ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ METRON ANALYSIS ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
3 ΣΤΟΥΣ 4 ΖΗΤΟΥΝ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Η Ελευθεροτυπία, στο πλαίσιο του ανοιχτού δημόσιου διάλογου που ξεκίνησε στις 3 Φεβρουαρίου, δημοσιεύει τα αποτελέσματα της πρώτης ειδικής πανελλαδικής έρευνας που γίνεται για το Σύνταγμα και που διενήργησε για λογαριασμό της...
η Metron Analysis από 12-14 Φεβρουαρίου με δείγμα χιλίων πολιτών. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012.

Από την έρευνα πρόθεσης ψήφου πρώτο συμπέρασμα είναι η μεγάλη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού και η πολύ χαμηλή εμπιστοσύνη στα κόμματα και τα πρόσωπα των πολιτικών αρχηγών.

Το πιό συγκλονιστικό όμως συμπέρασμα αφορά την Αναθεώρηση του Συντάγματος, την θέση των πολιτών απέναντι στο Σύνταγμα, τις δομικές μεταρρυθμίσεις που ζητούν προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού του πολιτικού συστήματος και την άποψή τους ότι η αναθεώρηση δεν είναι απλά ένα θεωρητικό ζήτημα που αφορά τη Βουλή, τα κόμματα και τους πολιτικούς αλλά έχει επίπτωση στην καθημερινότητα των Ελλήνων.

Τρείς στους τέσσερις που απάντησαν στο εκτενές ερωτηματολόγιο που περιλαμβάνεται στην αυριανή έκδοση της “Κ.Ε.” απαιτούν σαρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με ιδιαίτερη ενίσχυση του ρόλου των πολιτών. Το μόνο που κάτι τέτοιο μπορεί να σημαίνει είναι η ουσιαστική ενίσχυση του αντιπροσωπευτικού συστήματος με θεσμούς άμεσης δημοκρατίας όπως αποφασιστικά δημοψηφίσματα, δυνατότητες λήψης λαϊκών νομοθετικών πρωτοβουλιών και ανάκλησης αιρετών.

Το 82% ζητά την κατάργηση της αποκλειστικής αρμοδιότητας της Βουλής να αποφασίζει για την έρευνα για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα και την παραπομπή σε δίκη μελών της κυβέρνησης (“νόμος περι ευθύνης υπουργών”) ενώ 62% απαιτεί την κατάργηση της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας της ποινικής ευθύνης πρωθυπουργών και υπουργών και 57% συμφωνεί με την παροχή κινήτρωψν ευνοικής ποινικής μεταχείρισης σε όσους δίνουν αποδείξεις για πράξεις κακουργηματικής διαφθοράς στο Δημόσιο.

Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπερ ενός σταθερού φορολογικού συστήματος και την πρόβλεψη ανώτατου αριθμού συνεχών εκλογών σε αιρετά αξιώματα με σκοπό την κατάργηση της επαγγελματικής σταδιοδρομίας τωνπ ολιτικών ως τέτοιων και τη διαρκή ανανέωση του πολιτικού προσωπικού μέσα από την παραγωγική κοινωνία. Από το 60% των ερωτηθέντων που τάσσονται υπερ της θέσμπισης μεταξύ ασυμβιβάστου της ιδιότητας του βουλευτή και του υπουργού – δηλαδή τον ουσιαστικό διαχωρισμό νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας – σχεδόν όλοι ζητούν οι υπουργοί να μην έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι βουλευτές στη λήξη της θητείας της κυβέρνησης στην οποία υπηρέτησαν.

Η έρευνα, τα πρώτα αποτελέσματα της οποίας προσδίδουν στο ζήτημα κινηματικό χαρακτήρα, θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες σε ειδικότερα ζητήματα που αφορούν την οργάνωση του Κράτους, τη Δικαιοσύνη, την Παιδεία, τη Δημόσια Διοίκηση κ.α. Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον ξεκάθαρη η σημασία που αποδίδει η κοινωνία στο αναθεωρητικό έργο που μπορεί να ξεκινήσει τον Ιούνιο από τη Βουλή και, ακόμη περισσότερο, η κρισιμότητα της επόμενης Βουλής η οποία, σύμφωνα με το ισχύον Συνταγματικό πλαίσιο, θα αποφασίσει για το περιεχόμενο της αναθεώρησης.

Το πρωτοσέλιδο σχόλιο της Ε, που φέρει τον τίτλο “ΤΥΦΛΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΣ” και το υπογράφει ο Χάρης Οικονομόπουλος, είναι το εξής:

“Το σημερινό βαρόμετρο επιβεβαιώνει τα αυτονόητα. Έπειτα από 169 χρόνια συνταγματικής κομματοκρατίας, παραγκωνισμού και εκμετάλλευσης, οι πολίτες διεκδικούν ουσιαστικά πολιτικά δικαιώματα. Δεν αρκεί μόνον η ψήφος στις εκλογές. Δεν αντέχουν να είναι υπήκοοι. Η κοινωνία αξιολογεί το κομματικό σκηνικό προκρίνοντας “στους τυφλούς, τον μονόφθαλμο”. Ίσως, επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει κυβερνήσει. Άρα δεν τα έχει κάνει, και αυτός, μούσκεμα. Για να βγούμε, όμως από την κρίση, χρειαζόμαστε όραμα, σύστημα, εμπιστοσύνη και ελπίδα.”

Πηγή:  olympia.gr

 
Top