Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, οι Δήμοι Μεγαρέων, Μαραθώνος, Φυλής χρωστούν περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, οι Δήμοι Μεγαρέων, Μαραθώνος, Φυλής χρωστούν περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας
Ηδη πολλές δημοτικές αρχές έχουν κοινοποιήσει στη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ την επιθυμία τους να εκχωρήσουν τα δίκτυά τους καθώς αδυνατούν να «σηκώσουν» το βάρος των χρεών τους αλλά και τα έξοδα συντήρησης και λειτουργίας των υπηρεσιών ύδρευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμοι να υπογράψουν είναι οι Δήμοι Μαραθώνος, Αρτέμιδας, Τανάγρας όπως επίσης Μαρκοπούλου, Λαυρίου, Μεγάρων, Ασπροπύργου.
Η ανάληψη των δημοτικών δικτύων θα προσφέρει στην ΕΥΔΑΠ τη σιγουριά της είσπραξης των οφειλών από τα τιμολόγια νερού, επισήμανε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στέλιος Σταυρίδης. Οι οφειλές των δήμων προς την ΕΥΔΑΠ φθάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τις προσαυξήσεις. Από το ποσό αυτό, σχεδόν το 80% ανήκει σε δέκα δήμους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, οι Δήμοι Μεγαρέων, Μαραθώνος, Φυλής χρωστούν περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ ο καθένας. Ακολουθούν: Οι Δήμοι Σπάτων (οφείλει 36 εκατομμύρια ευρώ), Δελφών (29 εκατομμύρια ευρώ), Μαρκοπούλου (15 εκατομμύρια ευρώ), Σαρωνικού (12 εκατομμύρια ευρώ), Σαλαμίνας (9 εκατομμύρια ευρώ), Παιανίας (8,5 εκατομμύρια ευρώ). «Κακοπληρωτής» είναι και ο Δήμος Αθηναίων (αν και δεν «αγοράζει» νερό, αλλά υδρεύεται κανονικά), με το χρέος του να ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Επόμενες κινήσεις
Η ανάληψη των δημοτικών δικτύων από την ΕΥΔΑΠ αποτελεί ένα από τα τρία μέτρα για την αντιμετώπιση του τεράστιου χρέους των δήμων προς την εταιρεία. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία στην ΕΥΔΑΠ μόνιμου μηχανισμού που θα παρακολουθεί σταθερά και συνεχώς την πορεία των χρεών των δήμων και θα προβαίνει στις αναγκαίες οχλήσεις προς αυτούς. Εξάλλου πριν από λίγες μέρες τέθηκαν σε εφαρμογή ασφαλιστικά μέτρα σε 10-12 δημοτικούς λογαριασμούς. Η διαδικασία αυτή προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στις δημοτικές αρχές αλλά και στην ΕΥΔΑΠ, η οποία εκ των πραγμάτων αναγκάζεται να προβεί σε παρόμοιες ενέργειες, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά από την εταιρεία.

Σημειώνεται πως στο παρελθόν είχαν υπογραφεί συμβάσεις με οκτώ δήμους για την ανάληψη των δικτύων ύδρευσης από την ΕΥΔΑΠ, ενώ είχαν συναφθεί με ΟΤΑ 40 συμβάσεις αναγνώρισης και ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών μετά από καταβολή εκ μέρους των δήμων ενός σημαντικού αρχικού ποσού και με κατάθεση εγγυητικής επιστολής.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, οι συμβάσεις παραχώρησης των δικτύων που θα υπογραφούν τη νέα χρονιά πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα νοικοκυρέματος και εξορθολογισμού στον τομέα της διαχείρισης του νερού, με στόχο να αναλάβει κάποια στιγμή η ΕΥΔΑΠ το δίκτυο όλης της Αττικής.

Μανίνα Νικολοπούλου - Έθνος
 
Top