμήμα κάρβουνου μεγάλου μήκους αλλά προς το παρόν δεν έχει ευρεθεί τμήμα του μετεωρίτη.

Η απουσία ενδείξεων πυροδότησε εκ νέου τις θεωρίες συνωμοσίας εξαιτίας του γεγονότος ότι η έκρηξη σημειώθηκε κυρίως σε σημείο που βρίσκονται εργοστάσια όπλων. Ο εθνικιστής ηγέτης Ζιρινόφσκι δήλωσε ότι δεν πρόκειται για έκρηση μετεωρίτη αλλά για πείραμα νέων όπλων των Αμερικανών,

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έφτασε στο χώρο των εκρήξεων και περιηγήθηκε στις ζώνες που επλήγησαν από την πρόσκρουση. Το ύψος των ζημιών θα φτάσει το 1 δισ. ρούβλια, ήτοι 25 εκατ. ευρώ, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, σύμφωνα με την Le Monde.
 
Top