Σε μια νέα εξόφθαλμη προσπάθεια εκφοβισμού των φορολογουμένων επιδίδεται ο απίθανος Χάρης Θεοχάρης, που απειλεί ότι όχι μόνο θα κατασχέσει τα σπίτια των οφειλετών του Δημοσίου, αλλά θα τα «βγάζει» και στο internet ώστε να μαζευτούν όσο το δυνατό περισσότεροι ενδιαφερόμενοι στον πλειστηριασμό του ακινήτου.
Μετά το άδειασμά του από το Μέγαρο Μαξίμου για τους εκβιασμούς του σε μικρο-οφειλέτες, ο Χάρης Θεοχάρης εμπνεύστηκε έναν άλλο τρόπο για να τρομοκρατήσει τον κόσμο. Αφήνει να διαρρεύσει ότι θα δημιουργήσει μια ειδική σελίδα στο internet, στην οποία θα παρουσιάζονται τα ακίνητα που έχει κατασχέσει η Εφορία και πρόκειται να βγουν σε πλειστηριασμό.
Αυτό, βέβαια, που κρύβει σκοπίμως ο γενικός γραμματέας Εσόδων είναι ότι και τα ακίνητα που προσημειώνονται για κατάσχεση σπάνια βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Η σχετική νομοθεσία αφήνει πολλά ανοιχτά παράθυρα, ώστε ο οφειλέτης να μπορεί να προσφύγει στα φορολογικά δικαστήρια, να καταβάλει ένα μικρό ποσό έναντι των οφειλών του και να παγώσει έτσι τη διαδικασία κατάσχεσης. Ακόμα όμως και όταν κατασχεθεί το ακίνητο, ο οφειλέτης μπορεί να σταματήσει την έκδοσή του σε πλειστηριασμό, εφόσον ο ίδιος ενταχθεί σε κάποια από τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών καταφέρνει, πού και πού, να βγάζει στο σφυρί κάποια από τα ακίνητα που έχει κατασχέσει. Ομως οι πλειστηριασμοί κηρύσσονται συνήθως άγονοι λόγω της έλλειψης ρευστότητας και της ελλιπούς ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για τις διαδικασίες.
Με βάση το υφιστάμενο νομικό καθεστώς...
οι φορολογικές Αρχές μπορούν μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.
Ο προϊστάμενος της εφορίας εκδίδει κατασχετήριο και σε συνεργασία με έναν δικαστικό επιμελητή προχωρά σε πρόγραμμα αναγκαστικής εκποίησης του ακινήτου με δημόσιο πλειστηριασμό. Για να είναι έγκυρος, θα πρέπει η περίληψη της κατάσχεσης και το πρόγραμμά του να δημοσιευτούν σε μια τοπική εφημερίδα της περιοχής του ειρηνοδικείου στο οποίο θα πραγματοποιηθεί ο πλειστηριασμός. Η ελάχιστη τιμή στην οποία, βάσει νόμου, μπορεί να πωληθεί ένα ακίνητο με πλειστηριασμό είναι η αντικειμενική αξία. Εφόσον η διαδικασία πλειστηριασμού κηρυχθεί άγονη έπειτα από τρεις πλειστηριασμούς, τότε ο ενδιαφερόμενος (στην περίπτωση αυτή το Ελληνικό Δημόσιο) μπορεί με αίτησή του προς το Πρωτοδικείο να ζητήσει διόρθωση της τιμής προς τα κάτω, προκειμένου να είναι δυνατή η πώληση σε τιμή κατώτερης της αντικειμενικής.
Πάντως, τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικά μετά τις αρχές του 2012 οι περισσότεροι πλειστηριασμοί κηρύσσονται άγονοι, καθώς δεν γίνονται γνωστοί στο ευρύτερο κοινό. Δεν υπάρχει μια επίσημη βάση δεδομένων όπου θα καταχωρίζονται όλα τα προγράμματα πλειστηριασμού, προκειμένου ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος να τα πληροφορηθεί και να λάβει, εφόσον το επιθυμεί, μέρος σε αυτά.

Δημοκρατία

 
Top